MAINOS

Omenapuun istutus ja hoito – 6 vinkkiä

Piha

Omenapuun istutus ja hoito onnistuu näillä helpoilla ohjeilla. Valitse sopiva omenapuulajike omenoiden käyttötarkoituksen mukaan. Naposteltavaksi sopivat makeat ja mehukkaat omenalajikkeet. Hapokkaat lajikkeet ovat omiaan talouskäyttöön.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

1. Istuta omenapuu aurinkoiseen paikkaan

Omenapuun istutus kannattaa tehdä aurinkoiseen paikkaan, sillä kukka-aiheiden kehittyminen ja maukkaiden hedelmien kypsyminen vaatii runsaasti valoa. Aamuaurinko kuivattaa yökosteuden lehdiltä ja vähentää sienitauteja. Tuulensuojakin on puille tärkeää, sillä tuulisuus lisää kukinnan aikaisia hallavaurioita.

2. Varo liikamärkyyttä

Vettä läpäisevässä ja kuohkeassa maassa omenapuun juuret hakeutuvat syvälle maahan. Pohjaveden on oltava vähintään metrin syvyydessä, sillä omenapuut ovat muiden hedelmäpuiden tavoin arkoja märkyydelle. Omenapuun istutuksessa parhaita maalajeja ovat hietamaat ja moreenimaat.

Jos omenapuun istutus tehdään savimaahan tai hiesumaahan, maanparannus, istutus kumpareeseen ja salaojitus parantavat tuntuvasti kasvuolosuhteita. Reilun 20 sentin korkuinen kumpare on suositeltavaa kaikilla maalajeilla ja etenkin Pohjois-Suomessa. Se edistää keväistä maan lämpenemistä ja kuivumista.

Huom! Mikäli mahdollista, älä istuta omenapuuta paikkaan, jossa on aiemminkin kasvanut omenapuu. Maan väsymisen takia taimen kasvu hidastuu ensimmäisten vuosien ajan.

 

Valitse säleikköpuuksi kestävä lajike, sillä muotoilu heikentää talvenkestoa. Isolla pihalla hedelmäpuista voi muodostaa rivistön tontin reunamalle.

Valitse säleikköpuuksi kestävä lajike, sillä muotoilu heikentää talvenkestoa. Kuva Teija Tuisku

Isolla pihalla hedelmäpuista voi muodostaa rivistön tontin reunamalle. Kuva Teija Tuisku 

3. Valitse sopiva lajike

Mieti ensin omenoiden käyttötarkoitus. Naposteltavaksi sopivat makeat ja mehukkaat omenalajikkeet. Hapokkaat lajikkeet ovat omiaan talouskäyttöön.

Valitse kesäomenien lisäksi syyslajikkeita ja talvilajikkeita, jotta sato ei kypsy samaan aikaan. Kiinnitä huomiota myös lajikkeen ruvenalttiuteen, erityisesti jos kasvupaikka on hyvin tuulensuojainen.

Menestymisvyöhykkeen määrittää sekä hedelmien kypsymiseen että puiden tuleentumiseen vaadittava kasvukauden pituus. Arka lajike saa helposti talvivaurioita, ja vuosittainen satovaihtelu lisääntyy. Jos pihasi pienilmasto on edullinen, voit istuttaa sinne yhtä vyöhykettä alemmaksi suositeltavia lajikkeita.

Huom! Jos naapurustossasi kasvaa omenapuita, saat sieltä pölyttäjiä omille puillesi. Ja toisinpäin.

 

Omenapuun rakenne sailyy katteen alla hyvänä ja rikkaruohot pysyvät poissa Omenapuun ympärillä oleva peitekasvillisuus saattaa kuluttaa liiaksi vettä ja ravinteita.

Katteen alla maan rakenne säilyy hyvänä ja rikkaruohot pysyvät poissa. Kuva Teija Tuisku 

Karussa paikassa peitekasvillisuus saattaa kuluttaa liiaksi vettä ja ravinteita. Kuva Teija Tuisku 

4. Muista omenapuiden leikkaukset

Istutusvaiheen ja nuoruusvaiheen leikkauksilla ja taivutuksilla puuhun kehittyy vahva rakenne, joka kestää repeilemättä sadon painon. Jos haluat pitää puun matalana, lyhennä latvaverson pituudesta kolmasosa tai puolet. Harvenna satoikäistä puuta parin vuoden välein, se pitää sen kasvussa ja satoa tuottavana.

Jos haluat poistaa oksia kiihdyttämättä kasvua, leikkaa puuta elokuun alussa. Jos taas uutta vuosikasvua ilmaantuu niukasti, maaliskuun leikkauksilla saat puuhun puhtia.

Huom! Voimakkaat leikkaukset heikentävät talvenkestoa, joten pohjoisessa puun kannattaa antaa kasvaa kookkaammaksi kuin Etelä-Suomessa.

5. Omenapuiden hoito: lannoita ja kalkitse

Voit arvioida omenapuun lannoitustarvetta versokasvun mukaan. Nuorella puulla otollinen kasvu on noin 30 senttiä vuodessa, satoikäisellä 20 senttiä. Lannoitteeksi sopivat moniravinteinen yleislannoite, hedelmäkasvien ja marjakasvien erikoislannoite sekä kompostoitu lanta.

Voit edistää ravinteiden liukenemista kastelemalla, pintamultaan sekoittamalla tai sirottelemalla rakeet puun latvuksen alle jäävälle alueelle tehtyihin reikiin. Voit myös antaa ravinteet kasteluveden mukana.

Kalkitse maa 2–3 vuoden välein dolomiittikalkilla tai puhtaalla puuntuhkalla. Ihanteellinen pH on 6,5.

Suojaa omenapuu jyrsijöiltä
Jos istutat puun kankaalla katettuun maahan, tyvelle kaadettu sora vaikeuttaa myyrien myllertämistä. Kuva Outi Tynys

6. Suojaa jyrsijöiltä

Myyrät ja rusakot uhkaavat etenkin nuoria omenapuita, vesimyyrät myös satoikään ehtineiden puiden juuristoa. Aseta tiheäsilmäinen myyräsuojus heti istutuksen jälkeen tai viimeistään loppukesällä. Paras suoja on ilmava, rei’itetty muoviverkko. Hautova muovisuojus voi aiheuttaa kuorivaurioita. Parinkymmenen sentin syvyyteen upotettu verkko on paras tapa torjua vesimyyriä. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi jämäkkä betoniraudoitusverkko, jonka silmäkoko on 11 milliä.

Rusakoita varten tarvitset Etelä-Suomessa 1,5 metriä, pohjoisessa 1,8–2 metriä korkean verkon. Sopiva silmäkoko on korkeintaan kuusi senttiä.  

Hillittykasvuinen omenapuu

 • sopii pieneen tilaan ja säleikköpuuksi, sillä perusrunko jarruttaa kasvua
 • tulee nopeasti satoikään
 • vaatii tuen ja kastelua koko elinikänsä
 • kasvaa ensimmäisinä vuosina yhtä voimakkaasti kuin tavallinen omenapuu
 • satoiän alettua kasvaa hillitysti, jolloin tarvitsee tavallista puuta vähemmän leikkausta
 • vaatii nuorentamista, eli isojen oksien poistoa, 8–15 vuoden iästä alkaen, muuten kasvu tyrehtyy 

Istuta omenapuu kumpareeseen

 • Paranna kasvupaikka tarpeen mukaan hiekalla ja eloperäisellä aineksella. Muista peruslannoitus ja peruskalkitus.
 • Istuta astiataimi kumpareeseen 3–5 senttiä entistä syvempään, sillä kumpareessa mullan pinta vajoaa useita senttejä.
 • Sijoita taimet 2,5–3 metrin välein, leveät lajikkeet 3–4 metrin välein. Hillittykasvuiseen perusrunkoon vartetuille puille riittää 1–2 metrin etäisyys.
 • Leikkaa puu istutusvaiheessa, loppukesällä ja syksyllä istutettu puu vasta keväällä. Poista kilpalatva ja jätä puuhun kolme vaakatasossa kasvavaa oksaa. Typistä ne ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta.
 • Tue puu istutuksen yhteydessä. 

Lue lisää omenapuista


Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hedelmäpuu istuttaa istutus lannoitus leikkaus omenapuu tuholaiset