MAINOS

Omenapuun oksien taivuttelua, kirvojen ja lehtokotiloiden torjuntaa – hyvää juhannusta

Piha

Nyt on hyvä aika taivutella omenapuiden oksat uuteen kasvusuuntaan ja nyhtää samalla vesiversot irti. Kesä tuo tullessaan myös kirvat ja lehtokotilot, lue puutarhurin vinkit niiden hävittämiseen ja torjumiseen. Muumipeikon juhannusrunon myötä puutarhuri toivottelee hyvää juhannusta!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Omenapuiden oksien taivuttelua ja vesiversojen kitkemistä

Nyt on mitä parhain aika saada omenapuiden (ja miksei muidenkin puiden) oksien ohjailemiselle uuteen asentoon. Useinhan omenapuiden oksat meinaavat lähteä kasvamaan liian jyrkästi ylöspäin, jolloin niiden hoidosta ja sadonkorjausta tulee hankalampaa, samoin kun niiden repeytymisriski on myöhemmin suurempi. Kätevä konsti on sitoa naru oksaan ja laittaa pieni paino (kivi, hiekkapussi, koriste-esine jne.) niihin roikkumaan, jotta ne kesän aikana hiljalleen taipuvat kasvamaan oikeaan asentoon. Syksyllä sitten narut ja painot pois ja oksat jatkaa kasvuaan uudessa suunnassa.

Vesiversot eli tänä vuonna runkoon kasvaneet uudet versot on hyvä poistaa nyt ennen kuin ne kasvavat liian isoiksi. Minä olen poistanut ne aina kitkemällä eli nykäisen verson ”vastakarvaa” irti rungosta. Se pieni repeämä mikä jää runkoon paranee helposti kesän aikana.

Kirvat hyökkäsivät – tarkkaile ja toimi

Viime viikolla tuntui, että etenkin viljoissa ja marjapensaissa alkoi kirvoja esiintyä oikein urakalla ympäri Suomea.

Kirvat ovat kyllä ihan tavallisia ja kuuluvat luontoon. Muutaman kirvan takia ei kannata panikoitua, kasvit ketävät sen kyllä ja usein kirvoja seuraa leppäkertut, jotka hoitavat ongelman. Usein itse kasvikin lakkaa kirvoille maistumasta melko pian ja ne häviävät itsestään pois.

Mikäli havaitset oikein isoja esiintymiä, ja etenkin nuorilla kasveilla, niin sitten kannattaa toimia. Kylmää vettä suihkuttaen on oiva ensiapu. Se toistetaan päivittäin viikon ajan, niin yleensä muuta ei tarvita. Torjunta-aineiden kanssa itselläni on sellainen 3×5 sääntö – teen kolme käsittelyä, viiden päivän välein. Tämä auttaa torjumaan koko populaation.

Mikäli hyötykasveille tulee kirvoja, niin ne torjun yleensä heti. Nykyään on onneksi jo hyviä luomuaineita, joilla ei ole kuin yhden vuorokauden varoaika ja silti ne tehoavat hyvin. Suosittelen tätä spraytä, ja samaa ainetta on saatavana myös tiivisteenä.

Lehtokotilot heräsivät sateiden myötä

Luojan kiitos ei täällä ensimmäistäkään, mutta kuvia ja tietoa on tullut pitkin viikkoa eri puolilta Suomea, ihan isoistakin lehtokotilo määristä. Niiden suhteen en kyllä tunne sympatiaa, vaan kehoitan keräämään ja tuhoamaan kaikki lehtokotilot saman tien. Ja niitä ei tosiaan kannata murskata maahan ja jättää siihen, siinä tekee nimittäin vain karhunpalveluksen itselleen. Sen lajitoverit käyttävät niitä ravinokseen ja lisääntyvät kahta kauheammin. Yksi yksilö voi tuottaa jopa 200 uutta kesän aikana, joten ihan jokainen yksilö hävitykseen vain. Henki pois ja talousjätteiden mukana kaatopaikalle, tai polttaen juhannuskokossa.

Apua löytyy toki myös näistä torjunta-ainerakeista, jotka tehoaa niin lehtokotiloihin kuin espanjansiruetanoihinkin. Syötyään rakeita ne vetäytyvät maan alle kuolemaan, eivätkä jää maan pinnalle lojumaan. Se tekee niistä myös muille lajitovereilleen käyttökelvottomia ravinnon suhteen ja mikä mukavinta, rakeita voi käyttää huoletta pihalla missä on kotieläimiä tai lapsia leikkimässä. Yksi pakkaus riittää n. 200 neliölle ja niitä löydät täältä.

Hyvää juhannusta!

Pään painan ruohikolle
ja oion jalkojain.En jaksa pohdiskella,
mä tahdon olla vain.

Sen viisaammat voi tehdä,
mä päivän kultaan jään.

Mä tunnen kaikki tuoksut
ja luonnon loiston nään.

Voi leikitellä mielikseen,
voi ottaa jättää paikoilleen
tai olla niin kuin luonnostaan
ja maata vaan.

Mä peikko siihen uskoon jään,
on maailmaa tää minkä nyt mä nään.

– Tove Jansson

Muumipeikon juhannusrunon myötä hyvää juhannusta toivottelee puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka juhannus kirva kirvat kirvojen torjunta Kodin Kukat Kodinkukat lehtokotilo


Lisää samasta aiheesta