Omenasato runsas, mutta muumiotauti leviää

Piha
Omenasato runsas, mutta muumiotauti leviää

Muumio-omenien hävityksestä

Omenien muumioitumisen aiheuttaa sienitauti (Monilia fructigena), joka leviää helposti ilmassa. Tämän vuoksi on tärkeää hävittää muumiotautiset omenat kunnolla pois tontilta joko polttamalla tai viemällä ne talousjätteiden mukana kaatopaikalle. Kompostissa tauti ei tuhoudu ja pahinta, mitä voi tehdä, on heittää ne vain pois näkyvistä. Sieltä nuo itiöt leviävät pahimmillaan naapurinkin puihin.

Ylimääräisiä omenoita, mitä tehdä?

Nyt kun omenoita tulee paljon, niitä riittää mehuihin, hilloihin jne. Ylimääräisiä voi aina lahjoittaa naapureille, työpaikoille tai vaikkapa ohikulkijoille. Monet metsästysseurat ottavat niitä mieluusti vastaan riistan talviruokintaa varten sekä koulut ja päiväkodit ilahtuvat myös omenalahjoituksista.

Omenakerääjästä tuli hitti

Tämän vuoden ehdoton hitti on omenankerääjä. Ei enää taistelua ja tuskailua maahan pudonneiden omenien kanssa, vaan päinvastoin, kerääminen on iloista rulluttelua.

Katso video täältä> ja omaksi sen saa täältä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

aronia

Pihlajanmarjoja hyvin, kerholaisten käyttövinkit taas esillä

Pihlajanmarjoista on myös kypsymässä erinomainen sato. Hyväksi koetut käyttövinkit löytyvät täältä.

Myös marja-aroniaa voi käyttää pihlajanmarjan tavoin, käyttövinkkejä löydät täältä.

Liljojen harvennus ja istutus

Heikosti kukkiva liljapenkki on usein seuraus siitä, että liljat ovat tehneet pikkusipuleita ja ne ovat liian tiheässä. Toki syy voi olla myös heikko sipulien laatu tai huonot kasvuolosuhteet. Jos syynä on liiallinen tiheys, voit nostaa liljat ylös maasta syksyllä, irrottaa sivusipulit ja istuttaa uudelleen. Kunnon lannoitus kukkasipuliravinteella – ja liljat kukkivat taas ensi kesänä hyvin!

Uusien liljojen istuttamisen suhteen suosin aina kevättä. Lilja ehtii juurtua ja kukkia saman vuonna hyvin, joten syysisutuksella ei käytännössä voita mitään. Lisäksi huonosti juurtuneen sipulin talvituhoriski on suuri.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Poikkeus, joka vahvistaa säännön: varjoliljat voi hyvin istuttaa ennen talven tuloa.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuvat: Juha Toikka, KodinKukat Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU