MAINOS

Onko asuntokauppa kääntynyt nousuun?

Sisustus

Alkuvuoden asuntokauppa on ylittänyt ennusteet koko maassa, kertoo asuntokaupan ammattilainen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kauppa on käynyt selvästi viime vuosia paremmin myös helmi- ja maaliskuussa. Sp-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivanen uskoo asuntomarkkinoiden kääntyneen hitaasti mutta varmasti nousu-uralle vaikeiden vuosien jälkeen. Positiivista kasvusuuntaa indikoivia merkkejä on hänen mukaansa ilmassa useampia.

– Asuntomarkkinoilta on kaivattu jo pitkään positiivisia uutisia. Alkuvuonna kauppa on käynyt odotettua vilkkaammin, ja nyt näyttää siltä, että koko vuodesta on tulossa edellisiä parempi. Kuluttajien luottamusbarometri on yksi merkittävimmistä asuntokaupan vauhdittajista, ja sekin on nyt noussut viime syksystä selvästi, Toivanen toteaa.

Asuntokauppa ja rakennusteollisuuden suhdanne-ennusteet saman suuntaiset

Kuluttajien luottamuksen parantumisen lisäksi rakennusteollisuuden suhdanne-ennusteet ovat rohkaisevia. Ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen uudisasuntotuotanto ei laske tänä vuonna edelliseen vuoteen verrattuna, vaan volyymit tulevat säilymään vuoden 2014 tasolla. Tämäkin kertoo siitä, että asuntomarkkinoilla pohja on nyt nähty ja kehityksen suunta on ylöspäin.

– Asuntomarkkinoiden hyvää kehitystä tukee myös omistusasumisen poikkeuksellisen suuri suosio ja merkitys suomalaisille. Hypon Asuminen 2014 -tutkimuksen mukaan 70 % suomalaisista asuu omassa asunnossa ja jopa 90 % haluaisi asua. Vuokrien erittäin kova hintojen nousu ja ennusteiden mukaan poikkeuksellisen matalana vielä seuraavat viisi vuotta pysyvä korkotaso houkuttelevat ihmisiä toteuttamaan unelmaansa omasta kodista, uskoo Toivanen. Toivasen mukaan nyt jos koskaan ihmisiä olisi kannustettava asuntolainan ottoon ja lyhentämiseen.

asuntokauppa

Kuluttajien luottamuksen parantumisen lisäksi rakennusteollisuuden suhdanne-ennusteet ovat rohkaisevia.

Suomalaisten enemmistön haaveita omasta kodista tulee kunnioittaa

– Asumisen tukijärjestelmiä uudistettaessa ja kehitettäessä ei saa hankaloittaa nykyisten 900 000 asuntovelallisen asemaa kohtuuttomasti eikä toisaalta missään tapauksessa unohtaa suomalaisten enemmistön halua asua omistusasunnossa. Myös nuorten ensiasunnon hankintaa täytyisi tukea ja kannustaa kaikin mahdollisin keinoin, eikä vaikeuttaa yhtään nykyistä enempää, Toivanen toteaa painokkaasti.

– Me tarvitsemme avointa ja laajaa keskustelua sekä uusia luovia ja rohkeita ehdotuksia, jotka tukevat sekä suomalaisten halua asua omistusasunnossa että kansantalouttamme. Nooa Säästöpankin toimitusjohtajan, Tommi Rytkösen, ehdotus asuntolainan korkovähennyksen korvaamisesta korkosuojauksella on hyvä esimerkki rohkeasta keskustelunavauksesta. Myös varainsiirtoveron kohtalosta pitäisi voida keskustella vakavasti sen kaikki todelliset seurannaisvaikutukset huomioon ottaen.

– Me elämme haastavia ja epävarmoja aikoja. Uskon kuitenkin asuntomarkkinoiden positiivisiin signaaleihin ja hitaaseen kasvuun tänä vuonna, Antti Toivanen toteaa.

Lisätietoja: www.spkoti.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

asuntokauppa asuntomarkkinat kiinteistönvälitys