MAINOS | Vesivek Oy

Onko kotisi suojassa kevään sulamisvesiltä?

Talo
Kuten kuvasta ilmenee, koti altistuu monenlaiselle kosteusrasitukselle. Kodin ulkopuolinen kosteudenhallinta kattaa kiinteistön rakenteet, jotka suojaavat rakennusta ulkoapäin tulevalta kosteudelta eli sulamisvesiltä, sateelta, maaperän kosteudelta ja kondensiokosteudelta.
18.1.2024

Keväisin nämä rakenteet joutuvat tositestiin. Talven pakkaset ja lumikuormat ovat saattaneet jättää kattoon ja kivijalkaan jälkensä. Lumien sulaessa katolla ja perustusten vieressä kosteusrasitus on melkoinen ja osa sulamisvesistä voi päätyä vääriin paikkoihin.

Kodin home- ym. rakennevauriot ja niistä aiheutuvat sisäilmaongelmat ovat seurausta kosteuden jäämisestä väärään paikkaan ja liian pitkäksi aikaa. Kun katto, sadevesijärjestelmä sekä salaojitus toimivat oikein, koti on suojassa kevään sulamisvesiltä ja muilta sään aiheuttamilta rasituksilta.

Tarkista keväisin nämä kohdat

Kevät voi aiheuttaa pihamaalla yllättäviäkin tulvia. Jos maa on roudassa, sulamisvedet eivät pääse vapaasti imeytymään maaperään. Tällöin on riskinä, että perustusten vieressä olevat suuret lumikinokset valuttavat kosteuden suoraan alapohjarakenteita vasten. Perustusten lämpövuodot sulattavat maan usein ensimmäisenä seinustoilta, jolloin sulamisvedet humahtavat kivijalkaa vasten. Jos kivijalkaa ei ole suojattu patolevyllä ja salaojituksella, pääsee kosteus imeytymään alapohjarakenteisiin.

Salaojituksen kunto kannattaa tarkistuttaa, jos vesi seisoo pihamaalla ja perustusten vieressä. Kivijalkaa on hyvä keväisin muutoinkin tarkkailla; kasvustot, härmä sekä halkeamat ja maalipinnan hilseily viittaavat aina liialliseen kosteusrasitukseen.

Pakkasrapautuminen eli liiallisen kosteuden ja pakkasen yhdistelmä voi murentaa kiinteistön kivijalkaa pahoin.

Keväisin on hyvä piipahtaa vintillä kurkkaamassa, näkyykö merkkejä vuodoista. Tarkista erityisesti läpivientien kohdat, eli antennin, piippujen sekä ilmanvaihtoputkien juuret. Keväällä päivä- ja yölämpötilojen eron ollessa suuri voi yläpohjaan kertyä myös kondensiokosteutta. Tunkkainen ja kostea ilma viittaa riittämättömään yläpohjan tuulettuvuuteen.

Tarkista myös sadevesijärjestelmän kunto ja varmista, ettei kouruissa, syöksyissä tai rännikaivoissa ole jäätä. Kevätaurinko sulattaa katon lappeen lunta ja jäätä vedeksi, joka sitten kylmiin ränneihin osuessaan voi jäätyä uudelleen. Jos jäätynyt sadevesijärjestelmä ei ohjaa sulamisvesiä oikein, ne voivat päätyä rakenteisiin tai aiheuttaa liukastumisvaaraa pihamaalla.