MAINOS

Orkidean kasvattaminen ei ole vaikeaa – näin onnistut

Piha

Orkideaperheeseen kuuluu valtava määrä eri kasveja. Joukossa on useita orkideoita, joita on helppo kasvattaa kotona. Tärkeintä on välttää liiallista kastelua. Lue vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Orkideat ja varsinkin Phalaenopsis eli perhoskämmekät ovat nykyään erittäin suosittuja huonekasveja suomalaisissa kodeissa. Perhoskämmeköiden lisäksi uusia lajeja ilmestyy kauppoihin. Kaikki lajit eivät kuki yhtä kauan kuin Phalaenopsis-orkideat, mutta muitakin lajeja kannattaa kokeilla, sillä ne ovat suhteellisen helppohoitoisia.

Orkidean hoito ei ole vaativaa


Saatavana on myös valmiita orkideoiden kasvualustoja.

Huonekasveina kasvatettavat orkideat ovat tropiikin kasveja, ja se kannattaa muistaa myös kotioloissa. Trooppiset orkideat kasvavat puiden oksistossa, jossa niiden juuret imevät kosteutta puiden runkoa pitkin alas valuvasta vedestä. Orkideat hyötyvät niistä orgaanisista aineista, joita kerääntyy puiden halkeamiin ja oksien haaraumiin.

Orkideoiden hoito ei ole vaativaa. Orkidea tarvitsee huokoisen alustan, jonka perusraaka-aineena ovat hitaasti lahoavat, kosteutta sitovat materiaalit kuten rahka- tai karhunsammal ja paloiteltu männynkaarna. Saatavana on myös valmiita orkideoiden kasvualustoja.

Sopiva kastelu on ratkaiseva tekijä, jos haluaa onnistua orkidean kasvattamisessa

Orkidea haluaa runsaasti vettä kerrallaan, mutta se ei saa seistä vedessä. Pääsääntöisesti kaikki orkidealajit kaipaavat kastelua kasvukautenaan, mutta kasvualustan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Talvi on useimpien orkideoiden lepoaikaa, ja silloin niitä kastellaan varovasti. Orkidea kasvaa passiivisella kasvualustalla, josta se ei saa ravinteita. Siksi ravinteet annetaan vesiliukoisessa muodossa.

Kasvukaudella orkidealle annetaan ravinteita joka toisella kastelukerralla ja lepokaudella noin kerran kuukaudessa. Kukkivaa orkideaa ei kannata lannoittaa. Sijoita orkidea vedottomaan paikkaan itä- tai länsiikkunalle hajavaloon. Orkidea ei pidä suorasta auringonpaisteesta.

Orkideoita Kotioloihin


Miltonia eli orvokämmekkä

Miltonia eli orvokämmekkä on melko helppohoitoinen orkidea. Suuret kukat ovat purppuranvärisiä tai valkoisia. Miltonia haluaa tasaisemman kastelun kuin muut orkideat, mutta juuret eivät saa seistä vedessä.

 
Zygopetalum

Zygopetalum on fantastisen värinen, eksoottinen orkidea. Purppuran ja viininpunaisen sävyt vuorottelevat vihreän ja ruskean kanssa. Myös tuoksu on hurmaava.

 

Nystykämmekkä OncidiumNystykämmekkä Oncidium on koristeellinen orkidealaji, joka kukkii runsaasti keltaisin ja leopardinkuvioisin kukin. Tuoksu on vaniljainen.

 

Näin kastelet orkideaa

1. Upota ruukku hetkeksi kokonaan huoneenlämpöiseen veteen.

2. Nosta ylös ja anna ylimääräisen veden valua pois.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

orkidea orkidean kastelu orkidean kasvatus orkidean lannoitus