MAINOS

Orvokit tuovat kevääseen iloa, ja pelargonit kesään romantiikkaa

Piha

Orvokit ja pelargonit ovat ulkokukkien valtavan valikoiman supertähtiä. Oikeastaan mitään muuta ei ruukkuihin ja parvekelaatikoihin tarvitsisi koko kauden aikana istuttaakaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pakkasenkestävillä orvokeilla voi aloittaa jo lumen sulaessa. Ne kukkivat runsaina kesän lämpimien säiden tuloon asti. Sitten on pelargonien aika, ja ne kukkivat aina pakkasen tuloon saakka.

Orvokit ja pelargonit ovat hintansa arvoisia, helppohoitoisia, ja niistä on useita eri lajike- ja värivaihtoehtoja. Jo ennen kuin talvi on kunnolla päästänyt otteestaan, lähden ostamaan orvokkeja. Nehän kestävät jopa viiden asteen pakkasta. Jos pakkanen sattuisi yllättämään, ne vain sulkevat kauniit silmänsä, taivuttavat kukkavarttaan ja odottavat suotuisampia aikoja.


Kevät on saapunut puutarhaan, kun taivaansiniset orvokit hymyilevät iltahämärässä.

Kaupassa kuljen ympäriinsä ja katson näitä eri “persoonallisuuksia” silmiin. Mitkään kukat eivät ole niin sielukkaita kuin orvokit. Minun on vain saatava ulos ikkunanpieleen rivi erilaisia “kasvonilmeitä”. Haluan, että ne ovat siellä ja katsovat sisään minua kohti nauravina, uneksivina ja täynnä elämäniloa, kun minä häärin keittiössä aamukahvia keittelemässä.

Kun lämpö tulee toden teolla, on pelargonien loistokkaan kesäshow’n aika. Niistä on tullut suunnattoman suosittuja samalla kun on huomattu, miten suuri ja upea suku on kyseessä. Miksi pitäisi kaavamaisesti ostaa tavallisia punaisia ja vaaleanpunaisia, kun tarjolla on paljon uutta ja jännittävää?

Tulppaaneja tai orvokkeja muistuttavia pelargoneja


Tulppaanipelargonien kukinnot. Ne eivät koskaan aukea tätä enempää. Lajikkeen nimi on Red Pandora.

Nykyään on olemassa pelargoneja, joiden kukat muistuttavat tulppaaneja tai orvokkeja, on omenankukka-, tähti- ja läiskäpelargoneja. On olemassa uudensävyisiä lajikkeita, kuten sametinmustia, kullanoransseja, kuunkeltaisia, laventelinsinisiä, laikukkaita ja monivärisiä.

Vanhat, unohdetut suosikit ovat palanneet nostalgisina muotikukkina. Isoäidin rakastamista ruusunnuppu- ja Mårbacka-pelargoneista on tullut trendikkäitä suosikkeja. Ihanat tuoksupelargonit viettelevät uudelleen aromaattisilla lehdillään, jotka tuoksuvat niitä kosketettaessa kaikelle ruususta, piparmintusta, hedelmistä ja sitruksesta erilaisiin mausteisiin. Yhä useammin näkee klassisten riippapelargonien levittävän parvekkeilla tulenpunaisia riippakukintojaan, niin kuin alppitalojen ikkunoissa. Hyvin varustetuissa taimimyymälöissä tekee keväällä usein löytöjä, ja vinkkejä ja inspiraatiota ovat asiasta innostuneiden verkkosivut pullollaan.


Osalla pelargoneista on upean värikkäät lehdet, jotka ovat näyttäviä erilaisissa kukkasommitelmissa.

Eräs pelargoneista innostunut ystäväni huvittaa itseään tekemällä eri pelargoneista yllättäviä sommitelmia. Hänen ruukuistaan pistävät esiin ruusupelargonien punaiset ja valkoiset kukinnot näyttävien valkoreunalehtisten lajikkeiden seasta. Mustanhohtavat lajikkeet saavat seurakseen vanhaa roosaa ja trendikkäät kirkkaan oranssit lajikkeet nojailevat rohkeasti voimakkaan violetteja kohti.

5 niksiä pitkään ja runsaaseen kukintaan

  1. Istuta kasvit uudestaan heti oston jälkeen. Kukkamullassa pitää mielellään olla pienirakeista kevytsoraa, ja mullan ilmavaa ja ravinteikasta.
  2. Kastele oikein. Orvokit ovat janoisia – pidä multa tasaisen kosteana. Pelargonien mullan pitää kuivahtaa ruukussa ennen kastelua.
  3. Anna kukkaravinnetta kerran viikossa.
  4. Siirrä kasvit varjoon, kun aurinko helottaa täydeltä terältä.
  5. Nypi pois kuihtuneet kukat ja siemenkodat säännöllisesti.

Vanhat unohtuneet suosikit ovat palanneet takaisin nostalgisina muotikukkina


Uudet upeat pelargonilajikkeet ovat joskus hienostuneen laikukkaita, kuten Raspberry Ripple.


Klassinen englantilainen lajike Lord Bute on maailmankuulu tumman purppuranvärisistä kukistaan, joissa on vaaleanpunaiset reunat.


Mr Wren on viehättävä, valkoreunainen lajike, joka jo unohdettiin, mutta josta on nyt tullut yhä suositumpi.


Orvokkeja on kaikenvärisiä. Tässä trendikäs lajike, jonka väri on lämmin, auringonlaskun sävyinen.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

orvokki pelargoni ruusunnuppupelargoni