MAINOS

Orvokit viihtyvät varjossa – estä tomaattien mätäpäät

Piha

Tiesitkö, että Suomessa kasvaa luonnonvaraisena peräti 17 eri orvokkilajia? Estä tomaattien "mätäpäät" kalkilla. Tulosta autoosi Riistaonnettomuus-merkki ja tiedät kuinka toimia onnettomuuden sattuessa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Mikä ero on tarha- ja sarviorvokilla?

Vaikka orvokit ovat meille kaikille tuttuja, niin tiesitkö niistä jo ihan kaiken? Minä en, mutta nämä minä nyt jo tiedän:

 • Keväällä myytävät orvokit kylvetään puutarhalla viimeistään tammikuussa
 • Kotipuutarhurin kannattaa kylvää syksyllä, jolloin ne talvehtivat maassa ja kukkivat seuraavana keväänä
 • Orvokkien suvussa on n.500 eri lajia, joista luonnonvaraisena esiintyy Suomessa 17 lajia. Niistä viisi on luokiteltu uhanalaisiksi: luhtaorvokki, mäkiorvokki, pahtahietaorvokki, pyökkiorvokki ja rantaorvokki.
 • Orvokit kestävät jopa useamman asteen pakkasia vioittumatta.
 • Ruukuissa ja amppeleissa kasvavat orvokit suosittelen kastelemaan alakautta, upottamalla ne vatiin / ämpäriin vartiksi.
 • Maassa kasvavana orvokit menestyvät melkein millaisissa valo-olosuhteissa tahansa.
 • Orvokit kestävät paremmin kuivuutta, kuin liiallista märkyyttä. Liika kastelu voi tuhota niiden juuret.
 • Tasainen lannoitus kasvukaudella takaa jatkuvan ja komean kukinnan. Kuihtuneet kukat kannattaa nyppiä pois, sillä se lisää kukkien määrää huimasti.
 • Kukkia voi myös syödä. Niitä käytetään koristamaan mm. kakkuja ja jälkiruokia. Englannissa orvokkeja on tarjoiltu teekutsuilla sokerihuurrutettuina.
 • Useimpien orvokkilajien kukat ovat väriltään violetteja. Violetti-sana juontuukin ranskankielisestä orvokkia tarkoittavasta sanasta violette.
 • Tuoksuorvokeista saadaan eteeristä öljyä, jota käytetään hajusteena ja mm.eräiden liköörien mausteena.
 • Tarhaorvokin historia ulottuu 1500-luvun jälkipuoliskolle Elisabeth I:n aikaan, jolloin englantilaiset kehittivät nummilla kasvavista suurikokoisista keto-orvokeista erilaisia muunnoksia.
 • Nykyisin tunnetun tarhaorvokin alkumuodot jalostettiin 1800-luvun puolivälissä Ranskassa.

Aika mielenkiintoista eikö vain? Itseäni ainakin kiehtoo eri kasvien tarinat ja niiden historia, jolloin itse kasvi herää eloon ja on enemmän kuin pelkkä kukka, jolla on nimi.

Tarhaorvokin (Viola x wittrockiana) korkeus on noin 20–30 cm, riippuvien lajikkeiden versot kasvavat vielä pidemmiksi. Kukkien värivalikoima on laaja ja kukan halkaisija on tyypillisesti 3–8 cm. Kasvi viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Tarhaorvokki on kaksivuotinen ja se kukkii kylvämistä seuraavan kylmän kauden jälkeen. Laji on jalostettu risteyttämällä hybridejä keto-orvokkeja ja muita orvokkilajeja. Tarhaorvokista on saatavana pieni- ja suurikukkaisia sekä pystykasvuisia ja riippuvia lajikkeita. Tarhaorvokki on erityisen suosittu kevään kukka, sillä se kestää jopa pienet yöpakkaset.

Sarviorvokki (Viola cornuta) on monivuotinen kasvi, joka kukkii toukokuusta syyskuuhun ja viihtyy ravinteikkaassa multa- tai hiekkamaassa. Se pitää varjosta, mutta kasvaa myös aurinkoisessa paikassa ja ei kestä paahdetta, mutta sietää kuivuutta tarhaorvokkia paremmin. Kasvin korkeus on 15–30 cm ja kukkien halkaisija 2–4 cm. Sarviorvokilla on soikeat ja alapinnaltaan harvakarvaiset lehdet.

Vaan mikä se tämä on? Tässä on erittäin lupaavalle näyttävä testi ihan uudesta orvokista ja tavasta kasvattaa sitä. Japanilainen orvokkijalostaja otti keväällä yhteyttä ja pääsin ainoana suomalaisena puutarhana näitä testaamaan. Ja jos kaikki sujuu niin kuin pitääkin, niin ensi keväänä minulla on esitellä sinulle jotain todella uutta orvokkirintamalla! Jäämme siis odottamaan.

Löytyykö Sinulta vanhoja pioneja tai raskeja?

Luke eli Luonnonvarakeskus on kiinnostunut keräämään tietoa ja aineistoa vanhoista pioneista ja raskeista. Mikäli Sinulla on tietoa tai kenties jopa itsellä näistä jompaakumpaa, niin tee palvelus ja ilmoita siitä Luonnonvarakeskukselle täällä. Ihan mielenkiintoinen artikkeli lukea muutenkin, vaikka ei omalta pihalta näitä löytyisikään. Sielläkin avautuu hiukan verhoa vanhojen Pionien ja leipäperinteen taakse.

Jättilumme kukki – silloin kuin se itse halusi

Viikolla oli iso juttu siitä, kuinka jättilumme ei kukkinutkaan silloin, kun kaikki odotti ja valvoi. Se kukkikin sitten kaikessa rauhassa seuraavana yönä ja aamun aikainen puutarhuri pääsi tämän ihanuuden näkemään. Minusta ihan mahtavaa, kun luonto toimii niin kuin toimii, eikä me sitä voida määräillä.

Moni kyseli tuon jättilumpeen innoittamana lumpeita myös omiin piha-altaisiinsa ja pieni lisäsatsi lumpeita löytyy täältä. Nämä kukkii jo tänä kesänä ja talvehtii myös hyvin. 

Tomaatille kalkkia, ettei tule ”mätäpäitä”

Ensimmäiset tomaatit alkavat valmistua ja helle on vaatinut paljon kastelua. Runsas kastelu tarkoittaa myös sitä, että mullan ravinteita on hävinnyt kasteluveden mukana. Näin ollen etenkin kalkkia olisi hyvä antaa lisää. Kalkki ehkäisee tomaatin ”mätäpäitä” niin kuin moni asian ilmaisee. Näin alkukaudesta sitä harvemmin esiintyy, mutta on hyvä varautua jo nyt kun pääsatokausi lähenee. Yksi helpompia tapoja kalkitsemiseen on laittaa kananmunankuoria mullan sekaan. Sieltä kalkki liukenee hiljalleen pitkin kesää niille. Pari-kolme munankuorta / taimi riittää yleensä hyvin. Typen tarpeesta on hyvä pitää myös huoli. esim. veteen liotettua kanankakkarakeilla. Jos lehdet alkaa mennä vaalean vihreiksi, niin silloin viimeistään.

Ruusutarjous

Ruusutarjouksen osalta tuli toiveita, että saisiko yksittäisiä lajikkeita myös tarjoushinnalla ja tokihan se järjestyi. Eli nyt saat kaikki ruusut 5 € / kpl, niin monta kuin haluat ja mitä lajia haluat. Tarjous voimassa niin kauan kuin tavaraa riittää – nämä kun loppuu, niin lisää ei enää tälle kesälle saa. Koko valikoiman näet täältä.

Salkoruusu ”Purple

Perhosten suosikki. Siementää hyvin eli on käytännössä monivuotinen. Kukan väri on erityinen, samoin kuin niiden muoto ja koko. Tämän kun istuttaa, niin ei voi kuin ihastellen katsoa ja ihailla sen upeaa kasvua ja kukintaa! Helppohoitoinen, ja voimakaskasvuisena peittää alleen myös rikkakasvit. Nyt 9,90 € / 3 kpl pakkaus (ovh 14,90) -> täältä.

Isoritarinkannus ”Flamenco” on jotain sellaista mitä ei voi kuin ihailla. Komeat kukkavarret, upean erikoinen kukinto, vahva ja monivuotinen. Kasvi joka myös todella huomataan! Nyt 9,90 €  / 3 kpl pakkaus (ovh 16,90) -> täältä.

Arjan terveiset – ja toive

Arja kirjoitteli ja pyysi uusintaa:

Hei puutarhuri-Juha

Kiitos perjantaiposteistasi, niistä on aina iloa ja hyötyä. Erikoiskiitos turvavihjeistä, joita viestit usein sisältävät. Annoit joskus linkin, josta voi tulostaa ohjeita riistaonnettomuuden varalle. Tulostin ohjeen sisältämän merkin ja pidin sitä autossa. Viime tiistaina sitä tarvittiin, kun rysäytimme Varsinais-Suomessa peuran kanssa yhteen. Auto kärsi peltivaurioita, kuski ja apukuski henkisiä. Siinä pelästyksissä oli hyvä lukea ohjeista, mitä pitää tehdä – toki soitimme heti 112:een.

Nyt taitaa olla sellaista aikaa, että varsinkin peurat loikkivat miten sattuu. Voisitko laittaa riistaeläinonnettomuuslinkin uudelleen perjantaipostiin? Siitä oli ainakin meille valtavasti apua!

Hyvää ja kukkivaa kesää Sinulle ja puutarhan kaksi- ja nelijalkaiselle väelle!

Terveisin Arja Pertunmaalta 

Kiitos Arjalle kiitoksista ja hienoa kuulla, ettei kenellekään käynyt pahemmin. Ihan noiden loukkaantuneiden eläimien vuoksi olisi erittäin tärkeää, että onnettomuuspaikka löytyisi mahdollisimman hyvin ja asiansa osaavat koirat ja SRVA-henkilöt saisivat työnsä tehtyä. Tuo Riistaonnettomuus-merkki tulostettavassa muodossa löytyy täältä. Tulostathan sinäkin tuon autoosi! Kiitos jo etukäteen etenkin noiden loukkaantuneiden eläinten puolesta.

Niin, ja soitahan hätäpuhelun aina siitä SUOMI 112 -sovelluksesta. Sitä kautta paikkasi tallentuu aina niin, että pelastusviranomaiset löytävät paikalle – olit sitten kaupungin keskustassa tai kivennavalla. Tuo on sellainen sovellus, joka olisi hyvä löytyä jokaisesta puhelimesta, ihan jo omankin turvallisuuden vuoksi.  

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jättilumme luhtaorvokki lumme mäkiorvokki orvokit orvokki pahtahietaorvokki pyökkiorvokki


Lisää samasta aiheesta