Pesukoneen pitää kestää yli 10 vuotta
 
Kodinkoneista pitkäikäisimmiksi mielletään uuni ja liesi, lyhytkestoisimmaksi kahvinkeitin ja mikroaaltouuni. Ensimmäisenä uushankintaan on tulossa mikroaaltouuni noin viiden vuoden sisällä. Nykyisellä on ikää noin seitsemän vuotta.
 
”Suomalaiset omakotiasujat ovat aivan oikeassa kodinkoneiden elinkaarta arvioidessaan. Keskihintainen, noin 500 euron pesukone kestää hieman alle tai yli 10 vuotta. Jos satsaa koneeseen 800 – 1 100 euroa, niin yksi valmistaja lupaa tuotteelleen käyttöiäksi yli 20 vuotta”, myyjä Emmi Ainasoja Lempäälän Ideaparkissa toimivasta kodinkoneliike Expertistä kertoo.
 
Mikroaaltouunin elinkaareksi hän arvioi kahdeksan vuotta.
Suomalaiset omakoti- ja paritalot ovat nykyisin varsin koneistettuja. Tutkimuksen mukaan uusin tulokas on kuivausrumpu, joka löytyy jo lähes kolmasosasta talouksista.
 
”Kuivausrumpuja ostetaan lähes poikkeuksetta lapsiperheisiin, jotka remontoivat perusteellisesti kylpyhuoneensa”, Ainasoja sanoo.
 
Kodinkoneiden elinkaari lyhenee
Elinkaariajattelun kannalta kodinkonekauppaan liittyy huolestuttava piirre. Siinä missä vanha jääkaappi saattoi kestää jopa 30 vuotta, uutta ei ole tarkoitettukaan kestämään kuin keskimäärin 10 vuotta. Sama pätee kaikkiin kodinkoneisiin.
 
”Maailma on mennyt siihen suuntaan, että monen kodinkoneen elinkaari on alun perinkin suunniteltu huomattavasti lyhyemmäksi kuin ennen. Toisaalta kaikki kodinkoneet mikroaaltouunia lukuun ottamatta ovat energialuokitettuja, joten kuluttajalla on mahdollisuus tehdä energiaa säästäviä päätöksiä”, Ainasoja vahvistaa.
 
Kylpyhuone kaipaa remonttia
Suomelan Omakotitalotutkimuksessa selvitettiin myös omakotiasujien käsitystä talon rakenteiden ja erilaisten tilojen elinkaaresta, sekä remontin ja uushankinnan tarvetta.
 
Kiireellisintä peruskorjausta kaipaa vastaajien mukaan kylpyhuone. Sen elinkaareksi arvioidaan vajaa 20 vuotta. Nyt kylpyhuoneella on ikää keskimäärin 12 vuotta, ja viidennes vastaajista valmistautuu remonttiin viiden vuoden sisällä.
 
Seuraavaksi remonttilistalla ovat sauna ja keittiökaapistot, sitten julkisivut. Saunan arvioidaan kestävän 24 vuotta ja keittiökaapistojen 21 vuotta. Saunat ovat nyt keskimäärin 14 vuotta vanhoja ja keittiökaapistot 12 vuotta vanhoja.
 
Talon järjestelmät iäkkäitä
Isoa remonttia vaativat kohteet alkavat omakotitaloissa olla jo melko iäkkäitä, ja tutkimukseen vastanneiden mukaan ne ovat elinkaarensa puolivälissä. Julkisivulla on nyt ikää keskimäärin parikymmentä vuotta, sähköjärjestelmällä 18 vuotta, talon katolla 17 vuotta, vesi- ja jätevesijärjestelmällä 17 vuotta sekä lämmitysjärjestelmällä 16 vuotta.
 
Tiedot perustuvat Suomela-lehden Omakotitalotutkimukseen, jonka Taloustutkimus Oy toteutti 31.3. – 11.4. Suoramedia Oy:n toimeksiannosta.
 
Kuvalliset raportit
 
Mitä kodinkoneita 2  
minkä ikäisiä 3  
talouden koneet 4  
pienin käyttöikä 5