Osaraportti Piha ja puutarha:puutarhaan satsataan nyt lähes 500 euroa
Suomalaiset omakotiasujat aikovat käyttää tänä keväänä ja kesänä oman puutarhan laittamiseen keskimäärin 472 euroa. Reilusti useampi kuin joka kymmenes aikoo satsata puutarhaansa jopa 500-1 000 euroa.
Myös ammattilaisten näkemykseen luotetaan: vajaa puolet voisi harkita piha- ja puutarhasuunnittelijan käyttöä ja vajaa kymmenes on jo käyttänyt suunnittelijaa. Tämä ilmenee Taloustutkimus Oy:n tekemästä Suomelan Omakotitalotutkimuksesta.

Taloustutkimuksen toteuttama kysely tehtiin 31.3.–11.4. Suoramedia Oy:n toimeksiannosta.

Kevään suosikit
Mitkä ovat asiantuntijan mukaan kevään hittituotteita puutarhassa?
” Havukasvit ja perennat ovat nyt hyvin suosittuja. Havukasveilla luodaan näyttävyyttä ja rakennetaan mm. japanilaisia puutarhoja, jotka sopivat hyvin suomalaiseen luontoon. Ruukkupuutarhoja laitetaan ahkerasti ja niissä kasvatetaan myös hyötykasveja. Lapsiperheet laittavat ruukkuihin amppelimansikkaa ja -tomaatteja. Perennoissa kivikkokasvit ovat kestosuosikkeja ja viime päivinä meiltä on kysytty paljon vesikasveja, kuten lumpeita, ulkokasveista vastaava Pauliina Niemitalo Vantaan Plantagenista kertoo.

500 euroa riittää Niemitalon mukaan erinomaisesti parvekkeen tai pation virittämiseen. Jos on kyse koko pihan laittamisesta, silloin 500–1 000 euroa on ihan realistinen summa.

– Nykyään puutarhaan satsataan suuria summia pitkin vuotta ja uskalletaan ostaa myös lyhytkestoisia kasveja. Varsinainen kesäsesonki jatkuu juhannukseen saakka. Elokuun puolivälissä kotitaloudet ryhtyvät kohentamaan puutarhansa syksyä varten.

Hinnalla on väliä
Hinnalla on väliä puutarhakaupassa. Tutkimuksessa neljä kymmenestä tekee ostopaikoissa yleensä aina hintavertailuja ja joka viides vertailee, jos ostos maksaa 51–100 euroa. Tinkimistä harrastetaan ahkerasti: viidennes tinkii aina, toinen viidennes melkein aina ja puolet sanoo tinkivänsä välillä. Vain 7 prosenttia vastanneista ei tingi koskaan.

Lue kuvalliset raportit