Osta pölynimuri oikein – teho ei kerro kaikkea

Keittiö

Syyskuun alussa käyttöön otettu pölynimurien energiamerkintä auttaa kuluttajia vertailemaan laitteiden ominaisuuksia. Älä tuijota vain tehoa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Energiamerkintä kertoo pölynimurista paljon enemmän kuin ottoteholukeman, jota on tähän asti käytetty antamaan mielikuvaa imurin puhdistustehosta.

Syyskuussa tulevat voimaan myös uudet ekosuunnitteluvaatimukset, jotka rajoittavat imureiden moottoritehoa. Uudet vaatimukset koskevat vain markkinoille saatettavia tuotteita: EU-alueella jo oleviin imureihin ei tule energiamerkkiä eikä niitä muuteta uusien suunnitteluvaatimusten mukaisiksi.

Teho ei kerro kaikkea – pölynimuri saanut selkeyttävän energiamerkin

Pölynimurin energiamerkki on hyvä pohja laitteiden vertailuun: merkistä näkee imurin tärkeimmät laatutekijät eli keskimääräisen vuotuisen energiankulutuksen, pölynpoistokyvyn, poistoilman suodatuskyvyn ja äänitason. Energiankulutusta, pölynpoistoa ja poistoilman suodatusta luokitellaan merkissä asteikolla A–G.

– Aiemmin kuluttajien valinta pölynimuriostoksilla osui useimmiten laitteeseen, jossa on suurin ottoteho ja joka siten kuluttaa eniten energiaa. Nyt energiamerkki helpottaa valintaa oikeiden suoritusarvojen perusteella, ja pienemmällä energiankulutuksella päästään samaan siivoustulokseen, korostaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motiva Oy:stä.

Markkinoille tehokkaita, mutta energiapihejä imureita

Energiamerkinnän lisäksi syyskuun alussa tulivat voimaan uudet ekosuunnitteluvaatimukset, joilla rajoitetaan markkinoille saatettavien imurien moottoritehoa, ei imutehoa. Ottotehon tulee olla alle 1 600 wattia, ja myös puhdistusteholle tulee vähimmäisvaatimukset. Vaatimukset eivät koske keskuspölynimureita, pelkästään akulla käytettäviä pölynimureita, märkä/märkä-kuivaimureita eivätkä teollisuusimureita.

– Markkinoille saattamisella tarkoitetaan pölynimurin asettamista ensimmäistä kertaa saataville EU:n markkinoilla. Markkinoilla jo oleviin imureihin ei lisätä energiamerkkiä eikä niitä muuteta vastaamaan ekosuunnitteluvaatimuksia, vaan EU-alueella jo olevat imurit saa myydä pois sellaisenaan, selventää turvallisuusinsinööri Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

– Sen sijaan EU-alueelle ei saa enää tuoda tai valmistaa imureita, jotka eivät täytä ekosuunnittelu- ja energiamerkintävaatimuksia. Markkinoille saattamisen käsite viittaa yksittäiseen pölynimuriin eikä malliin riippumatta siitä, onko imuri valmistettu yksittäiskappaleena vai sarjatuotantona, Niemi jatkaa.

Vaatimukset tiukentuvat edelleen syyskuussa 2017, jolloin enimmäisottoteho laskee entisestään ja mukaan tulee laitteiden kestävyyttä, äänitasoa ja poistoilman pölyjäämää koskevia vaatimuksia.

Lisätietoja energiamerkinnästä ja ekosuunnitteluvaatimuksista on kuluttajille suunnatussa Motivan Ostajan opas -palvelussa www.motiva.fi/ostajanopas

Motiva ostajanopas kodinkoneet

Motiva ostajanopas kodinkoneet

Lähde: Motiva ja Tukes

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiamerkki imuteho pölynimuri


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: