Ota aurinkoenergia talteen

Lämmitys

Auringon ilmaisenergiaa voidaan helposti varastoida ja hyödyntää kodissasi, kun integroidaan NIBE lämpöpumppu aurinkosähköön.

Aurinkoenergia houkuttelee ja aurinkosähkön tuottaminen on entistä kiinnostavampaa. Energiakustannuksissa voi säästää erityisesti käyttämällä älykästä lämpöpumppuratkaisua, johon on yhdistetty aurinkosähköjärjestelmä.

Pientuotannossa aurinkosähkön kannattavuus perustuu siihen, että suurin osa aurinkosähköjärjestelmän tuottamasta sähköstä pystytään hyödyntämään itse ja siten minimoimaan ulkoa ostettavan sähkön määrä.

Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä aurinkosähköä syntyy runsaasti energian tarpeen ollessa vähäisempää ja vastaavasti sähkön tuotto on alhaisempaa silloin, kun energiaa tarvitaan eniten.

Aurinkosähköä pitäisi siis pystyä varastoimaan, mutta akustot eivät nykyhinnoin ole vielä kannattavia ja suuret energiavaraajat taas vievät tilaa ja edellyttävät merkittäviä investointeja.

Lämpö varastoituu veteen

NIBE ratkaisee haasteen yksinkertaisesti: lämpöä voidaan varastoida lämpöpumpun tuottamaan käyttöveteen ja sovittaa veden lämmitys niihin aikoihin, jolloin aurinkosähköä todennäköisesti on saatavilla.

Myös itse rakennus voi toimia lämpövarastona akun tapaan. Huoneiston yhden asteen lämpötilan nosto ei haittaa mukavuutta, mutta antaa mahdollisuuden tallentaa energiaa odottamaan illan ja yön lämmitystarvetta.

Ratkaisua varten tarvitaan joko NIBE lämpöpumppu tai ilmavesilämmön sisäyksikkö sekä NIBE aurinkosähköpaketti, jonka mukana toimitetaan integrointimoduuli. Tieto virrantuotosta siirtyy lämpöpumpulle, ja se näkyy lämpöpumpun näytöllä. NIBE Uplink etäseurannalla saa myös tiedon sähkön tuotannosta.

Jos rakennuksessa on jo aurinkosähköpaketti, kannattaa hankkia NIBE integrointimoduuli samalla, kun ostaa NIBE lämpöpumpun.

Paneelit kestävät vuosikymmeniä

Aurinkosähkön tuottaminen on tapahtuu seuraavasti: auringonsäteet osuvat aurinkokennoihin ja muuttuvat tasavirtasähköksi, joka taajuusmuuntimessa käsitellään vaihtovirraksi.

Taajuusmuunnin sijoitetaan talon sisälle ja liitetään pääsähkökeskukseen.

Aurinkosähköjärjestelmän tuottama energiamäärä vaihtelee rakennuksen maantieteellisestä sijainnin, paneeleiden määrän, katon kaltevuuden ja ilmansuunnan mukaan.

Tehoon vaikuttavat myös esimerkiksi puiden tai korkeiden rakenteiden varjot. Paneelit asennetaan katolle kattokiinnikkeiden ja alumiinikiskojen varaan. Kiinnikkeet valitaan kattomateriaalin mukaan, jotta asennus on tukeva ja turvallinen. NIBEn aurinkosähköpakettiin löytyy kiinnikkeet niin tiili-, profiilipelti- kuin konesaumapeltikatollekin.

Aurinkopaneeleiden elinikä on pitkä: elinkaareksi on arvioitu vähintään 30 vuotta. Jos kattoremontti tehdään tänä aikana, paneelit voidaan ottaa pois ja asentaa remontin valmistuttua takaisin. Laadukkaat paneelit tuottavat 25 käyttövuoden jälkeen vähintään 80 prosenttia alkuperäisestä tehosta.

Aurinkosähköpaneeleita ei puhdisteta, koska lasit saattavat naarmuuntua. Jos katolta pudotetaan lumet muutenkin, samalla voidaan varovasti poistaa lumet myös aurinkopaneeleilta.

Helppoa aurinkosähkötuotantoa

NIBEn omakotitaloihin suunnitellussa aurinkosähköpaketissa on mukana kaikki oleellinen talon omaan aurinkosähköjärjestelmään: tarvittava määrä paneeleita, invertterivaihtosuuntaaja ja seinäkiinnike sekä asennustarvikkeet kattomateriaalin mukaan.

NIBEn aurinkosähköpaketin voi valita talon energiankulutuksen ja myös paneeleille soveltuvan kattopinnan koon mukaan. Paketteja löytyy kokoluokissa 3–21 kW. Pientalokäyttöön yleisimmin sopivat koot 3 kW ja 6 kW, jolloin tuotosta saadaan suuri osa käytettyä itse talossa. Kysy lisää NIBE jälleenmyyjältä tai suoraan NIBEltä: yhteystiedot löytyvät NIBEn kotisivuilta www.nibe.fi.

Aurinkokennopaketin asennuskustannuksista on mahdollista saada kotitalousvähennystä jopa 50 prosenttia. Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa enintään 2 250 euroa/henkilö, joten puolisoiden yhteenlaskettu summa on 4 500 euroa (esimerkit vuodelta 2020).

Myös maalämpö on aurinkoenergiaa

Auringonlämpö varastoituu maahan koko vuoden ajan, ja NIBE maalämpöpumppu pystyy tehokkaasti keräämään sitä – mikä parasta, myös kylmimpinä päivinä.

Maalämpö maksaa itsensä takaisin alhaisina energiakustannuksina. NIBEn älykäs pörssisähköohjaus osaa lisäksi ohjata lämmitystä vuorokauden aikana niihin tunteihin, jolloin sähkön hinta on alhaisimmillaan. Eikä hätää, vaikka sähkönsiirtoyritykset siirtyisivät laskuttamaan korkeimman virrankulutuksen pohjalta, maalämpöpumppu suojaa talouttasi. Se käyttää lämpöpumpuista vähiten sähköä kylmimpinä pakkaspäivinä.

Maalämmön perusta on lämmönkeruupiirissä, joka ottaa lämmön maasta, kalliosta tai vedestä: nesteellä täytetyn putken avulla kerätään talteen syvälle maaperään, vedenpohjaan tai pintamaahan varastoitunutta aurinkoenergiaa.

Energiantarve, tontti ja paikalliset määräykset sanelevat sen, mikä näistä lämmönlähteistä sopii sinun talollesi parhaiten. Lämpöpumppu tiivistää maan viileydestä lämpöenergian. Pumppu siirtää lämmön vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, jossa lattialämmitys tai patterit luovuttavat lämpöä huoneilmaan tai lämpö siirretään lämpimään käyttöveteen.

Energiaa syvältä kaivosta

Energiakaivon syvyyteen vaikuttavat eniten talon maantieteellinen sijainti, sen lämmitysenergian kulutus, lämpimän käyttöveden käyttötapa ja valittu lämpöpumppu.

Kaivon mitoitus on ammattilaisen työtä: NIBE tarjoaa jälleenmyyjilleen edistyksellisen mitoitusohjelman, jolla valitaan sopiva lämpöpumppu ja määritetään energiakaivon syvyys. Ammattitaitoinen energiakaivon porausyritys tuo mukanaan oman osaamisensa huomioimaan paikalliset kallioperän ominaisuudet.

Koska lämmitysenergiasta suurin osa kerätään maasta, energiakaivoa ei pidä alimitoittaa. Vaikka kaivon poraus tuntuu kalliilta, oikein mitoitettuna maalämpö maksaa suomalaisissa oloissa itsensä takaisin nopeasti – verrattuna mihin tahansa muuhun lämmitykseen!

Maalämpöpumppu tuo tasaisen ja helpon lämmityksen mukavuuden. Lisää mukavuutta maalämpö tarjoaa kesällä: viilennyksen, jossa ei käytetä kompressoria lainkaan. Energiakaivo, josta talvella kerätään lämpöä, luovuttaa kesäkuumilla viileyttä, joka siirretään erittäin pienellä sähkön kulutuksella sisätiloihin.

NIBEn maaviilennysratkaisut toimivat turvallisesti ja älykkäästi. Ne voidaan ottaa käyttöön varhain keväällä auringon lämmittäessä etelänpuolisia huoneita. Pienin käyttökustannuksin viilennystä voi pitää päällä vaikka jatkuvasti, jolloin myös kesän kosteutta saadaan poistettua sisätiloista.

Lue lisää NIBEn huipputehokkaista premium-luokan invertterimaalämpöpumpuista F1255 ja F1155 tai perinteisimmistä lämpöpumpuista F1245F1145F1226.

Auringon energia suoraan ilmasta

Ilma-vesilämpöpumppu on suositeltava lämmitysratkaisu, kun maalämmön lämmönkeruupiiriä ei voida rakentaa. Erityisen hyvin se soveltuu korjausrakentamiseen, sillä sen asennus on nopeamaa kuin maalämmön asennus ja hankintakustannukset ovat edullisemmat.

Ilma-vesilämpöpumppu kerää auringon energiaa, joka on tiivistynyt ilmaan. Se toimii tehokkaasti myös Suomen oloissa, sillä ulkolämpötila riittää suurimmassa osassa lämmitystä vaativista päivistä, kun lämpöpumppu on suunniteltu ja valmistettu pohjoisiin olosuhteisiin.

Ilma-vesilämpöpumpussa talon ulkopuolelle sijoitettava yksikkö tiivistää ilman lämmöstä ja myös talvella viileydestä lämpöenergiaa, joka siirretään talon sisälle vesikiertoiseen patteri- tai lattialämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tekoon.

Sisälle asennetaan yksikkö, jossa useimmiten on mukana käyttövesivaraaja. Silloin, kun lämpöpumppu liitetään öljylämmityksen rinnalle energian säästäjäksi, riittää NIBE ohjausjärjestelmä koko lämmityksen hallitaan.

Ulkoyksikön asennuspaikan valinnassa kannattaa kuunnella ammattilaista. Laite toimii parhaiten silloin, kun ilma pääsee vapaasti laitteelle. Kovimmat tuulet eivät saa päästä suoraan puhaltamaan laitteeseen ja haittaamaan sen sulatustoimintoa.

Laitetta ei ole syytä asentaa makuuhuoneen seinustalle tai suunnata suoraan naapurin makuuhuonetta kohden. NIBE tekee markkinoiden hiljaisimpia laitteita, mutta kokonaan ei ääntä voida poistaa.

Taloon sopivin lämmitysjärjestelmä löytyy valmiista pakettiratkaisuista. Premium-luokan NIBE POLAR ja muut NIBE S -sarjan paketit: VENTO ja SPLIT BOX sekä edullisempi NIBE SPLIT. Öljylämmityksen rinnalle sopivat NIBE PLUS -järjestelmät säästöä tuomaan. NIBE ilma-vesilämpöpumppupaketteihin voidaan liittää tehokas viilennys.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

aurinkoenergia aurinkoenergiajärjestelmä aurinkokennot aurinkolämpö aurinkopaneeli aurinkopaneelit aurinkosähkö aurinkosähköpaketti energiakaivo ilma-vesilämpöpumppu maalämpö maalämpökaivo maalämpöpumppu NIBE

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.nibe.fi

NIBE -konserni on Pohjoismaiden suurin lämmitysjärjestelmien toimittaja työllistäen noin 5000 henkilöä Euroopassa.

Konserniin kuuluu kolme liiketoiminta-yksikköä; NIBE Energy Systems, NIBE Element ja NIBE Brasvärme

NIBE Energy Systems Oy edustaa Suomessa NIBE-konsernin lämpöpumppuja ja lämminvesivaraajia tuotemerkeillään NIBE, Haato ja Metro. Toimistomme sijaisee Vantaan Koivuhaassa.

Lue lisää: NIBE Energy Systems Oy