MAINOS

Ota osaa vuoden maisemateko -haasteeseen, kitke rikkakasvit – ensi kauden uutuuksia

Piha

Puutarhuri vieraili Hollannissa kansainvälisessä jalostajien tapaamisessa. Katso kuvat ja lue tapaamisen tunnelmasta! Kitke rikkakasvit laskevan kuun aikaan, odottele nousevaa kuuta vihtojen kanssa. Ota osaa vuoden maisemateko haasteeseen!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Itse kasvattamisen buumi kasvaa ja voimistuu

Terveisiä kansainvälisiltä jalostajien tapaamisesta Hollannista. Oli jälleen kerran valtavan antoisa ja innostava viikko, niin kasvien kuin etenkin kollegoiden kanssa käytyjen keskustelujen ansiosta.

Erityisen ilahduttavaa oli todeta, että innostus kasvien kasvattamiseen jatkaa kasvamistaan kaikkialla Euroopassa, ei pelkästään täällä meillä Suomessa ja Pohjoismaissa. Tuntuu, että Euroopassa ja etenkin niiden kaupungeissa innostus on jo suorastaan buumi. Ja juuri tuo itse kasvattaminen joko siemenistä, sipuleista tai pikkutaimista on se kaikkein eniten kasvava juttu, ei ehkä niinkään valmiiden ja isojen kasvien hankkiminen. Varmasti siihen vaikuttaa ympäristöstä välittäminen, mutta halutaan myös kasvattaa ihan oppimisen ilosta sekä vastapainona kaikelle kiireelle ja ”ruutuelämälle”. On myös opittu olemaan armollisia itselle, että joskus kasvi vain kuolee, mutta se kuuluu elämään. Hetken se harmittaa, mutta sitten taas siinä on tilaa jollekin uudelle kasville ja kokemus on taas opettanut jotain arvokasta lisää. Ja ennen kaikkea siitä ollaan aidosti ylpeitä ja onnellisia, että kasvin on kasvattanut pienestä asti itse. Aivan niin kuin se Pikku Prinssin ruusukin siellä sen omalla tähdellä B612, joka oli sille erityinen juuri sen vuoksi, että Pikku Prinssi oli sitä itse suojannut ja hoivannut.

Laitan sinulle hiukan tunnelmakuvia tuolta näyttelyistä. Ihan kaikkia lajikkeita joita me saadaan ensi keväälle minulla ei ole lupa julkaista vielä, mutta esittelen ne sitten viimeistään ensi kevään kuvastoissa sekä kotisivuillani – ja sinulle tietty ihan ensimmäiseksi perjantaiposteissani.

Ja vielä lisää kuvia löydät meidän Facebook-sivuilta.

Laskevan kuun aika

Sunnuntain ja maantain välisenä yönä kuu oli täysi ja siitä alkoi vähenevän kuun aika. Ja mitä se sitten tarkoittaakaan? No ainakin sen, että kitkemistä on hyvä tehdä nyt. Ainakin pujot on siinä vaiheessa, että kukinta alkaa kohta, joten senkin takia ne on hyvä kitkeä nyt. Kasvin keskittyessä kukintaan juuressa oleva ravinto on vähimmillään, joten se saattaa hävitä jo kerta kitkemällä. Eipä ainakaan tule lisää siemeniä.

Samoin lupiinit, jos ei muuta niin niitä voisi kerätä leikkokukiksi maljakkoon. Ovat hienoja ja samalla jää niiden siementen leviäminen luontoon pois.

Juhannusvihdan teen kyllä, mutta säilöttäviä en vielä tee. Säilöttävien tekoaika on parempi tuossa parin viikon päästä, kun nousevan kuun vaikutus taas alkaa, eli heinäkuun alkuviikoilla.

Muuten en nyt keksi sen isompia asioita, joita kuuta seuraten tekisin. Paitsi tietysti se, että iltaisin kun menen lenkille, niin odotan sen aikaa, että aurinko on laskenut, kuu noussut ja usvaverho laskeutuu peltojen ylle.

Vuoden maisemateko – loistava haaste!

Maa- ja kotitalousnaiset ovat heittäneet loistavan haasteen vieraslajien torjumiseksi. Eikä minkä tahansa haasteen, vaan ihan kunnon haasteen, jonka lisäksi on saatavilla alueellista asiantuntija apua. Siis ihan oikeita asiantuntijoita, jotka neuvovat ja auttavat niin tunnistamisessa kuin torjunta-asioissa. Haaste koskee lähinnä Jättipalsamin, Lupiinin ja Jättiputken torjuntaa, mutta myös muita vieraslajeja kuten esim. viime viikolla Leenan ohjeiden mukaan tunnistettavan Kurtturuusuun torjuntaa.

Iso kiitos muuten kaikille, jotka tuota linkkiä jakoi sekä kaikista niistä palautteista, joita tämä ohje sai. Ilo ja hyöty on yhteinen ja tärkeä!

Tuosta maa- ja kotitalousnaisten haasteesta ja alueellisten asiantuntijoiden yhteystietoja ym. löydät suoraan tästä. Eiköhän tartuta haasteeseen ja haastetaan muitakin mukaan. Yhdessä nämäkin talkoot on paljon hauskemmat toteuttaa.

Hyttyslyhtyjen ja täydennyspakkausten tilanne

Ihan ensimmäiseksi pitää pyytää anteeksi, sillä lupasin, että kaikki tilaukset saadaan lähtemään heti, mutta eipä niitä ollutkaan varastossa niin paljon, että olisin ne kaikki saanut toimitettua. No nyt on tehty tehtaalle pikatilaus ja heti viimeistään juhannuksen jälkeen saadaan lyhdyt ja pakkaukset toimituksiin. Hyttysiä kyllä riittää koko kesän…

Jos haluat tuoksuttoman, mutta tehokaan ja tunnelmallisen tavan pitää hyttyset loitolla, niin lyhdyt löytyvät täältä ja täydennyspakkaukset täältä.

Juhannusterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyttynen hyttyslyhty hyttysten torjunta Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat lupiini pujo


Lisää samasta aiheesta