Ota tämä huomioon kun hankit jouluvalot

Piha

Hyvin hoidettuna jouluvalot tuottavat iloa monen vuoden ajan. Ennen hankintaa kannattaa selvittää muutama perusasia. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Laadukkaat ja oikein asennetut valosarjat piristävät pimeän aikaan pihapiiriä, parveketta ja sisätiloja. Runsaat valikoimat takaavat, että jokainen löytää mieleisensä ja tarkoitukseen sopivan valosarjan.

– Ulos ripustettavien valosarjojen ja niiden muuntajien on oltava kosteuden ja pakkasen kestäviä. Ulkokäyttöön tarkoitetussa muuntajassa kosketus- ja kosteussuojauksesta kertova IP- tunnus on esim. IP34, IP44 tai IP64. Pakkauksessa voi olla myös maininta kyseisen laitteen soveltumisesta ulkokäyttöön, opastaa Sähkötreffit-palvelun asiantuntija Henrik Rousku.

Uudet jouluvalot – muista tämä

Koristevalo - led-valot

Jos olet hankkimassa uusia valosarjoja, kannattaa ehdottomasti valita led-valot, joiden kulutus on perinteisiä valosarjoja vähäisempi.

1. Ulos asennettavissa valosarjoissa voi kuitenkin olla myös muuntaja, jota ei saa asentaa ulos.

Tällaisen muuntajan kosteussuojaus ei ole riittävä ulkopistorasiaan kytkettäväksi. Tällöin ainoa vaihtoehto on pujottaa valosarjan johto ulos esimerkiksi ikkunan raosta varoen vaurioittamasta johtoa.

2. Sisäpistorasiaan liitettyä jatkojohtoa ei saa sähköturvallisuussyistä viedä ulos.

– Jos jouluvaloja käytetään vuosittain ulkona samassa paikassa, esim. pihapuun koristelussa, suosittelen pistorasian asennuttamista ulkoseinään tai pihalle. Oikea sijoituspaikka pistorasialle on sellainen, josta sitä on helppo käyttää, mutta jossa siitä ei ole vaaraa lapsille tai kotieläimille. Pistorasian asennuttaminen on työ, joka pitää antaa ammattilaisen tehtäväksi. Osaavan ja asiantuntevan sähkömiehen kuluttaja löytää esimerkiksi www.sähkötreffit.fi –palvelusta, sanoo Rousku.

3. Jouluvalojen kunto on hyvä tarkistaa huolellisesti joka vuosi ennen käyttöön ottoa.

Tarkistaminen kannattaa tehdä myös valoja pois otettaessa. Rikkinäisiä johtoja ja muitakaan viallisia sähkölaitteita ei pidä käyttää, sillä ne ovat aina turvallisuusriski. Johtoja ei myöskään saa yrittää parannella tai korjailla teippauksilla.

4. Ulkovalosarjat on syytä varastoida seuraavaa vuotta varten heti, kun valoille ei enää ole tarvetta.

Valoja ei myöskään kannata asentaa kovin aikaisin syksyllä. Ulkona roikkuvat valot joutuvat tuulen, sateen, pakkasen ja auringon armoille. Tällöin valosarjat rikkoutuvat helpommin ja niiden elinikä lyhenee.

5.Vaihda rikkoutunut lamppu heti

Lamppujen rikkoutuminen on varsinkin vanhemmissa valosarjoissa yleisin riesa. Eräät valosarjat pimenevät kokonaan yhdenkin lampun rikkoutuessa. Jos yksikin lamppu hajoaa, se kannattaa vaihtaa heti vaikka muut jäisivätkin palamaan, sillä rikkinäinen lamppu voi lyhentää muiden valosarjassa olevien lamppujen elinikää. Nykyisin suosituissa led-valosarjoissa ei yleensä ole vaihdettavia lamppuja. Ne ovatkin pitkäikäisiä oikein asennettuna ja säilytettynä.

6. Muista energiankulutus – ledit ja ajastimen käyttö auttavat

– Valosarjan energiankulutus on yleensä pientä. Mutta jos sarjaa käytetään monta kuukautta, pitkäkestoiset, energiataloudelliset led-valot ovat järkevä vaihtoehto. Monissa valoletkuissa energiankulutus voi olla yllättävänkin suuri. Ajastimen käytöllä voi vähentää energiankulutusta, tietää Rousku.

7. Ota naapurit huomioon

Sähköisen jouluvalaistuksen suunnittelussa kannattaa aina ottaa huomioon myös ympäristön ja naapureiden näkökulma. Nykyisillä valaistuksenohjausjärjestelmillä voi saada aikaan kirkkaasti ja eri väreissä vilkkuvan valoshown, joka ei ehkä aina kuitenkaan ihastuta naapureita välkkyessään vuorokauden ympäri.
Joulun aikaan on myös tärkeää varmistaa, että kodissa on riittävä määrä toimivia palovaroittimia, muistuttaa Henrik Rousku.

 

Lisätietoja: www.sahkoinfo.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jouluvalot ulkovalosarjat valosarja


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: