MAINOS PÄÄTTYY
Ovatko kodinkoneet turvallisia?

Kodinkoneiden tarkistusjärjestelmä on lähes aukoton, minkä ansiosta yksikään merkki ei ole oikein käytettynä vaarallinen. Uusin turvatekniikka ehkäisee huolimattomuuden, huonon muistin tai inhimillisen erehdyksen aiheuttamia riskejä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Ovatko kodinkoneet turvallisia ?
Teksti Kyösti Suolanen

Kodinkoneiden turvallisuus on aina myös käyttäjän omalla vastuulla. Käyttöohjeisiin on syytä tutustua perinpohjaisesti, jotta tuntee oman laitteensa ominaisuudet.
Työtehoseura tekee jatkuvasti mittavia puolueettomia tutkimuksia käyttäjän näkökulmasta. Kodinkoneiden turvallisuutta tutkiessaan seura totesi, että turvalaitteet toimivat, mutta kotona pitää minimoida riskejä myös omin neuvoin.
Parhaimmillaan turvaominaisuus toimii automaattisesti tai niin, että kone ohjaa käyttäjäänsä. Tosin maahantuojien mukaan monet vierastavat monimutkaiseen tekniikkaan perustuvia ominaisuuksia.
Taloudellisesti kotitaloudet ovat valitettavasti eriarvoisessa asemassa, kun osa joutuu tyytymään jo parhaat päivänsä nähneiden kodinkoneiden palveluksiin. Jos laitteessa kuitenkin ilmenee vika, se kannattaa ehdottomasti poistaa kokonaan käytöstä, sillä palovaara kasvaa moninkertaiseksi viallista laitetta käytettäessä, puhuttiinpa sitten liedestä, televisiosta tai pesukoneesta.
Kodinkoneiden valmistajat kuuntelevat kuluttajien vaatimuksia, mutta suurissa koneistoissa asiat etenevät verkkaisesti. Esimerkiksi palamattomista televisioista alettiin puhua jo muutama vuosi sitten. Nyt moni on valmis maksamaan hieman ylimääräistä siitä, ettei oman television palouutinen ilmaannu lehtien palstoille.
Liedet uusilla eväillä
Useimmissa liesissä on jo vakiovarusteena lapsiperheiden mieltä rauhoittavia ominaisuuksia. Turvalukitus uunin luukussa, ulkolasi, jonka pintalämpötila on alhainen, hyvät eristeet ja kaatumisen estäjä ovat aikuistenkin mieleen. Keittotason suojaaminen, kahdella kädellä avattava virtalukko, lapsilukko ja turva-ajastin torjuvat lasten ja jopa lemmikkien päähänpistoja tehokkaasti. Erilaisilla liesivahdeilla ja virrankatkaisulaitteilla karsitaan iän tai hajamielisyyden aiheuttamia riskejä.
Elektronisten toimintojen keskeinen tarkoitus on lisätä paitsi turvallisuutta, myös käyttömukavuutta, kuten induktioliesissä. Noin 50 prosenttia normaaliliettä nopeampi, energiaa säästävä induktioliesi pitää itse keittolevyn turvallisen viileänä.
Eihän silitysrauta jäänyt päälle?
Pyykin- ja astianpesukoneissa turvaominaisuudet liittyvät lasten turvallisuuden varmistamiseen ja vesivahinkojen torjumiseen. Käsille turvallinen täyttömekanismi, turvasalvat ja koneen pysyminen paikallaan ovat ominaisuuksia, jotka ovat nykykoneissa kunnossa.
Kuivakäynti- ja ylikuumenemissuojat sekä vesiturvajärjestelmät tähtäävät vesivahinkojen minimointiin. Uutta laitetta asennettaessa tai keittiöremontin yhteydessä kannattaa kuitenkin varmistaa lattialle asennettavalla kaukalolla, että mahdollinen vesivahinko havaitaan ajoissa eikä vuotovesi pääse tihkumaan salaa rakenteisiin.
Sähkövirran turvakatkaisu on ominaisuus, josta maksetaan mieluusti pieni lisähinta. Epäilevä kysymys silitysraudan päälle jäämisestä lienee yksi yleisimmistä. Kun perusominaisuuksilla varustettu silitysrauta irtoaa runsaalla 30 eurolla, vastaava silitysrauta, joka katkaisee virran automaattisesti kahden tunnin kuluttua, maksaa vajaat 60 euroa. Mielenrauhasta kannattaa maksaa.
Asiantuntijoina toimivat Tarja-Leena Pennanen, Asta Hautala-Valkama ja Arto Arhipoff Electrolux Kotitalouskoneista.
Turvallisuutta pienillä teoilla
– Siivoa pöly, erityisesti ”villakoirat” kodinkoneiden alta ja takaa.
– Imuroi silloin tällöin televisio sen tuuletusaukkojen kautta.
– Huolehdi, että ilma vaihtuu television ja kylmälaitteiden ympärillä.
– Estä veden pääsy kodinkoneisiin, älä sijoita kukkavaasia television päälle.
– Tarkkaile kodinkoneiden toimintaa, kuten käyntiäänen muutoksia.
– Jos haistat palaneen käryä, irrota laite virtalähteestä ja tarkistuta se.
– Varmista aina, että pudonnut tai iskun saanut laite on kunnossa.
– Älä jätä pyykinpesukonetta, astianpesukonetta, kuivausrumpua tai kuivauskaappia päälle, kun et ole kotona.
– Sulje televisio virtakytkimestä, kun lähdet kotoa.
– Älä kuivata pyykkiä saunassa.
Kodinkonekauppiaan suosituksia
– Valitse pesukone, jonka luukut lukittuvat pesun ajaksi.
– Käytä poistoveden jäähdytystoimintoa, kun vesi johdetaan käsienpesualtaaseen.
– Vältä jatkojohtojen ja letkujen pidentämistä omin neuvoin.
– Käytä ammattilaista tai noudata millintarkasti valmistajan ohjeita kaikissa asennustöissä.
– Sijoita terävät veitset yms. astiat pesukoneeseen niin, että niistä ei ole vaaraa koneen tyhjentäjälle.
– Astianpesukoneen sisävalo lisää -käyttöturvallisuutta.
Yhteystietoja
Turvatekniikan keskus, (09) 61 671, www.tukes.fi
Työtehoseura, (09) 2904 1200, www.tts.fi
Työtehoseura, (09) 2904 1200, www.tts.fi
Lisätietoja laitteiden turvallisuudesta saa myös valmistajilta ja maahantuojilta.
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
aste eriste eristeet ilma imu induktioliesi itää kasvaaTuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja