MAINOS

Pääsiäiskukkien hoito – pääsiäiskukista iloa pidempään

Piha

Kukat kuuluvat pääsiäisenviettoon – näin saat tulppaanit ja narsissit kukoistamaan pidempään! Jäivätkö valkosipulit syksyllä istuttamatta? Ei hätää, kylmäkäsittelyä nyt ja istutus keväällä pelastaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Pääsiäiskukkien hoito

Pääsiäiskukkien hoito on helppoa näillä ohjeilla! Lue lisää ja nauti pääsiäiskasveista pidempään. 

Tulppaanit

Anna kukkien olla paketissa ja avaa vain tyvet paljaaksi. Leikkaa uusi imupinta terävällä veitsellä ja laita kukat heti huoneenlämpöiseen veteen imemään vettä muutamaksi tunniksi. Näin tulppaanit napakoituvat ja niiden varret jäävät pystyyn paremmin kuin silloin, jos avaat paketin heti. Laita maljakkoon viileää ja puhdasta vettä. Yöksi tulppaanit kannattaa viedä viileään, jotta ne kestävät pidempään. Uusi vesi kannattaa vaihtaa joka päivä ja välillä on hyvä leikata varsiin uudet imupinnat (veitsellä, ei saksilla). Puoli senttiä tyvestä riittää hyvin.

Leikkonarsissit

Narsisseja kannattaa käsitellä samoin kuin tulppaaneitakin, mutta mielellään omassa maljakossaan. Uuden imupinnan leikkaamisen jälkeen niistä kannattaa pyyhkiä paperilla pois valuva neste, koska neste tukkii helposti kasvin solukot ja näin niiden vedensaanti vaikeutuu. Jos sinulla on samassa maljakossa muitakin kukkia, uusi vesi kannattaa vaihtaa päivittäin.

Ruukkunarsissit

Ruukkunarsissit kannattaa ostaa nuppuisina. Ne nimittäin avautuvat nopeasti, ja näin saat nauttia niistä pidempään. Niitä kannattaa myös kastella maltillisesti, etteivät varret suotta veny ja sipulit mädänny. Jos vain saat ne yöksi viileään, niistä on iloa paljon pidempään. Sipuleita ei kannata heittää pois kukinnan loputtua, vaan ne voi istuttaa ulos kukkimaan seuraaviksi keväiksi.

Ekstravinkki leikkokukkien käsittelyyn

Kun leikkaat veitsellä uuden imupinnan, laita varsi heti veteen, vähintään 5–10 sekunniksi. Näin kasvi imaisee varteen heti vettä eikä ilmaa. Tämän jälkeen niiden siistimistä tai asettelua maljakkoon voi jatkaa, ja ne pysyvät silti hyvässä nestejännityksessä. Vinkki toimii kaikille leikkokukille, myös kesällä luonnosta poimituille kukille.

Jäivätkö valkosipulit istuttamatta syksyllä?

Syksy oli niin poikkeuksellisen märkä, että monelta jäi valkosipulit istuttamatta, mutta ei hätää! Laita sipulit jääkaappiin ja istuta sitten, kun maa on sulanut. Anna sipuleille heti kanankakka-vesikastelu, niin saat hyvän sadon. Kylmäkäsittely ei ole pakollinen, mutta nopeuttaa kasvuun lähtöä niin paljon, että se kannattaa tehdä.

Muutama kynsi kannattaa laittaa kasvamaan ikkunalaudalle. Kynnet vain suippopää ylöspäin noin sentin syvyyteen ja ensin pimeään. Kun kynsi versoo, siirrä ikkunalaudalle. Reilu viikko ja voit alkaa napsia ihanan maukasta satoa!

Ruukkuihin istutetut sipulikukat lämpimään

Syksyllä ruukkuihin istutetut ja talven kylmässä olleet viimeisetkin sipulikukkaistutukset nostellaan hiljalleen lämpöön ja kasvamaan. Ulkonakin niitä voi jo hyvin pitää, etenkin jos päivä on lämmin. Siirrä ne yöksi taas eteisen puolelle. Niukka kastelu on näille parasta, silloin eivät varret veny suotta.

Pidetään peitot vielä yllä

Sen verran lupaillaan isoja lämpötilaeroja, että pidä pakkaspeitot vielä visusti paikallaan. Katso, että ilmareikä toimii – muutoin voi aurinkoisina päivän lämpö nousta kuin varkain liian korkeaksi.

Pidä myös jänissuojat paikoillaan. Pitkäkorvaisten ystävien pihavierailut kiihtyvät näin kevättä kohden, joten verkot ym. suojat on hyvä pitää paikallaan vielä niin kauan kun lunta on.

Tunnetko toivomusluukukan tai klovninkukan?

Alun perin Aasiasta kotoisin olevat torenia-kukat tunnetaan myös nimellä toivomusluukukka tai klovnikukka. Ne kuuluvat ns. naamakukkaiskasveihin. Eikä ihme, kun niitä hetken katsoo, niin kyllähän nuo velmuilevat! Toivomusluukukka-nimitys tulee kukan heteen muodosta, jonka katsotaan muistuttavan lintujen toivomusluun muotoa. Perimätiedon mukaan toivoa saa, kun eteen osuu toivomusluu. Tällöin kaksi ihmistä vetävät luun haaroista ja se, joka saa sen suurimman osan, saa toivoa. Ja toiveet tietenkin toteutuvat!

Pääsiäiskukkien hoito Pääsiäiskukkien hoito Pääsiäiskukkien hoito

Torenia viihtyy aurinkoisella ja puoliaurinkoisella kasvupaikalla. Se kestää hyvin jopa pientä kuivahtamista. Kukka soveltuu erinomaisesti amppeleihin, ruukkuihin tai parvekelaatikoihin.

Olen valinnut tälle vuodelle kolme uutta persoonallista lajiketta:

  • Torenia ’Rose Moon’ (9,95 € / 4 kpl), varattavissa täältä.
  • Toreni ’Yellow Moon’ (9,95 € / 4 kpl), varattavissa täältä.
  • Torenia ’Purple Moon’ (9,95 € / 4 kpl), varattavissa täältä.

Pääsiäiskukkien hoito Pääsiäiskukkien hoito

Tuoksupielukset ovat hunajantuoksuisia, perhosten suosikkikukkijoita.

Tuoksupielusten hurmaava hunajan tuoksu houkuttelee perhosia! Ne kasvavat helposti niin parvekelaatikoissa, amppeleissa kuin ruukuissakin. Ovat erittäin helppohoitoisia, säänkestäviä sekä runsaasti kukkivia.

  • Tuoksupielus ’Lavender’ (9,95 € / 5 kpl), varattavissa täältä.
  • Tuoksupielus ’Snow’ (9,95 € / 5 kpl), varattavissa täältä.

Pääsiäiskukat Pääsiäiskukat

Tulikruunut houkuttelevat perhosia ja ovat erinomaisen hyvä valinta paahteisenpaikan amppelikasviksi. Tulikruunu ’Rose Sunrise’ (9,95 € / 3 kpl), varattavissa täältä, ja Tulikruunu ’Yellow’ (9,95 € / 3 kpl), varattavissa täältä.

Pääsiäiskukat

Heliotrooppi on vanha, perinteinen ryhmäkasvi, joka kestää kuivahtamisen. Ihanasti vaniljalle tuoksuva heliotrooppi houkuttelee perhosia (5,90 € / 4 kpl, ovh 9,90), varattavissa täältä.

Pääsiäiskukat

KesäkynttiläSiskiyou Pink’ eli herrasväenkaura on ihastuttava vanhanajan kesäkukka, jonka pienet perhosmaiset kukat tuovat ilmavuutta kesäkukkaistutuksiin (6,90 € / 5 kpl), varattavissa täältä.

Pääsisäisenkeltaisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Lue myös: Taimien koulinta – aloita pääsiäisvalmistelut, Pientalon herkkusuut – pääsiäisen marenkikakkuPientalon herkkusuut – pääsiäisen täytetyt kananmunatKuu suosii ja pääsiäinen lähestyy – aurinko tekee ihmeitäänPääsiäinen lähestyy – mämmi maistuu keskisuomalaisillePääsiäismunien koristelu – 10 hauskinta ideaa!Pientalon herkkusuut – herkkusuiden karitsankare ja rosmariiniperunatSuojaa ensiheränneille – pääsiäiskukat ilahduttavatNäin hoidat pääsiäiskukat oikein ja Pasha on pääsiäisen suosikkiherkkua

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodinkukat kukkasipulit narsissi narsissit pääsiäine pääsiäiskukat ruukkunarsissi


Lisää samasta aiheesta