MAINOS

Paikkaa nurmikon talvituhot – torju liljakukot

Piha

Jos talvi on tehnyt tuhojaan nurmikolle, nyt on aika aloitella paikkaukset. Latvonnasta on monin verroin iloa ja hyötyä: katso esimerkkikuvat, kuinka se käy. Nousevat liljanvarret kiinnostavat liljakukkoja, mutta tällä helpolla ja myrkyttömällä niksillä torjut ne!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Nurmikon paikkauksiin

Ainakin täällä meillä on talvi ollut nurmikolle kovuudestaan huolimatta armollinen eikä paikkauksiin näyttäisi olevan tarvetta. Jos sinun nurmikollesi on tullut talvituhoja, paikkaukset voisi hiljalleen aloitella. Näin olisi jo juhannuksena nurmikko nättinä. Maassa on vielä hyvin kosteutta ja ilmojenkin on ennustettu ensi viikolla lämpenevän entisestään, niin kasvu pääsee hyvin vauhtiin.

 1. Haravoi korjattava alue hyvin puhtaaksi.
 2. Lisää hiekansekaista multaseosta muutaman sentin kerros ja tiivistä se.
 3. Kylvä siemenet ja haravoi ne kevyesti piiloon.
 4. Tiivistä maan pinta vielä kerran kevyesti.
 5. Kastele mahdollisimman hienolla sumulla (varo valumia).
 6. Levitä uudistetun alueen päälle harso pariksi viikoksi. Sen voi ottaa sitten pois, kun uuden nurmikon ensimmäiset piikit alkavat näkyä.

Hyvä siemen on hyvä sijoitus eli osta kunnon nurmikkosiemensekoitus. Siinä on hyvä olla yksivuotista raiheinää (kasvaa nopeasti ja ehkäisee myös rikkakasvien kasvamisen) ja kulutusta kestäviä natoja.

Latvonnasta iloa ja hyötyä

Latvonnasta on paljon iloa sekä hyötyä. Perusideahan on se, että kasvista katkaistaan latva. Se käynnistää uusien versojen kasvun ja yleensä kaikkiin lehtihankoihin tai juuriin (kasvista riippuen). Näin kasvista tulee tuuhea, runsaasti kukkiva ja hallittukasvuinen. Latvotuista osista saa tehtyä uusia kasveja todella helposti ja se vasta hauskaa puuhaa onkin. Useimmilla kesäkukilla (verenpisarat, petuniat, miljoonakellot, lumihiutaleet, pelakat jne.) latvontaa voit jatkaa vaikka koko kesän. Uusien taimien tekeminen noista onnistuu yleensä parhaiten juhannukseen asti. Sen jälkeen kasvien hormonituotanto kääntyy ”syksyä kohden” ja juurtuminen onnistuu huonommin. Jos siis loppukesästä pistokkaat eivät enää juurru, vika ei ole juurruttajassa. Tämä on luonnollista kasville. Näistä keväällä ja alkukesästä tehdyistä uusista pistokkaista tuleekin yleensä hienoimmat loppukesän ja syksyn kukat.

 

 

Käväisin kasvihuoneella ja otin pari kuvaa, kuinka lumihiutaleella homma käy.

 1. Kasvin voi latvoa, kun se on kasvanut tarpeeksi ja juurtunut läpi (= juuret tulevat kurkkimaan ruukun pohjasta).
 2. Leikkaa aina jäävien lehtien yläpuolelta.
 3. Katso, että jäljelle jää riittävästi lehtihankoja, joista uudet versot tulevat. Yleensä 3–5 lehteä  tai lehtiparia on hyvä sääntö.
 4. Istuta pisimmät ja vahvimmat versot juurtumaan esim. kasvatusnappeihin ja peitä ne muovikelmulla tai laita minikasvihuoneeseen.
 5. Kun juuret on kasvaneet, siirrä ne isompaan ruukkuun (n. 8 cm) ja taimi- tai kookosmultaan.

Keksittiin uusiidea tähän liittyen: ota 5 litran kookosmultapussi ja käytä siitä melkein kaikki muihin istutuksiin, mutta jätä pussin pohjalle n. 5 cm kerros, kääri pussin reunat alas ja laita juurtuneet taimet siihen kasvamaan. Siinä ne viihtyvät hienosti ja saavat kasvaa ilman sen suurempia temppuja. Kesällä ne voi siirtää joko amppeliin, ruukkuun tai maahan suoraan. Jää yksi välivaihe pois ja kasvit saavat jatkaa kasvuaan ilman häiriöitä. Muista kuitenkin lannoittaa, kun kyseessä on pelkkä kookosmulta.

Ideakuvia kesäkukka-asetelmista ja -penkeistä

Kovasti on kyselty erilaisia ideoita kesäkukkien, perennojen, heinien ja muiden suhteen. Kokosin Kodin Kukkien Facebook-sivuille vajaa parisataa erilaista ideakuvaa – jokaiselle löytyy varmasti jotakin!

Laittaisitko kuvia vuoden 2019 kalenteriin?

Tämän vuoden puutarhakalenteri keräsi niin paljon kiitosta, että vieläkin mieltä lämmittää. Jos sinulla on talvelta tai keväältä kivoja kuvia, lähetäthän minulle niitä ensi vuoden kalenteria varten. Ne, joiden kuvat päätyvät kalenteriin, saavat kalenterin palkkioksi. Tehdään taas yhdessä hyvän mielen puutarhakalenteri 2019! Kuvat voit lähettää osoitteeseen puutarha@kodinkukat.fi.

Liljakukoille valkosipulihämäys

Liljakukot ovat monelle liljankasvattajalle tuttu riesa. Niiden talvehtineet yksilöt vipeltävät liljapenkkien läheisyydessä nyt jo kovaa vauhtia ja etsivät esiin nousevia liljanvarsia pesäpaikakseen. Tämä on helppo estää ja torjua tekemällä valkosipulihämäys. Sekoita litraan vettä teelusikallinen valkosipulirouhetta ja sumuttele sillä nousevat liljat. Haju suojaa liljat ja kukot häipyvät. Kätevä ja myrkytön keino!

Kukkahoroskoopissa vanamo 3.5.–6.6.

Pieni ja herkkä vanamo elää huomaamattomana ja vaatimattomana omaa salaista elämäänsä syrjässä valtateistä ja kiireestä. Kiireisiltä pintaliitäjiltä vanamo jää kokonaan huomaamatta, mutta rauhallinen kulkija ja asioihin paneutuva osaa katsoa sinne, missä hiljaiset aarteet ovat. Vanamon kauneus ja herkkyys löytää yleensä ymmärtäjänsä ja ihailijansa.

Nykymaailmassa vanamon ominaisuudet eivät ole arvostuksen huipulla, joten syrjäytymisen ja erakoitumisen vaara vaanii. Riuhtaisu mukaan elämän hälyyn silloin tällöin tekisi hyvää, harjoitusmielessä. Vaikka vanamo vaikuttaa lähes avuttomalta, hän uurastaa sitkeästi ja etenee sopivassa ympäristössä ja oikealla alalla lopulta hyvinkin pitkälle. Hiljainen uurastus ei aina saa ansaitsemaansa arvostusta ja huomiota. Vanamo voisi opetella edes vähän itsekehua, vaikka se hänelle onkin vastenmielistä.

Hälyä ja tekniikan pauketta vanamo ei kestä. Hän nauttii metsän ja luonnon rauhasta, valitsee tarkkaan seuransa ja viihtyy omissa oloissaan. Rakkaudessa ja ihmissuhteissa vanamolla on harvoin ongelmia. Hän välttää konflikteja ja osaa sopeutua, rönsyillä, jopa luikertaa – eikä koskaan jyrää toisia. Vaara onkin, että joku jyrää hänet, tai ainakin yrittää. Tällaisesta tilanteestakin vanamo yleensä selviää, ei taistellen, vaan hiljaa muualle siirtyen. Hän ei tarvitse muita ihmisiä niin kipeästi, että maksaisi suhteesta minkä hinnan tahansa.

Esikasvateltujen taimien synttäritarjoukset

Tarjoukset näkyvät nettisivuillamme niin kauan kuin tuotteita riittää. Olen varannut niitä edellisvuosien tapaan reilusti, mutta ainahan ne ovat tupanneet kesken loppumaan.

100 kesäkukkaa (39,90 €) löydät täältä > 50 perennaa (29,90 €) löydät täältä > 19 hyötykasvia (29,90 €) löydät täältä >

 

Kaikki synttäritarjoukset löydät täältä >

Aurinkoisen ihanaa ja lämmintä loppuviikkoa toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

latvoa liljakukko Nurmikko nurmikon hoito nurmikon keväthuolto pistokas pistokaslisäys talvituhot


Lisää samasta aiheesta