Päivät lämpenee, yöt viileitä – puutarhapäivien tarjoukset

Piha
Kesäntuntuiset terveiset täältä puutarhalta. Ilmat ovat lämmenneet nyt siihen tahtiin, että koko puutarha ja luonto on kuin räjähtänyt täyteen loistoonsa. Monivuotisia nousee maasta, tulppaanit kukkivat, hedelmäpuut aloittavat kukintaansa ja voikukkien kullankeltaiset kukat valtaavat näkymiä monin paikoin. Ilmat ovat onneksi suotuisat nyt myös pölyttäjille, joten hyvälle näyttää kaikkien kannalta.

 

Päivät lämpenee mutta yöt ovat vielä kylmiä

Päivät ovat paikoin lämmeneet jo hellelukemiin, mutta muistetaan, että yöt voivat olla edelleen kylmiä. Eli ei hätäillä noiden ulosvientien kanssa. Samoin ulos istuttamisten kanssa kannattaa vielä hiukan katsella, että onko maa varmasti lämmennyt tarpeeksi vai olisiko hyvä vielä hiukan odottaa. Kyllähän me tiedetään miten käy, jos liian aikaisin ja liian kylmään maahan istuttaa. Istutukset jurovat pahimmillaan pitkänkin ajan. Siemenistä puhumattakaan, ne saattavat jopa mädäntyä maahan. Toki nämä kaikki riippuu ihan istutuspaikasta, mutta terveellä puutarhurin järjellä kun toimitaan niin hyvin onnistuu. Jos oikein kovin tekee mieli istuttamaan, niin tuplaharsot istutusten päällä pitävät maan lämpöisenä ja taimet suojassa kylmältä.

Osa perennoista nousee jo, mutta viime syksyiset ei? 

Näistä on ollut muutamakin kysymys, että mistä johtuu kun vanhat perennat nousevat jo, mutta viime syksyiset ei, että ”pitääkö olla huolissaan”? Ei tarvitse, syksyllä istutetut nousevat aina selvästi hitaammin, kuin vanhat, jotka ovat jo valmiiksi aloilleen juurtuneet. Rauhassa odottelua ja hiukan haaleaa vettä voi antaa, niin kyllä ne sieltä nousevat. Jatkossa ne ovatkin jo ”vanhoja” kasveja eli nousevat ja kasvavat samaan tahtiin vanhojen kanssa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Etanan muniako?

Ruukkutaimien juurella olevat keltaisen eri sävyiset pallerot eivät siis ole etanan tai minkään muunkaan munia, vaan kestolannoiterakeita. Mikäli ruukuista löytyy kirkkaita pallukoita, niin ne on sitten asia erikseen ja sitten kannattaa huolestua enempi.

Taimet isompaan ruukkuun mutta mitään ei tapahdu, missä vika?

Kari soitteli ja kysyi, että mikä meni pieleen, kun kasvu pysähtyi kuin seinään sen jälkeen kun taimet oli istutettu isompaan ruukkuun.

Tähän oli helppo vastata, että mikään ei ole mennyt pieleen, tuo on aivan normaalia. Taimi haluaa aina ensin juurtua uuteen ruukkuun ja kun juuret ovat ns. läpi (ensimmäiset juuret alkaa kurkkia ruukun pohjarei’istä) niin sitten alkaa näkyvä kasvu. Ja tämä tarkoittaa luonnollisesti myös sitä, että mitä isompaan ruukkuun istutetaan, niin sitä kauemmin taimella menee juurtumiseen ja näkyvän kasvun alkuun. Eli ei mitään hätää, rauhassa vain ja missään tapauksessa liiallinen kastelu ei asiaan auta, päinvastoin. Maltillinen kastelu, mielellään alle +20-asteen lämpötila sekä valoisa paikka ja jonain aamuna huomaat, kun ihmeitä alkaa tapahtua ja kasvua tulee kohisten.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Liljakukot poimittava pois tai häädettävä valkosipulivedellä

Itse en ole vielä liljakukkoja penkkien puhdistuksen yhteydessä tavannut, mutta jos näitä ”kirkkaan punaisia paholaisia” näkyisi, niin ne kannattaa heti kerätä ja listiä pois päiviltä. Näin ne eivät ehdi lisääntyä ja liljakasvusto saa olla rauhassa. Hyvä keino varmistaa liljakukkojen häätö on ruiskuttaa liljat valkosipulivedellä. Olen laittanut 1 tl valkosipulirouhetta 1 litraan vettä ja suihkutellut sen liljoihin. Liljakukot eivät pidä tuosta valkosipulin hajusta ja pysyvät pois liljojen kimpusta.

Liljakukkoon voit tutustua tarkemmin Leenan sivustolla täällä.

Muistathan ZP-passin

Moni suuntaa näin keväällä Viroon kukkamarkkinoille ja tuo tullessaan myös puuvartisia, mahdollisen tulipoltteen isäntäkasveja. Tuo tulipoltehan on erittäin vaarallinen kasvitauti, joka ei onneksi ole päässyt Suomeen leviämään. Pidetään yhdessä huoli, ettei niin käy jatkossakaan.

Jos tuot tai tiedät jonkun ystäväsi tuovan Virosta tai muualta EU-alueelta tulipoltteen isäntäkasveja (erityisesti omena- ja päärynäpuut), niin katsothan, että ne on varustettuna ZP-passilla. Lisää tuosta ZP-passista ja tulipoltteesta voit lukea täältä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ja EU:n ulkopuolelta tuotaville kasveille ja kasvinosille onkin sitten jo ihan omat määräykset, jotka kannattaa aina selvittää ennen kuin tuo mitään matkoiltaan. Näin kun toimitaan, niin kaikilla on hyvä ja turvallinen mieli, eikä mitään turhia tauteja / tuhoeläimiä tule.

Kesäkukkataimet loppuivat – monivuotisia ja marjakasveja löytyy

Toivottavasti ehdit saada omasi, sillä niiden suosio yllätti minut jälleen ja ne loppuivat hiukan ennen kuin luulin. Enempää en voi niitä tälle keväälle toimittaa, uusia kasvatellaan sitten taas ensi keväänä.

Mutta monivuotisia löytyy! Eli ei hätää, monivuotisten parhaat ajat ovat vasta alkamassa. Niitä löytyy täältä vaikka ja mitä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös marjakasveja kuten hunajamarjaa, tyrniä, marja-aroniaa, variksenmarjaa, lakkaa jne. löytyy vielä täältä

Myös tätä Furore-mansikkaa otin nyt viimeisen erän esiin kylmiöstä eli sen ”viimetinka” alkaa olla kohta. Nappaa omasi täältä.

Puutarhapäivät nyt perjantaina ja lauantaina – ja tietysti puutarhapäivätarjouksia! 

Nyt perjantaina ja lauantaina 24.–25.5. on taas nuo perinteiset puutarhapäivät. Ne ovatkin ainoat päivät, kun noihin kasvihuoneisiin pääsee vuoden aikana tutustumaan ja käymään. Muulloin ne onkin varattuna ja käytössä pelkästään näihin postimyyntitoimituksiin.

Eli jos vain pääset tulemaan niin kukat ovat komeina, kahvipannu on kuumana ja tarjolla myös tuoreet Jannen munkit perjantaina 24.5. klo 9–18:00 ja lauantaina 25.5. klo 8–16:00. Olet sydämellisesti tervetullut ja minulla on täällä pikku yllätyskin varattuna kaikille kävijöille.

Näitä puutarhapäivien ennakkotarjouksia saat varattua täältä. Kannattaa käydä vilkaisemassa, siellä on pari uuttakin.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy