Päivitä kodin valaistus ledeillä – pientaloasujan asialla

Talo
PP0115_Pientaloasujan-asialla_Led-valaistus
Hyvä valaistus tuo kodin parhaat puolet esiin ja luo riittävästi valoa juuri sinne, missä sitä tarvitaan. LED-valaistuksen etuihin kuuluvat pitkä käyttöikä ja energiatehokkuus.

LED-tekniikka on kehittynyt viime vuosina huimaa vauhtia. Kehitystä on kiihdyttänyt EU:n hehkulamppukielto, jonka myötä sekä hehku- että halogeenilamput poistuvat vähitellen markkinoilta. Vuoden 2016 jälkeen lampuista on valittavana energiansäästö, LED- tai purkauslamppuja.

Markkinoilta löytyy LED-lamppuja ja -valaisimia monenlaiseen käyttöön. LED-valaisimet edustavat sisustusvalaistuksen uutta aikakautta, mutta useimpiin kodin käyttökohteisiin Ledi on hyvä vaihtoehto silloin, kun käytettävä valaisin on jo olemassa ja se on kaikin puolin hyvässä kunnossa.

LED korvaa vanhan lampun

Lähes kaikkiin kodin valaisimiin löytyy ledi, jolla voidaan korvata olemassa oleva lamppu. Ledien kohdalla on kuitenkin huomioitava tietyt rajoitukset.

– Heikon lämmönkeston vuoksi ledilamppua ei esimerkiksi voi suositella saunassa käytettäväksi. Ledien ympärisäteilevyys eli valontuotto kaikkiin suuntiin ei myöskään ole hehkulampun veroista. Tämä voi koitua joissain valaisimissa ongelmaksi. Ongelmia voi aiheuttaa myös lampun himmennettävyys. Yhteensopivuus kotona olevan himmentimen kanssa ei välttämättä ole varmaa. Lisäksi loisteputkilampun sisältävien valaisimien yhteensopivuus valaisimeen ja valontuotto on syytä tarkistaa ennen käyttöönottoa, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivalta kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Miten valita sopiva lamppu?

Uusi lamppu kannattaa aina valita lumen-arvon perusteella, sillä wattimäärät eivät kerro lampun tuottamasta valon määrästä, vaan sähkönkulutuksesta. Laadukasta ledilamppua valittaessa kannattaakin paneutua pakkausmerkintöihin, joista saa hyödyllistä lamppujen laadusta kertovaa tietoa.

– Oleellisimpia pakkauksesta löytyviä tietoja ovat energiatehokkuusluokka, värilämpötila, lampun arvioitu käyttöikä tunteina ja sytytyskertojen määrä. Mitä paremmin nämä tiedot ovat tuotu esille, sitä luotettavampaa tieto usein on, Päivi Suur-Uski ohjeistaa.

Ledivalaisin uuteen ja vanhaan kohteeseen

Erityisesti uudiskohteissa LED-valaisimet ovat paras vaihtoehto. Uudiskohteissa valaistuksen tarpeisiin ja asennuspaikkoihin voidaan jo rakennusvaiheessa vaikuttaa. Käytössä ledivalaisimet maksavat itsensä takaisin energiansäästössä. Uudiskohteiden lisäksi LED-valaisimien asentaminen onnistuu myös vanhojen valaisimien tilalle. Kun kodin valaistusta lähdetään suunnittelemaan ja vanhoja valaisimia uusimaan, on ensimmäiseksi hyvä miettiä, mitä tulevalta valaistukselta halutaan. Tämän jälkeen on syytä selvittää tekniset asiat.

– Kun uusii vanhat valaisimet ledeihin, kannattaa tarkistaa olemassa olevien valaisimien johdotukset, virransyöttö sekä asennusaukon koko ja valontuotto. Riippuen siitä, että ovatko edelliset valaisimet olleet jännitteeltään 230 V:n hehkulamppuja tai halogeeneja vai muuntajilla varustettuja heikkojännitehalogeeneja, ovat olemassa olevat johdotukset erilaisia. Lisäksi valontuotto ja valaisimen valonjako oon syytä huomioida. Valaisimen valonjako määrittää sen, miten valaisin tuottaa valoa ympäristöön, Peter Ruokonen Cariitti Oy:sta kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Laadukkaan LED-valaisimen valinta

Laadukasta ja kestävää LED-valaisinta valittaessa kannattaa kiinnittää huomio valon laatuun. Valaisimen värintoistokyky kertoo, kuinka luonnollisina lampun tuottamat värit näkyvät tilassa.

– Jos LED-valaistuksen haluaa toteuttaa laadukkaasti, tulisi valaisimien värintoisto (CRI) olla minimissään 
80. Markkinoilta löytyy jo tuotteita, joissa värintoisto on suurempi kuin 90 tai jopa 97. Laadukkaan LED-valaisimen ominaisuuksiin kuuluu himmennettävyys, ja valaisimen häikäisysuojakulman on oltava riittävä, mielellään yli 40 astetta. Laadukkaassa valaisimessa on myös huolehdittu tuotteen jäähdytyksestä riittävän kokoisella jäähdytyselementillä, Ruokonen sanoo.

Ostohetkellä kannattaa vielä huomioida LED-komponentin vaihdettavuus. Jos valaisin menee rikki eikä komponenttia voi vaihtaa, joutuu koko valaisimen vaihtamaan uuteen. Tyypillisesti valmistajan antama takuuaika kertoo myös tuotteen laadusta.

Kuinka paljon ledeillä syntyy säästöä?

Se, kuinka paljon ledeillä syntyy säästöä verrattuna muihin valaistusvaihtoehtoihin, riippuu aina siitä, mihin verrataan. Jos vertailukohteeksi otetaan perinteiset hehkulamput ja halogeenit, joita useissa kotitalouksissa on vielä käytössä, on saatava säästö melko merkittävä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Energiansäästö on noin 80 prosentin luokkaa ja joissakin tapauksissa jopa enemmän, jos vanhat hehkulamput ja halogeenit korvataan ledeillä. Jos kyseessä on jokin muu valonlähde, kuten loisteputki tai ulkovalaistuksessa käytetyt purkauslamput, ei näissä aikaansaada merkittäviä säätöjä. Sen sijaan loiste- ja purkauslamppujakin korvattaessa voi saada säästöjä etenkin LED-valaisimien hyvän ohjattavuuden ansiosta. Tyypillisesti purkauslampun syttyminen täyteen kirkkauteen vie muutaman minuutin, eikä sitä
saa sytytettyä välittömästi sammutuksen jälkeen. Lisäksi himmentäminen on vaikeaa. LED-valaisin on vapaa kaikista näistä rasitteista, Peter Ruokonen kertoo.

Teksti: Anni Hämäläinen, kuva: Cariitti