Pakasta uusia perunoita, kitke rikkaruohot ja kerää raparperisato

Piha

Uusien perunoiden pakastusniksiä on jo taas alettu kovasti kysellä. Näillä vinkeillä saat herkutella uusilla perunoilla myös vaikkapa jouluna. Tee näin:

Säilöntä:

  1. Pese uusia perunoita tarvittava määrä. Pienet siiklit ovat mielestäni parhaita.
  2. Lisää perunat ja suola kiehuvaan veteen, ei kylmään. Hyppysellinen suolaa riittää estämään perunoiden vetistymisen keittämisen aikana. Keitä perunoita n. 5 min.
  3. Ota kattila pois levyltä, kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä ilman kantta tai laita pari arkkia talouspaperia kattilaan ja kansi kiinni.
  4. Nosta jäähtyneet perunat pakastepusseihin ja ime niistä ilmat mahdollisimman tarkkaan pois esim. mehupillillä. Itse käytän tähän tarkoitukseen vakuumikonetta, joka on yksi keittiöni eniten käytetyistä laitteista muutenkin. On säästänyt hintansa jo monesti.
  5. Laita perunapussit pakkaseen.

Valmistus:

  1. Nosta perunat sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä.
  2. Laita perunat kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitä kypsiksi.
  3. Herkuttele ja muistele kesää!

Kuu kohdillaan rikkaruohojen kitkentään

Kuun vaikutus kääntyi 21. päivä ja siitä alkoi kahden viikon jakso, jolloin rikkaruohot ym. haitalliset kasvit on hyvä kitkeä pois. Niiden kyky kasvaa uudestaan on alimmillaan ja nyt kitkettynä ne häviävät yleensä koko loppukesäksi, usein jopa ihan kokonaan.

Raparperi matalaksi ja uuteen kasvuun

Leikkaan raparperin yleensä juhannuksen aikoihin matalaksi. Varret otan talteen ja lehdet levittelen katteeksi kasvimaille. Sitten annan raparperille vielä kesälannoitetta, niin saan siitä toisen sadon myöhemmin kesällä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuva: Pixabay