MAINOS

Pakkaset väistyivät ja suojat saapuivat

Piha

Hyvän ja ekologisen runkosuojan kokoat helposti kuusenhavuista. Unohda kasvihuoneiden talvivalaistuksessa elävä tuli ja siirry käyttämään ledejä. Pienkonebensassa olevat suoja-aineet pitävät pienkoneiden mottorit kunnossa talven yli.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Täysikuu teki keleihin muutoksen, ja pakkaset muuttuivat plussa-asteisiin ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Kun tähän aikaan kuusta kelit muuttuvat, usein ne myös pysyvät seuraavat pari viikkoa samanlaisina. Voi olla, että syyssipulien istutushommiin pääsee taas, jos jotain jäi istuttamatta.

Kysytty ja suosittu Annen Kuukalenteri ja -päiväkirja on saatavana painotuoreena nyt täältä.

Ekologinen runkosuoja havuista

Hyvä, halpa ja luonnollinen runkosuoja syntyy kuusenhavuista. Oksat kiedotaan rungon ympärille latvat alaspäin ja kiinnitetään narulla, jota saa olla reilu kerros. Talvella ne suojaavat runkoa jäniksiltä ja keväällä myös liialliselta lämpenemiseltä.

Kasvihuoneiden tunnelmavalot – olisiko ledien aika?

Talvimaisemissa valaistut kasvihuoneet ovat upeita, mutta joka vuosi niistä jokin palaa kynttilän unohduttua tai kaaduttua sinne. Elävä tuli on mitä kaunein, mutta voitaisiinko jo siirtyä kasvihuoneiden valaistuksissa led-valoihin. Ledit ovat turvallisia (eivät lämpene) eivätkä vie virtaakaan juuri yhtään. Ajastinkellolla ne saadaan myös syttymään milloin halutaan.

Pienkonebensaa talvisäilytyksen ajaksi

Ruohonleikkurille, jyrsijälle ja muille pienkoneille, jotka ovat talven toimettomina, suosittelen laittamaan tankkiin pienkonebensiiniä. Se on selvästi auttanut käyntiinlähdöissä keväällä, kun bensiinissä olevat suoja-aineet pitävät koneen kunnossa talvisäilytyksen ajan. En ole vain lisännyt sitä tankkiin, vaan olen käyttänyt konetta päällä myös jonkin aikaa, jotta suojaavaa polttoainetta on mennyt myös kaasuttimeen.

achillea-87454_1920

Kukkahoroskoopissa vuorossa siankärsämö (13.11.–8.12.)

Siankärsämö kulkee elämänsä ryhdikkäänä ja pystypäisenä, mutta ei itsepäisenä. Yllättävänkin joustavan luonteensa ansiosta se sopeutuu helposti muutoksiin ja uusiin tilanteisiin. Epäoikeudenmukaisuuksia siankärsämö kavahtaa, siksi se on aina valmis puolustamaan vääryyttä kärsineitä. Vastoinkäymiset eivät sitä pelota. Pikemminkin ne ovat vain haasteita, jotka on voitettava.

Siankärsämö ei koreile ulkonäöllään, mutta hengeltään suurena se ei huku muiden joukkoon. Sen iloinen elämänmyönteisyys säteilee ympäristöön eikä sen tarvitse koskaan olla yksin. Hyvänä kuuntelijana siankärsämö paneutuu joskus liikaa muiden ongelmiin ja unohtaa, että myös itselle olisi annettava aikaa. Opettelemalla tervettä itsekkyyttä se voi torjua silloin tällöin uhkaavaa uupumusta.

Siankärsämössä on taipumusta syvällisyyteen ja elämän tarkoituksen pohdiskeluun. Liikuntamuodoista jooga sopii sille parhaiten, mutta sen tulisi vahvistaa myös lihaksiaan, niin että pitkä ja usein solakka varsi ei vanhemmiten menetä ryhdikkyyttään. Tuittupäisyydellään siankärsämö joskus hämmentää ympäristöään, ja tämän luonteenpiirteen hiominen vaatii vielä paljon työtä.

Amaryllikset kasvamaan nyt

Amaryllisten istutukset kannattaa aloittaa nyt, jotta ne ehtivät hyvin jouluksi kukkaan. Paljon lämpöä ja valoa, mutta vähän vettä takaavat tanakat varret ja upean kukinnon.

Hittituotteeksi nousseet vaha-amaryllikset tarvitsee vain nostaa lämpöön. Niiden varasto hupenee huimaa vauhtia, joten kannattaa klikata pian tänne.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jouluvalot kasvihuone runkosuoja talvipuutarha talvisuoja talvisuojaturve talvisuojaus


Lisää samasta aiheesta