MAINOS

Paloturvallista joulua – palovaroitinpäivää vietetään 1.12.

LämmitysTalo

Joulun aikaan on erityisen tärkeää huolehtia kodin tai mökin paloturvallisuudesta, sillä tilastojen valossa ja tulipalojen määrissä mitattuna joulukuu on vuoden vaarallisin kuukausi. Kun investoit kunnollisiin ja tarvittaviin paloturvallisuusvälineisiin, voit olla edes vähän rauhallisemmin mielin mahdollisen odottamattoman/yhtäkkisen onnettomuuden sattuessa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kotona vietetään enemmän aikaa, poltetaan ehkä takkaa, ulkotulia ja kynttilöitä ja leivotaan jouluherkkuja. Myös sähkölaitteita käytetään enemmän, jolloin tulipalojen ja onnettomuuksien riski kasvaa. Niistä voi seurata suuria materiaalisia tuhoja tai pahimmassa tapauksessa ihmishenkien menetyksiä.

Palovaroitin antaa ensimerkit vaarasta

Lauantaista 24.11. alkaen vietetään Paloturvallisuusviikkoa, joka huipentuu kaikkien Pohjoismaiden yhteiseen Palovaroitinpäivään lauantaina 1.12. – siitä puolestaan alkaa vuoden vaarallisin kuukausi ainakin tulipalojen määrissä mitattuna. Paloturvallisuusviikon tarkoituksena on innostaa ihmiset parantamaan itse omaa turvallisuuttaan, ja Palovaroitinpäivän tavoitteena on edistää erityisesti palo- ja savuvaroittimien asianmukaista käyttöä.

Suomen laki velvoittaa hankkimaan kotiin riittävän monta palovaroitinta ja asentamaan ne oikein: Suosituksena on, että niitä olisi yksi jokaisessa makuuhuoneessa ja poistumisreittien varrella. Varoittimen oikea sijainti on katossa, puolen metrin päässä nurkista – näin varoitin reagoi varmasti esteettä ja ajoissa tulipalossa syntyvään, ylöspäin kohoavaan savuun.

Palovaroittimen ääneen heräävät varmasti kaikki, ja se vahvistaa ihmisen reaktionopeutta. Hälytyksen merkkiäänen tulisi kuulua selkeästi huoneiston olohuoneeseen ja makuuhuoneisiin, myös silloin, kun väliovet ovat kiinni. – Varoitin vaaditaan lisäksi kaikkiin sellaisiin tiloihin, joissa nukutaan, eli omat varoittimensa on hankittava mm. mökille, aittaan, asuntovaunuun ja veneeseen.

Vinkkejä palovaroittimen pitämiseen toimivana:

 • Vaihda varoittimen paristo kerran vuodessa. Ota se tavaksi vuosittain samana päivänä, vaikkapa juuri Palovaroitinpäivänä 1.12.
 • Tarkista, että savu- ja palovaroitin toimii ja että merkkiääni kuuluu selvästi kaikkialle huoneistossa.
 • Pidä varoitin puhtaana ja pölyttömänä.
 • Testaa palovaroittimen toimivuus kerran kuukaudessa pitämällä sen testinappulaa pohjassa hetken aikaa. Varoittimen pitäisi alkaa piipata. Mikäli ääntä ei kuulu, vaihda paristo ja testaa uudelleen.
 • Jos varoittimesta alkaa kuulua lyhyitä varotusääniä, vaihda paristo ja testaa, toimiiko hälytin ja loppuvatko piippaukset.
 • Voit myös hankkia palovaroittimen testaussuihkeen, jolla varoittimen toimivuuden voi testata helposti ja turvallisesti.

Erilaiset sammutusvälineet tuovat lisäturvaa

Toimivan palovaroittimen lisäksi jonkinlainen alkusammutusväline on halpa henkivakuutus, sillä sen avulla palon laajeneminen on mahdollista estää heti aikaisessa vaiheessa. Viranomaiset suosittelevat lämpimästi hankkimaan kotiin edes sammutuspeitteen.

Sammutuspeitteen lisäksi alkusammutuskalustoksi lasketaan käsisammuttimet ja pikapalopostit. Hyvän käsisammuttimen hankkii kotiin hyvinkin edullisesti, ja siinä olisi suositeltavaa olla joko 6 kiloa jauhetta tai 6 litraa vaahtoa. Pienemmät, 2–3 kiloa sammutusjauhetta sisältävät jauhesammuttimet riittävät puolestaan autoon, veneeseen ja asuntovaunuun.

Vaahtosammuttimen sisältö koostuu vedestä, vaahdosta ja ilmasta, ja se soveltuu puun, paperin, tekstiilien, nesteiden, öljyjen ja muovien sammuttamiseen. Vaahdosta koituu vain pieniä sekundaarisia vahinkoja esim. huonekaluihin ja teknisiin laitteisiin.

Jauhesammutin toimii tehokkaasti paitsi puu-, tekstiili- ja muovipaloissa, myös silloin, kun bensiini, öljy tai kaasu syttyy palamaan. Sammuttimessa on jauhetta sisältävä säiliö, josta jauhe ohjautuu ulos paineilman avulla, kun laitteen sokka laukaistaan. Jauhesammuttimen haittapuolena ovat isommat sekundaarivahingot kuin vaahtosammuttimissa, sillä jauhe tunkeutuu esim. huonekalujen kuituihin.

Mikäli hankit kotiin käsisammuttimen, muistathan, että olet itse vastuussa sen toimintakunnon tarkastuttamisesta ja huollattamisesta säännöllisesti. Se pitäisi tehdä kerran vuodessa, mikäli sammutin altistuu tekijöille, jotka voivat vaikuttaa sen toimintaan (esim. kosteus ja lämpötilojen vaihtelut). Muuten parin vuoden välein tehtävä tarkastus riittää.

Käsisammuttimesta tarkastettavat asiat:

 • Ovatko kaikki taloudessa asuvat henkilöt tietoisia sammutusvälineen sijainnista?
 • Onko sammutin sijoitettu näkyvälle paikalle ja pääseekö sen luo esteettä; onko sammuttimen käyttöohje luettavissa?
 • Näkyykö sammuttimessa ulkoisia vaurioita?
 • Onko sammuttimessa painemittari ja näyttääkö sen valo vihreää, mikä kertoo riittävästä paineesta?
 • Onko sammuttimen sinetti/sokka vahingoittumaton?
 • Onko letku ehjä ja tukevasti kiinnitetty? Näkyykö siinä tai sen suuttimessa jotain ylimääräistä, epäpuhtauksia tms.?
 • Onko sammuttimen kuntotarkastus- ja huoltoaikoja noudatettu?
 • Vaikuttaako jauhesammuttimen jauhe irtonaiselta ja juoksevalta? Tämän voi tarkastaa kääntelemällä sammutinta ja kuuntelemalla sitten tarkasti jauhesuljinta n. 5–10 sekuntia. Tällöin pitäisi kuulla, onko jauhe irtonaista ja ”virtaako” se säiliössä.

Suosi LED-valoja

Jouluvalaistuksessa kannattaa käyttää LED-valoja, sillä ne ovat kestäviä, ympäristöystävällisiä ja energiaa säästäviä. Ne tuottavat myös paljon vähemmän lämpöä kuin hehku- ja halogeenilamput, joten tulipalojen riskikin pienenee. LEDeillä voi siis hyvin koristella jouluna lämpöherkkiä paikkoja, esimerkiksi piparkakkutalon, tai laittaa niitä paperikoristeiden sisälle.

Poistumisharjoitus tavaksi myös kotona?

Tulipalo kehittyy asunnossa hengenvaaralliseksi muutamassa minuutissa, joten paikalta pitäisi päästä poistumaan nopeasti. Evakuointia voi testata käytännössä poistumisharjoituksella, myös kotioloissa. Kannattaa ottaa huomioon ja testata kaikki mahdolliset poistumistiet sekä sopia yhdessä perheenjäsenten kanssa, kuka huolehtii mistäkin ja missä järjestyksessä asiat tehdään. On tärkeää sopia lisäksi ulos tietty kaikkien tuntema kokoontumispaikka. Kotona tapahtuva poistumisharjoitus olisi hyvä tehdä kerran, kahdesti vuodessa.

Lähde: Biltema / ePressi.com, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alkusammutus jauhesammutin käsisammutin paloturva paloturvallisuus palovaroitin palovaroitinjärjestelmä sammutusjärjestelmä


Lisää samasta aiheesta