Palovaroitin esti miljoonavahingot

Talo

Maatilalle hankittu palovaroitinjärjestelmä esti miljoonavahinkojen syntymisen helmikuussa maitotilalla Seinäjoen Nurmossa. Alkavasta tulipalosta kännykkään tullut hälytys herätti isäntäväen ajoissa ja muun muassa noin 100 lehmää saatiin pelastettua.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Palopaikalla tehty alkusammutus esti palon leviämisen lämpökeskuksesta navetan puolelle, ja palokunta ehti Peräseinäjoelta paikalle 10 minuutissa hoitamaan loppusammutuksen. Oikeaoppisen toiminnan ja hälytysjärjestelmän ansiosta tilan lähes 100 lehmää ja tuotantorakennukset säästyivät.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Matti Hallila luovutti LähiTapiolan turvallisuuspalkinnon maatalousyrittäjä Jussi, Anne ja Pekka Mattilalle maanantaina 3.12.2012 Seinäjoella.

”Hälytysjärjestelmän hankintakustannukset maksoivat itsensä kerralla takaisin”, toteaa Jussi Mattila.

”Kaikki tilan rakennukset, koti mukaan lukien, on varustettu hälyttimillä. Olemme myös laittaneet päävirtakytkimet traktoreihin ja varmistaneet, että sammuttimia on riittävästi. Omilla toimilla voi vaikuttaa maatilan turvallisuuteen. Turvallisuuspalkinto lämmittää mieltä”, Mattilat sanovat.

Hälytys herätti Mattilat mökiltä keskellä yötä. Mökki on lähellä kotitilaa, joten matkaan ei mennyt paljon aikaa. Pelastuslaitos saatiin nopeasti hälytetty paikalle. Palo oli alkanut tilan lämpökeskuksessa, kun hakekattilan tuhkaruuvi oli kuumentunut liikaa. Puinen seinä syttyi ja alkoi savuttaa, jolloin palovaroitin reagoi. Jussi Mattila hoiti alkusammutuksen poikansa kanssa jauhesammuttimilla.

Suurvahingon estäminen on merkittävä saavutus


Palovaroitinjärjestelmän ansiosta vahingot jäivät joihinkin tuhansiin euroihin.

LähiTapiolan Hallila sanoo, että pahimmillaan vahingot olisivat nousseet miljoonaluokkaan, jos lypsylehmät ja nuori karja olisivat jääneet liekkeihin ja jos navetta ja varastot olisivat tuhoutuneet. Lisäksi tilan toiminta olisi keskeytynyt pitkäksi aikaa. Palovaroitinjärjestelmän ansiosta vahingot jäivät joihinkin tuhansiin euroihin.

”Maatilojen suurvahinkoja sattuu vuosittain kymmeniä. Jokainen ennalta ehkäisty vahinko on mahtava saavutus. Kun eläintila tuhoutuu palossa, se tarkoittaa valtavia kärsimyksiä eläimille, inhimillistä tuskaa tilan omistajille ja mittavia aineellisia tuhoja. Koko toimeentulo saattaa olla vaaka-laudalla. Mattilat hankkivat tilalle palovaroitinjärjestelmän jo joitakin vuosia sitten. Se toi aikanaan kustannuksia, mutta nyt nähtiin, että hankinta ei ollut turha. Ennaltaehkäisevä työ palkittiin”, Hallila sanoo.

LähiTapiolan turvallisuuspalkinto jaetaan nyt toista kertaa. Viime vuonna turvallisuuspalkinnon saivat Turun yliopistollisen keskussairaalan ensiapupoliklinikan työntekijät esimerkillisestä toiminnasta sairaalapalossa. Turvallisuuspalkinnolla halutaan antaa tunnustusta rohkeasta toiminnasta ja ennakkoluulottomasta huolenpidosta kriittisessä tilanteessa. Palkinto on tarkoitettu myös työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen tukemiseen.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

paloturvallisuus palovaroitin palovaroitinjärjestelmä tulipalo