MAINOS

Uskoisitko? Viljelykate on paperia ja kangas tehty koivusta!

Piha

Koivusta valmistettu kangas voitti kilpailun jossa etsittiin uudenlaisia puuta hyödyntäviä ekologisia tuotteita ja ratkaisuja. Tutustu kotimaisiin innovaatioihin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Muita palkittuja olivat paperista valmistettu maatalouskate, biohajoava kipsi, läpinäkyvä pakkauskalvo sekä kierrätysmateriaalista valmistettu laminaattipaperi.

Uusi puu 2014 -kilpailussa etsittiin puupohjaista materiaalia tai puun ainesosia hyödyntäviä jo olemassa olevia ratkaisuja.

Koivusta valmistettu kangas

Uudenlainen ekologinen tekstiilikuitu.

Uudenlainen ekologinen tekstiilikuitu.

Kokonaiskilpailun voitti valmistusmenetelmä, jolla tehdään koivusta kangasta. Uudenlainen ekologinen tekstiilikuitu on kehitetty Finnish Bioeconomy Clusterin FuBio Cellulose -ohjelmassa.

Tuomariston mielestä konseptilla on valtava markkinapotentiaali ja merkitystä suomalaiselle teollisuudelle. Koivukuidulla voidaan korvata puuvillakuitua, jolloin puuvillapeltoja vapautuu ruokatuotannolle. Koivusta valmistettu kangas oli myös tiedostava kuluttaminen -sarjan voittaja.  Ekologisesti kestävästä materiaalista valmistetut vaatteet puhuttelevat myös jatkuvasti kasvavaa tiedostavien kuluttajien ryhmää.

“Kilpailulla haluttiin tuoda esiin sitä mitä kaikkea puukuidusta osataan jo nyt tehdä. Lisäksi halusimme nostaa esiin globaalien ilmiöiden eli megatrendien vaikutuksen kysynnän ja tarpeiden muutoksiin. Nyt palkitut tuotteet ovat hyviä esimerkkejä erilaisista näkökulmista näihin ilmiöihin”, kertoo Uusi puu -hankkeen puheenjohtaja Ohto Nuottamo .

Paperinen viljelykate

viljelykate paperia

Agripap-viljelykatteen materiaali on biohajoavaa ja vähentää maatalouden ympäristökuormaa.

Paperista valmistettu Agripap viljelykate voitti resurssiniukkuus-sarjan. Viljelykatteella voidaan korvata käytössä olevia muovisia viljelykatteita.

Materiaali on biohajoavaa ja vähentää maatalouden ympäristökuormaa.  Tuomaristo arvosti tuotteessa erityisesti muovin korvaamista ja ympäristön suojelua. Katteen maailmanlaajuinen markkinapotentiaali on valtava, sillä katteita käytetään 15 miljoonan hehtaarin suuruisilla viljelyaloilla joka vuosi.

Viljelykate on Stora Enson, MTT:n, VTT:n ja Helsingin Yliopiston yhdessä kehittämä.

Puusta valmistettu kipsi on uudelleen muotoiltava

Puusta valmistettu kipsi

puusta valmistama kipsausmateriaali on ekologinen, myrkytön ja helppokäyttöinen materiaali luunmurtumien hoitoon

Väestörakenteen muutokset -sarjan voittaja oli puusta ja biohajoavasta muovista valmistettu Woodcast kipsausmateriaali. Onbone Oy:n puusta valmistama kipsausmateriaali on ekologinen, myrkytön ja helppokäyttöinen materiaali luunmurtumien hoitoon. Sitä voidaan esimerkiksi muotoilla uudelleen hoidon eri vaiheissa. Tuomariston mielestä tuote oli erittäin luova ratkaisu terveydenhoitoalalle.

Kosteutta ja kulutusta kestävä paperinen laminaatin pinnoite

Kestävä laminaattipinnoite

Digitalisoituminen-sarjan voittaja oli Absorbex® Eco- laminaattipaperi, josta valmistetaan muun muassa kosteutta ja kulutusta kestäviä korkeapainelaminaatteja sekä puulevyjen pinnoitteita. Laminaattipaperin raaka-aineena käytetään muun muassa kierrätyskartonkia, jonka määrä lisääntyy alati kasvavan verkkokaupan myötä.

Paperia valmistaa Kotkamills Oy. Tuomaristo arvosti muun muassa innovatiivista tapaa hyödyntää kierrätystuotteita ja muun tuotannon sivuvirtoja. Tuote vastaa hyvin myös resurssiniukkuuden haasteisiin.

Muovin korvaava pakkauskalvo elintarvikkeille

Pakkauskalvo

Kalvo korvaa muovin ja siihen voidaan pakata elintarvikkeita

Kaupungistuminen-sarjan voitti VTT:n kehittämä biopohjainen läpinäkyvä pakkauskalvo. Kalvo on valmistettu 95 prosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista. Kalvo korvaa muovin ja siihen voidaan pakata elintarvikkeita, kuten välipaloja, joiden kulutus kasvaa kaupungistumisen myötä. Tuomaristo piti muovin korvaavuutta hyvänä asiana sekä erinomaisena lisänä erilaisten pakkausten valikoimaan.

 

Lisätietoja: www.uusipuu.fi

Uusi puu on yli 20 alan organisaation – yrityksistä järjestöihin, oppilaitoksiin ja työntekijöihin – yhteinen hanke, jonka tavoitteena on lisätä organisaatioiden välistä yhteistyötä sekä lisätä ymmärrystä puupohjaisista biotuotteista, niiden yhteiskunnallisista vaikutuksista, taloudellisesta merkityksestä ja kasvunäkymistä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ekologinen suunnittelu koivu laminaatti viljelykate