Teksti Kyösti Suolanen
Kuvat Nina Aikonen
 
Pihamuuri ei alun perin sisältynyt sipoolaisen perheen suunnitelmiin, mutta muurille syntyi tarve, kun naapuritontille rakennettiin, ja naapurin maaperusta nousi korkeaksi. Penkereen rajaaminen ja leviäminen päätettiin estää oman pihan puolelle rakennettavalla muurilla. Se istuu maisemaan ja estää maan valumisen ruohikkotontille.

Pariskunta ei tietenkään keväällä 2004 työtä suunnitellessaan tiennyt, että edessä oli sateinen loppukesä. ”Aloitimme projektin ilta- ja viikonlopputöinä heti, kun sää salli. Lohkokivimuurin kansikiviä päästiin asentamaan vasta syksyllä, kun ensimmäiset pakkasyöt olivat jo käsillä.”
 
Muurin tekeminen vaatii perusteellista työtä
Muurin tekemisessä vaaditaan sekä malttia että voimaa. Isäntä kaivoi penkereen reunan tasaiseksi uraksi 36 metriä pitkälle ja 50-90 senttiä korkealle muurille. Lapiohommiin kului 5-6 työpäivää. ”Savimaan lapioiminen oli raskain työvaihe. Kaivoin nurmikon alta 15-20 senttiä maata kivituhkaa varten. Tamppasin tuhkan tiukaksi mäntypölkyllä, joka oli noin 70 senttiä pitkä ja 30 senttiä leveä”, isäntä kertoo.

Naapuri löi muurin ja penkereen väliin harjateräkset, jotka ankkuroitiin korkeimmilta kohdilta penkereeseen sivutuilla. Nyt muuri kestää moninkertaisesti sivuttaiskuorman, joka siihen kohdistuu. Lakan Betonin lohkomuurikivien asennuksessa työnjako oli selvä: rouva kantoi kivet asennukseen perehtyneelle miehelleen. 19-kiloisia muurikiviä oli 288 kpl eli 5 472 kiloa ja 23-kiloisia kansikiviä 65 eli 1 495 kiloa! ”Sain hyvät ohjeet kivien toimittajalta. Lisäksi perehdyin eri työvaiheissa toimittajan nettisivujen ohjeisiin.”

 
Muurin rakentaminen on kuukauden urakka
Muurin ylätaso haluttiin vaakatasoon ilman porrastuksia. Siksi homma käynnistettiin muurin korkeimmasta päästä. Kuusimillinen harjateräs kulkee muurin läpi kolmen kerroksen välein. Vaakatasossa muurin pituussuunnassa on näin harjaterästä kahdessa tai kolmessa kerroksessa riippuen muurin korkeudesta.

”Lisäksi lohkomuurikivien pystyrei´issä on noin 2,5 metrin välein noin 16 millin harjateräkset estämässä sivuttaisliikettä. Reiät valettiin sen jälkeen umpeen”, tekijä kertoo ja laskee pystytukien määräksi 15 kappaletta.

Muurin rakentaminen vaatii voimien lisäksi kärsivällisyyttä. Sipoolaisrakentajien mielestä linjalanka ja vatupassi ovat välttämättömiä apuvälineitä työn eri vaiheissa. 36-metrisen muurin linjassa pitäminen vaati koko ajan tarkastelua hyvän lopputuloksen saamiseksi. Työpäiviksi muutettuna muurin tekeminen oli noin kuukauden urakka.

Runsaan viikon lapiointivaihetta seurannut alustan tekeminen tiivistämisineen vei noin neljä päivää. Muurin pystytykseen pariskunta arvioi kuluneen pari viikkoa.
”Loppuvaiheessa piti tilata noin 15 lohkomuurikiveä lisää, ennen kuin kansikiviä päästiin asentamaan”, lopputulokseen tyytyväinen pariskunta kertoo.

Lapiolla syntyy suoraa seinämää, jos kaivaa huolellisesti ja malttaa välillä suoristaa linjan.  
1. Kuin veitsellä leikattu.
Lapiolla syntyy suoraa seinämää, jos kaivaa huolellisesti ja malttaa välillä suoristaa linjan.
Muurikivien alle levitetty kivituhka juntattiin mäntypölkyllä tiukaksi ja tasaiseksi alustaksi, jota routakaan ei horjuta.  
2 . Kivituhka petinä.
Muurikivien alle levitetty kivituhka juntattiin mäntypölkyllä tiukaksi ja tasaiseksi alustaksi, jota routakaan ei horjuta.
Muurin kestävyys on käyttökohteessa takuuvarma, sillä harjaterästä on sekä sivulla että sisällä.  
3. Harjateräs tukee.
Muurin kestävyys on käyttökohteessa takuuvarma, sillä harjaterästä on sekä sivulla että sisällä.
Lohkomuurikivien pystyreiät valettiin umpeen ennen kansikivien asentamista.  
4. Lohkomuurikivien pystyreiät
valettiin umpeen ennen kansikivien asentamista. Jos haluaa, reikiin voi asentaa myös aitatolpat.
Valmis muuri  
5. Valmis muuri huhtikuussa 2005.
Kunnolla tuettu muuri kesti hyvin talven rasitukset. Se pitää takuulla naapurin korotetun tontin mullat takanaan.