Parsapiirakka – suolainen herkku piknikille

Keittiö
Kädestä syötävät leivonnaiset kuten piirakat, leivät ja pasteijat ovat helppoja eväsruokia. Parsapiirakka on hyvä ja helppo piknik-herkku.

Muista myös tortillat tai rieskat, jotka täytteineen kääriytyvät näppärästi ruokaisiksi wrapeiksi.

Parsapiirakka

(vuoka, halkaisija n. 30 cm tai 2 kpl suorakaidevuokia n. 35 x 10 cm)

  •  3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunasosejauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 100 g voita tai margariinia
  • 2 dl kylmää vettä

Täyte

  • 500 g vihreää parsaa
  • 1 l vettä
  • 0,75 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 rkl voita tai rypsiöljyä
  • (muutama kirsikkatomaatti)
  • 1,5 dl (75 g) juustoraastetta (esim. kermajuustoa, mozzarellaraastetta)
  • 3 munaa
  • 2 dl kevytkermaa
  • 1 dl maitoa
  • 1 tl kuivattua kirveliä
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä

Tee näin:

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pohja:

  1. Mittaa kulhoon kuivat aineet, sekoita ainekset. Nypi sekaan voi tai margariini kunnes seoksesta tulee murumaista. Lisää vesi. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina jauhotetulla kädellä heti sen valmistuttua (jolloin taikina on pehmeää ja helppo levittä) voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin.

Täyte:

  1. Kuori parsat ja leikkaa tyviosasta puinen osa pois. Keitä parsat laakeassa kattilassa suolalla, sokerilla ja rasvalla maustetussa vedessä. Valuta. Puolita tomaatit.
  2. Asettele parsat pohjalle. Ripota juustoraaste päälle
  3. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää nesteet. Mausta. Kaada seos tasaisesti täytteen päälle
  4. Asettele tomaatinpuolikkaat leikkauspinta ylöspäin pohjalle.
  5. Paista 200 asteessa 25–35 min uunin alimmalla paistotasolla.

VINKIT:

Käytä piirakkaan parsan tilalla nuoria maitohorsman versoja. Esikeitä myös ne. Myös muut kasvikset sopivat piirakan täytteeksi. Keraamisessa vuoassa piirakka paistuu hitaammin kuin metallisissa pinnoitetuissa vuoissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Parsapiirakka

Parsapiirakka. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen

Lisätietoja:  www.maajakotitalousnaiset.fi/vinkit-ja-teemat