Parsapiirakka – suolainen herkku piknikille
Kädestä syötävät leivonnaiset kuten piirakat, leivät ja pasteijat ovat helppoja eväsruokia. Parsapiirakka on hyvä ja helppo piknik-herkku.
Muista myös tortillat tai rieskat, jotka täytteineen kääriytyvät näppärästi ruokaisiksi wrapeiksi.
Parsapiirakka
(vuoka, halkaisija n. 30 cm tai 2 kpl suorakaidevuokia n. 35 x 10 cm)
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl perunasosejauhetta
- 2 tl leivinjauhetta
- 100 g voita tai margariinia
- 2 dl kylmää vettä
Täyte
- 500 g vihreää parsaa
- 1 l vettä
- 0,75 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 1 rkl voita tai rypsiöljyä
- (muutama kirsikkatomaatti)
- 1,5 dl (75 g) juustoraastetta (esim. kermajuustoa, mozzarellaraastetta)
- 3 munaa
- 2 dl kevytkermaa
- 1 dl maitoa
- 1 tl kuivattua kirveliä
- ripaus suolaa
- mustapippuria myllystä
Tee näin:
MAINOS
MAINOS LOPPUUPohja:
- Mittaa kulhoon kuivat aineet, sekoita ainekset. Nypi sekaan voi tai margariini kunnes seoksesta tulee murumaista. Lisää vesi. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.
- Taputtele taikina jauhotetulla kädellä heti sen valmistuttua (jolloin taikina on pehmeää ja helppo levittä) voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin.
Täyte:
- Kuori parsat ja leikkaa tyviosasta puinen osa pois. Keitä parsat laakeassa kattilassa suolalla, sokerilla ja rasvalla maustetussa vedessä. Valuta. Puolita tomaatit.
- Asettele parsat pohjalle. Ripota juustoraaste päälle
- Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää nesteet. Mausta. Kaada seos tasaisesti täytteen päälle
- Asettele tomaatinpuolikkaat leikkauspinta ylöspäin pohjalle.
- Paista 200 asteessa 25–35 min uunin alimmalla paistotasolla.
VINKIT:
Käytä piirakkaan parsan tilalla nuoria maitohorsman versoja. Esikeitä myös ne. Myös muut kasvikset sopivat piirakan täytteeksi. Keraamisessa vuoassa piirakka paistuu hitaammin kuin metallisissa pinnoitetuissa vuoissa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
Parsapiirakka. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen
Lisätietoja: www.maajakotitalousnaiset.fi/vinkit-ja-teemat