MAINOS

Pelasta pihan pensaat – laita juhannusperunat itämään

Piha

Havut ja rodot tarvitsevat ympärilleen varjostuskankaan, kun kevätaurinko alkaa lämmittää. Mitä pitikään muistaa puiden kevätleikkauksissa? Laita juhannusperunat itämään ja katso vinkkivideo, miten tehdään upea kukkatorni.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Jäätä ei voi juoda

”Kylkiä kuumottaa, mutta varpaat ovat jäässä.” Todella lämpimiä päiviä on ollut ja on luvassa, mutta yöpakkasiakin on vielä ja maa on useassa paikassa jo sula, mutta jäässä. Tämä ”hätähuuto” on siis hyvä muistaa pihalla olevien pensaiden, etenkin nuorien havupuiden ja rodojen osalta. Pelastus on helppoa. Varjostuskangas vain kasvin ympärille, ja se suojaa jo hyvin. Jos vielä muistat myöhemmin sulatella maata muutamalla kannullisella haaleaa vettä, niin johan ovat ”varpaatkin” lämpimässä ja sulassa ja kasvukausi alkaa hienosti eikä kuivumisia tule.

Kevätleikkauksia

Leikataanko vai ei? Tämä on se hyvä kysymys, jonka äärellä kannattaa viettää hiukan enemmän aikaa, ennen kuin … Vastaus on aina kasvi-, paikka- ja tilannekohtainen. Voi olla kasvullisia syitä, lajikekohtaisia syitä, talvituhojen aiheuttamia syitä jne.

Itse leikkaan yleensä aina niin, että poistan ensin kuolleet, vaurioituneet ja huonot oksat pois. Jätän leikkaamisen siihen ja katselen asiaa uudelleen vaikka kaffepaussin jälkeen. Aikoinaan nuorempana sitä kun oikein innostu leikkaamaan, niin siinä ”sakset vei tarhuria eikä toisinpäin”. Oppirahoja pitää aina maksaa, mutta kyllä sen oppi, että maltti on valttia ja hyvä ohje on vanhan puusepän ohje joka neuvoi oppipoikaansa: ”Mittaa kahdesti ja sahaa kerran.”

Harvennusleikkaus

Harvennusleikkauksessa poistetaan heikot ja vaihettuneet versot sekä tarvittaessa leikataan pensaalle näköä ja elintilaa. Harvennusleikattavia pensaita on mm. herukat, kuusamat, aroniat, jasmikkeet, syreenit, kultasateet, tuhkapensaat, pensashanhikit, tuomipihlajat, kanukat ja hortensiat.

Alasleikkaus

Alasleikkauksen kestäviä pensaita taas on mm. pensasangervot, hernepensaat, tuoksuvatukat, taikinamarjat, pihlaja-angervot ja vuohenkuusamat. Muista, että alasleikkauksen huono puoli on se, että yleensä sen vuoden kukinta menetetään. Tärkeää on myös leikata varret niin läheltä maanpintaa kuin mahdollista. Nuo ”tyngät” kun on aina enempi tai vähempi tautipesiä kasvitaudeille ja tuholaisille.

Keväällä ei leikata lainkaan mahlaavuotavia kasveja, niiden vuoro on vasta syksyllä.

Uhkaako jääpolte nurmikkoa?

Monin paikoin lämpötilojen vaihtelu plussan ja pakkasen välillä on tehnyt sen, että jääkerros peittää maata. Tämä on huonompi juttu, jos se kestää pitkään, sillä se tukehduttaa kasvit alleen. Tätä on helppo ehkäistä: sirottele hienoa hiekkaa jään päälle ja anna auringon tehdä tehtävänsä. Se sulattaa jäätä ja tekee jäähän pieniä reikä, jolloin ilmaa pääsee kasveille, eivätkä ne tukehdu. 

Juhannusperunat itämään

Nyt olisi oikea aika laittaa siemenperunat valoon itämään muutamaksi viikoksi ja istuttaa ne sitten myöhemmin vaikka säkkiin, ämpäriin tai kasvihuoneeseen. Perunakassi on ylivoimaisen hyvä tässä hommassa. Siinä kun on nuo ”kokemistaskutkin”, niin voi ottaa aina sen verran perunoita kun tarvitsee  eikä kasvu häiriinny. Päinvastoin, säkkiin tulee lisää satoa. Oletko tutustunut jo? Ellet niin vilkaisepa täältä.

Kukat torniin – katso vinkkivideo

Moni on kysellyt, miten tehdään kukkatorni, onnistuisiko sellainen itseltäkin vai onko se ammattipuutarhureiden salaisuus. Se ei ole salaisuus, ja loppujen lopuksi kukkatorni on helppo tehdä. Suurin niksi on istuttamisessa. Katso video, kuinka kukkatorni on helppo toteuttaa:

Terveisin sunnuntaina kellonkin jo kesää kohti siirtävä ja lisääntyvien muuttolintujen määrästä iloitseva puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alasleikkaus harvennusleikkaus havu havujen peittäminen havukasvi havupuu havupuut havut


Lisää samasta aiheesta