MAINOS

Pelasta tiilikatto – tiilisuoja pidentää katteen elinikää!

Talo

Kun tiilikatto vanhenee, se alkaa imeä vettä ja altistuu pakkasrapautumiselle. Katteen päälle kertyvä lika ja sammal rapauttavat tiiltä entisestään. Ammattilaisen tekemä tiilikaton suojaus pelastaa kalliilta kattoremontilta ja lisää katteen elinikää.

Jaa sosiaalisessa mediassa

↑ Ensimmäisten joukossa 1990-luvulla Dyny-käsitelty 1950-luvun tiilikatto Tampereella. Talon isäntä huuhtelee katolta irtolehdet syksyisin: tällaisella vuosihuollolla Dyny-käsitellyllä katolla on edelleen monia elinvuosia jäljellä eikä omistajan tarvitse murehtia kalliista kattoremontista. 

Onko tiilikatto likainen ja sammalessa? Uusien tiilien tehdassuojapinta kuluu pois noin kymmenessä vuodessa mm. mekaanisen rasituksen takia. Katto on jatkuvasti alttiina sään, kasvuston ja kulumisen vaikutuksille. Vanhetessaan tiili alkaa imeä vettä ja happamoituu. Huokoinen, kostea tiili on puolestaan altis pakkasrapautumiselle, ja tiiltä kuluttava sammal viihtyy hyvin happamoituneessa ja kosteassa katossa.

Suomessa suurin osa tiilikatoista on betonitiilikattoja, joiden kestoikä on tiilen laadusta ja valmistajasta riippuen noin 30–50 vuotta. Savitiilet kestävät yleensä betonitiiliä pidempään. Tiilikaton kestävyyttä voidaan pidentää Dyny-käsittelyllä, joka ehkäisee tiilen rapautumista. Dyny-tiilisuojalla on tehty tiilikattojen suojauksia Suomessa menestyksekkäästi jo kohta 20 vuotta.

Tiili on huokoinen materiaali, joka on altis rapautumiselle, jos talvisin jäätyvä vesi pääsee sen sisään. Tiilikatto kannattaa suojata veden, kasvuston, saasteiden ja sään vaikutuksilta Dyny-käsittelyllä.

Tiilikaton pesu kannattaa jättää ammattilaiselle

Usein ihmiset pesevät tiilikattonsa täysin väärillä ilma- tai vesimäärillä tai pesuaineilla. Tämä saattaa poistaa tiilestä sen viimeisenkin suojapinnan, ja pakkasrapautuminen sekä sammaloituminen kiihtyvät entisestään. Väärin tehty pesu vahingoittaa kattoa: se hajottaa tiilen pintaa ja aukaisee tiilen pintahuokosia altistaen katon pakkasrapautumiselle. Lisäksi sammaleen juuri-itiöt jäävät tiilen sisään.

Dyny-käsittely sen sijaan tukahduttaa sammaleet ja jäkälät tiilistä sekä pitää tiilen kuivana. Näin se myös tutkitusti ja todistetusti lisää tiilikaton elinaikaa.

Käsittely alkaa kohteen suojaamisella, jonka jälkeen katto tarkistetaan silmämääräisesti mahdollisten vuotokohteiden paikallistamiseksi. Sen jälkeen kattoon imeytetään Dyny-tiilipesuaine ja pestään 150–200 barin paineella. Pesu on tehokas ja samaan aikaan hellävarainen katolle oikean vesimäärän ansiosta (n. 20–24 l/min).

Kun pesu on tehty oikein ja tiili on kuivunut, se käsitellään Dyny-tiilisuojalla. Pesty tiili tarvitsee aina suojakäsittelyn, jotta sen kunto ei huonone entisestään. Tiilisuoja imeytetään tiileen liuottimen avulla n. 6 mm:n syvyyteen. Tämä säilyttää katon hengittävyyden mutta pitää kosteuden tiilen ulkopuolella. Kun tiili pysyy kuivana, mutta päästää kosteuden ulos, katto toimii rakennusteknisesti oikein eikä alusrakenteet pääse homehtumaan.

Vuosihuolto kannattaa tehdä itse. Säännöllinen kevytpesu ehkäisee uuden sammalen muodostumista ja siirtää isompia huoltoja tai kattoremontteja. Samalla tulee puhdistettua myös vesikourut. Älä kuitenkaan kiipeä katolle ilman asianmukaisia turvavarusteita!

Vasemmalla tiilikaton pesuvaihe, ylhäällä oikealla käsittelemätön katto ja alhaalla oikealla tiilikatto käsittelyvaiheessa.

Miksi valita Dyny-tiilipesu ja Dyny-tiilisuoja?

Ensimmäiset tiilikatot Suomessa käsiteltiin Dyny-tiilisuojalla jo 1990-luvun loppupuolella. Menetelmän laajempi lanseeraus aloitettiin vasta vuonna 2005, sillä VTT:n testien lisäksi haluttiin olla varmoja aineen toimivuudesta myös käytännössä. Pitkä käyttökokemus antaa vankan pohjan viiden vuoden takuulle.

Tuotteesta on referenssikohteita noin 20 vuoden ajalta eikä markkinoilla ole vastaavaa tuotetta, jolla on yhtä pitkä kokemus. Dyny-tuotteet ovat ainutlaatuisia silaani-siloksaanijohdannaisia. Tuotteiden kopiointi on hankalaa, sillä johdannaisia on n. 8 000 erilaista, ja niiden seossuhteet pitää saada täysin oikein. Dyny-tiilisuojassa on moninkertainen määrä vaikuttavia aineita verrattuna useimpiin korvaaviin tuotteisiin.

Tiilisuojalla on pystytty pysäyttämään pitkällekin edennyt rapautuminen ja siirtämään kallista kattoremonttia hamaan tulevaisuuteen. Katon käsittely on usein noin neljä kertaa edullisempaa kuin kattomateriaalin vaihto halvimpaankin vaihtoehtoon verrattuna: ei aluskatteen vaihtoa, ruoteiden tekoa tai ongelmajätemaksuja. 

Jos haluat tiilikattoosi enemmän väriä ja suunnittelet sen maalaamista, kannattaa harkita vielä hetki. Usein käy niin, että maali alkaa irtoilla muutaman vuoden päästä, ja irtoilevan maalin poistaminen on työlästä. Silloin tiilien vaihto tulee halvemmaksi. Edullisinta olisi vaihtaa tiilet heti kärkeen eikä maalata kattoa ensin ja sitten vaihtaa tiilet. On hyvä muistaa, että katon asianmukainen pesu ja suojaus tuovat tiilen luonnollisen värin esiin. Siisteys korostuu, kun koko katto on yhtenäinen, siisti ja sammaleton. Dyny-käsittely tekee tiilikatosta vesitiiviin ja kestävän väristä riippumatta.

Ennen ja jälkeen.

 

Katso video, jossa Remontti-Reiska kertoo tiilikaton pesusta: www.tiilikatto.info

Dyny-tiilisuoja vähentää        

  • sammalen ja muun kasvuston leviämistä,
  • katon happamoitumista,
  • pakkasrapautumista,
  • vesi- ja homevaurioita sekä
  • lian, ilmansaasteiden ja kosteuden imeytymistä.

Dyny-tiilisuoja lisää

  • katon elinaikaa,
  • katon kestävyyttä,
  • suojaa sään vaihteluita vastaan,
  • kiinteistön arvoa ja
  • säästöjä asukkaalle.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

katemateriaali katemateriaalit katon pesu tiilikate tiilikaton pesu tiilikaton sammaloituminen tiilikaton suojaus tiilikatto