MAINOS

Pelastussuunnitelma voi pelastaa palokuolemalta

Talo

Tulipaloissa menehtyy noin 90 henkilöä vuodessa. Asuntopalojen ehkäisemisessä pelastussuunnittelu on avainroolissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Yksityisomistuksessa olevissa pientaloissakin pelastussuunnitelma on hyvä laatia. Silloin on selvillä pelastusreitit, sammuttimien sijainti ja asukkaiden rooli palon sattuessa.

Taloyhtiöissä taloyhtiön hallituksen vastuulla on laatia pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelma pitää laatia yhdessä asukkaiden kanssa. Siihen kirjataan esimerkiksi se, ettei rappukäytävässä saa olla kalusteita, kukkaruukkuja tai muuta tavaraa, mikä voi levittää paloa tai olla poistumisen esteenä.

– Taloyhtiöissä isännöinti ja taloyhtiön hallitus huolehtivat siitä, että turvallisuusjärjestelyt ovat kunnossa ja pelastussuunnitelma on tehty. Jokaisen asukkaan vastuulla on tutustua pelastussuunnitelmaan, summaa Isännöintiliton lakiasiantuntija OTM Marina Furuhjelm.

Vähintään kaksi asiaa kannattaa tehdä: turvallisuuskysely ja turvallisuuskävely. Isännöintiliitto on laatinut esimerkin turvallisuuskyselystä.

– Pelastussuunnitelmaan kannattaa todella panostaa, sillä sen tekeminen jo itsessään vähentää riskejä. Asukkaat tulevat ajatelleeksi, millaisia vaaran paikkoja omassa asunnossaan ja taloyhtiössä on ja miten ne voidaan minimoida, Furuhjelm sanoo.

Furuhjelm muistuttaa, että pienenkin asuntopalon savuvahingot aiheuttavat yleensä mittavat purku- ja korjaustyöt. Lisäksi sammutusvesi ja kemikaalit voivat vahingoittaa talon rakenteita jopa useita kerroksia.

Palovaroitin tai sammutuspeitto – mainioita lahjaideoita

Palovaroitin on halpa hengenpelastaja kotiin. Asukas vastaa siitä, että kodissa on toimiva palovaroitin jokaista 60 neliötä kohden. Jos asunto on useassa kerroksessa, jokaisessa kerroksessa pitää olla palovaroitin. Palovaroittimen toiminta pitää tarkistaa kerran kuukaudessa ja vaihtaa paristot tarvittaessa.

Jos asunnossa on taloyhtiön asentama, sähköinen paloilmaisinjärjestelmä, taloyhtiö vastaa sen kunnossapidosta. Tässä tapauksessa paristot ovat varavirtalähde ja niiden vaihtamisesta vastaa asukas.

Kotiin kannattaa hankkia myös sammutuspeitto. – Sammutuspeitto ja palovaroitin ovat mitä mainioimpia joululahjaideoita, Furuhjelm ehdottaa.

Näin ehkäiset tulipalon pikkujouluaikaan

  1. Tarkista palovaroittimien toiminta.
  2. Varmista, että sammutuspeitto on käden ulottuvilla.
  3. Polta kynttilää vain palamattomalla alustalla ja vartioi tulta.
  4. Älä jätä leivontavälineitä lieden, uunin ja mikroaaltouunin päälle.
  5. Sauno turvallisesti. Kiuasta ei saa peittää.

 

Paloturvallisuusviikkoa vietetään 24.11. – 1.12.2012.

Lähde: Isännöintiliitto, joka on mukana Paloturvallisuusviikon viestinnässä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

käsisammutin paloturvallisuus palovaroitin pelastussuunnitelma sammutuspeite tulipalo vesisammutin