MAINOS

Pensaiden ja ruusujen leikkaus – näin toimit taimilähetyksen saavuttua

Piha

Kelien lämmetessä voi aloittaa mm. pensaiden ja ruusujen leikkaukset. Kuu kääntyi laskevalle vaikutusalueelle ja sekin tarkoittaa osalle töistä suotuisaa aikaa. Lue myös, mitä kannattaa tehdä taimilähetyksen saavuttua. 

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Laskevan kuun ajan puutarhatöitä

Nyt on ns. laskevan kuun aika (11.–26.4). Nyt on ihanteellinen aika leikata niin omenapuut, marjapensaat, vadelmapenkit kuin kaikkia muitakin lehtipuita ja pensaita. Oikein tarkasti jos haluat ajoittaa omenapuun leikkauksen, niin suositeltava aika on 25.–26.4. Silloin sen vesiversojen muodostus keväällä on vähäisempää, samoin leikkauspinnat paranevat paremmin. 

Katso vielä kerran ne mustaherukoiden silmut: jos ne ovat selvästi turvonneita ja pallomaisia, korjaa ne pois ja hävitä, niissä on silloin äkämäpunkin pesä.

Lehtipuista tehtävät polttopuutkin olisi hyvä kaataa ennen 27.4., jotta ne kuivuvat hyvin vielä tänä kesänä.

Laskevakuu on myös ihanteellinen maan alle satoa tekevien kasvien kylvöille ja istutuksille. Ulos nyt ei vielä pääse, mutta jos kassiperunaa innostut sisällä tekemään, nyt mukulat multaan! Jos kassit ja siemenet uupuvat, niin ei hätää, täältä löytyy.

Pensaiden leikkaukset

Monin paikoin on vielä niin paljon lunta, että tälle laskevalle kuulle ei pääse vielä leikkauksia tekemään, mutta aina voi ja kannattaa suunnitella ajoissa ja ajan kanssa. Perusideana minulla on aina ollut, että poistan kaikki kuolleet ja huonokuntoiset osat. Ne ovat paitsi rumia, myös tautien ja tuholaisten pesäpaikkoja.

Pensaita leikataan käytännössä kahdella tavalla, alas tai nuorentamalla.

Alasleikkaamista kestävät mm. angervot, japaninhappomarjat, keltaoksa- ja korallikanukka, kurttu-, hansa-ja nukkeruusu, lumimarja, pihlaja-angervo, punapaju, orapihlajat, sinikuusamat, siperianhernepensaat, terijoensalavat, terttuseljat, tuhkamarjat, tuoksuvatukat ja syreenit.

Nuorentaminen kannattaa tehdä aina maltilla. Itse olen käyttänyt sellaista 1/3-sääntöä eli poistan kolmanneksen joka kevät. Näin pensas pysyy elinvoimaisena eikä uusien versojen kovakasvu ole mieletöntä.

Nuorennusleikattavia pensaita taas oli koriste- ja marja-aroniat, herukat, karviaiset, mongolian- ja tataarivaahtera, juhannus- ja punalehtiruusu, pallohortensia ja pensashanhikki.

Omenapuiden leikkaamiseen liittyvä hyvä video löytyy täältä.

Ruusupenkkien leikkaukset ja lannoitukset

Leikkaus on helppoa, kun on hyvät hanskat ja kunnon sakset. Ilman noita se on yhtä tuskaa. Ryhmäruusut leikkaan n. 20–30 cm tapeille ja jätän vain 3–5 vahvinta versoa kasvamaan, loput tyvestä poikki. Juhannusruususta ja muistakin pensasruusuista poistan vain kuolleet tai muuten huonot versot, niitä ei kannata leikata alas. Muistathan korjata leikkuujätteet aina hyvin pois, sillä ne keräävät helposti kasvitauteja ja tuholaisia, joista ne saattavat siirtyä myös kasvaviin osiin. Lannoita ruusulannoitteella.

Ruusujahan ei koskaan voi olla likaa, eikö niin? Minä olen ainakin sitä mieltä, että ne kuuluvat jokaiseen puutarhaan ja pihaan. Tässä muutama uusi ihanuus, jos haluat lähemmin tutustua.

Homeet pois siemenkylvöksistä

Kun sumutat mullan pinnan heti kylvön jälkeen Atamon-liuoksella, niin multaan ei tule hometta. Sama idea toimii huonekasvienkin multaan. Sekoita 1 l vettä ja n. 1 tl Atamon-säilöntäainetta ja suihkuta mullan pinta kylvön jälkeen. Tämä estää kaikenlaisten homeiden ja sienien kasvun, joten pikkutaimet eivät kuole.

Taimilähetyksen saavuttua

 1. Nouda taimet mahdollisimman nopeasti ilmoituksen saatuasi.
 2. Nosta rasiat valoisaan paikkaan ja raota kansia. Vältä suoraa auringonvaloa.
 3. Istuta taimet mahdollisimman pian niiden saavuttua.
 4. Istuta taimet noin 8 cm:n ruukkuihin kookos-, taimi-, kylvö- tai kaktusmultaan. Älä käytä liian ravinnepitoisia ja tiiviistä multaa (esim. mustat mullat).
 5. Kastele multa kevyesti istutuksen jälkeen ja tarkista, että koko juuripaakku on mullan alla.
 6. Istuttamisen jälkeen ole huolellinen kastelun kanssa. Anna taimelle lisää vettä vasta, kun mullan pinta on hivenen kuivahtanut.
 7. Ole kärsivällinen, sillä taimi kasvattaa ensin juuria ja lähtee vasta sitten kasvuun. Tähän voi mennä jopa 2–4 viikkoa.
 8. Aloita lannoitus miedolla kastelulannoitteella vasta, kun taimi on hyvässä kasvussa. (mieto annos = noin puolet valmistajan annostusohjeesta).
 9. Pidä taimet ensimmäisten viikkojen aikana valoisassa, +18–20 °C:ssa. Lämpötila ei saa laskea juurtumisvaiheessa alle +15 °C eikä nousta yli +22 °C.
 10. Sumuttele taimia päivittäin.
 11. Ennen taimien ulosistutusta totuttele niitä vähitellen ulkoilmaan.
 12. Istuta taimet keväällä isompaan ruukkuun tai maahan. Sekoita multaan halutessasi kastelukiteitä. Käytä esim. kukkamultaa, kesäkukkamultaa tai puutarhamultaa. Vältä mustan mullan käyttöä!
 13. Kysy tarvittaessa neuvoa. Meillä on siihen aina aikaa. Kysyä voit sähköpostilla, chatissa tai soittamalla.

Puutarhaliikkeestä ostettujen taimien kanssa toimitaan pääsääntöisesti samoin, mutta asia kannattaa aina tarkistaa ja puhua puutarhaliikkeen puutarhurin kanssa.

Ei vielä nurmikoille haravoimaan eikä lannoittamaan

Nurmikot paljastuvat nyt kiihtyvällä tahdilla, mutta kun routaa sulattavia vesisateita ei ole juurikaan tullut, maa on yllättävän kylmää ja märkää vielä monin paikoin. Kannattaa siis tarkkailla oman nurmikkoa huolellisesti, ennen kuin alkaa haravoida. Märkä maa kun suotta tiivistyy ja menee montuille jalkojen alla. Lannoita vasta haravoinnin jälkeen, etteivät ne suotta häviä haravoinnin yhteydessä.

Mansikkapenkeille harjausta ja harsoa

Mansikkapenkeistä (sitä mukaa kun ne lumen alta paljastuvat) on hyvä harjata kuivat ja vanhat kasvustot pois. Normaali rappuharja on tähän hommaan hyvä. Harjaamisen jälkeen kun vielä levittää harson penkin päälle, niin sato aikaistuu jopa kahdella viikolla ja oman maan juhannusmansikat ovat melko varmoja.

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kevätleikkaus köynnösruusu lannoite lannoittaa lannoitus leikata muotoonleikattu muotoonleikattu pensas


Lisää samasta aiheesta