Kahdella leikkauksella pensasaidan pitäminen muodossaan tai muotoon ohjaaminen on helpompaa. Kahdella leikkauksella pensasaidasta tulee tavallisesti myös tiheämpi, sillä uusia versoja kasvaa leikkauksen jälkeen sekä keväällä että syksyllä.

Kolmas etu on leikkauksen keveneminen. Oksat eivät ehdi kasvaa yhtä paksuiksi ja lujiksi, kun latvat ja versot siistitään lyhyiksi kahdesti. Toinen leikkaus voidaan tehdä keskellä talvea, kun lämpötila on pakkasella.

Millainen on hyvä aidan muoto?

Aidan muoto on makuasia, mutta muodoista on kuitenkin eräitä yleisiä sääntöjä:

  • Aidan pitää kaventua ainakin vähän ylöspäin mentäessä. Ylhäältä kapeammaksi leikattu aita saa tasaisemmin valoa alaoksiin asti.
  • Aitaa pitää leikata yhtä pitkälle joka kerta. Muuten se levenee pikku hiljaa.

Liian leveäksi tai muuten tarkoitetusta muodostaan ulos kasvanut aita pitää leikata joskus muotoonsa aika voimakkaalla kädellä. Suositeltava tapa kavennusleikkauksen tekemiseen on toteuttaa se kahtena peräkkäisenä vuotena. Ensimäisellä kerralla leikataan toinen puoli kuten ennenkin, mutta toinen puoli ja latva leikataan haluttuun mittaan, ehkä lähes kasvien runkoihin asti. Seuraavana kesänä voimakas kavennusleikkaus tehdään toiselle puolelle, mutta edellisenä kesänä kavennettua ensimmäistä sivuakaan ei saa päästää pidemmäksi.

Talvileikkausta ei saa tehdä leutoon aikaan syys-joulukuussa, jolloin sienisairauksien vaara on suurimmillaan.

Kuva: Pixabay