MAINOS

Vadelma ja pensasmustikka jatkavat marjakesää

Piha

Kotimaisten marjojen tarjonta jatkuu loppukesällä, kun ensimmäiset avomaan vadelmat ja pensasmustikat ovat kypsyneet.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kumpikin marjalaji sopii niin kesäiseen herkutteluun kuin pakastettavaksi talven varalle.

Vadelmakasvustot talvehtivat edellisvuotta paremmin. Jonkin verran satoversoja on kuivunut kesän aikana, mutta sadon määrästä odotetaan kuitenkin normaalia. Viileä alkukesä pidensi vadelman kukinta-aikaa ja raakileita on kehittymässä runsaasti. Vadelman kokonaissadon arvioidaan olevan noin 800.000 kiloa, eli selvästi edellisvuotta parempi.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto arvioi, että vadelman pääsatokausi alkaa heinäkuun viimeisellä viikolla ja jatkuu kolmisen viikkoa. Satokauden kesto riippuu sääolosuhteista, yhtäjaksoisten helteiden jatkuminen nopeuttaa kehitystä ja saattaa myös pienentää odotettavissa olevaa satomäärää. Vadelmakautta jatkavat myöhemmin syysvadelmalajikkeet, jotka tuottavat satoa aina pakkasiin asti.

Pensasmustikka kärsii kylmästä säästä

Loppukesän marja, pensasmustikka, on kärsinyt paikoitellen lievistä talvivaurioista ja kukinnan aikaiset kylmät säät ovat myös verottaneet osansa sadosta. Menetyksiä on lähinnä maan eteläosissa sijaitsevilla pensasmustikkatiloilla.

Maan keski- ja itäosissa pensaat ovat säästyneet vaurioilta ja näillä alueilla odotetaan normaalia satoa. Pensasmustikkaa viljellään noin 75 hehtaarin alalla Suomessa. Satomäärä on vaihdellut viime vuosina 75.000 ja 130.000 kilon välillä.

Pensasmustikkalajikkeita

Aino ja Alvar
Kotimaisia, puolikorkeita lajikkeita, joiden marjat ovat makeita ja pienehköjä. Ristipölytys lisää satoa.

North Blue ja North Country
Pohjoisamerikkalaisia, satoisia lajikkeita. Northblue-lajikkeen marjat ovat suuria, vähähappoisia ja makeita. North Country -lajikkeen marjat ovat pienempiä, mutta ristipölytyksen varmistamiseksi istutetaan kaksi lajiketta.

Vadelman ja pensasmustikan suoramyyntitilat löytyvät osoitteesta www.marjat.fi

Kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

mustikka pensasmustikka vadelma