MAINOS

Pensasmustikka – tiesitkö tämän?

Piha

Pensasmustikka on huomattavasti metsämustikkaa makeampi ja kookkaampi marja, mutta marjojen ravintosisältö on hyvin samanlainen. Lue lisää pensasmustikasta!

Jaa sosiaalisessa mediassa

↑ Pensasmustikka on kooltaan metsämustikkaa kaksi kertaa isompi.

Maku

Eihän tämä maistu yhtään mustikalle, kuulee usein pensasmustikasta sanottavan. Ei sen kuulukaan. Pensasmustikka on huomattavasti luonnonmustikkaa makeampi ja perinteinen mustikan maku on vain vivahde. Pehmeämmän makunsa ansiosta pensasmustikkajälkiruokiin ei tarvitsekaan välttämättä lisätä sokeria lainkaan.

Rakenne

Pensasmustikka on kooltaan metsämustikkaa kaksi kertaa isompi ja rakenteeltaan selvästi napakampi. Pensasmustikka ei lössähdä kasaan edes pakastuksen jälkeen, ja siksi se sopiikin erityisen hyvin koristeeksi näyttäviin jälkiruokiin ja kesäkakkuihin tai käytettäväksi marja- ja hedelmäsalaateissa. Kannattaa myös kokeilla marjaisia cocktailtikkuja.

Väri

Pensasmustikka on sisältä vaalea, joten niitä naposteltaessa ei tarvitse huolehtia vaatteiden sotkeutumisesta. Tämän vuoksi pensasmustikka on tuttu monen lapsiperheen ruokapöydässä, jossa lapset harjoittelevat sormilla syömistä.

Pensasmustikan säilyvyys

Pensasmustikka säilyy paremmin kuin luonnonmustikka kiinteän rakenteensa takia. Pensasmustikka on luontaisesti antimikrobinen, eli se kestää tiettyjen bakteerien kasvua, eikä homehdu helposti. 

Pensasmustikan terveyshyödyt

Pensasmustikka ja luonnonmustikka ovat ravintosisällöltään hyvin samanlaisia. Pensasmustikassa on hieman luonnonmustikkaa enemmän hiilihydraatteja ja vähemmän marjalle tumman värin antavaa antosyaania.

Molemmat marjat sisältävät kuitenkin rutkasti fenolisia yhdisteitä, joiden on tutkittu alentavan kolesterolia ja parantavan muistia. Ne suojaavat myös sydän- ja verisuonitaudeilta ja tekevät hyvää silmille. Terveyshyötyjen saamiseksi marjoja tulisi syödä 100–200 grammaa päivässä.

Lähde: kotitalousneuvoja Jenni Kunnaala Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisista ja Hedelmän- ja marjanviljelijäinliitto. Tämän materiaalin tuottamiseen on saatu Suomen valtiolta tukea. Kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

marjapensaat mustikka pensasmustikka


Lisää samasta aiheesta