Pensasruusut värittävät keskikesäistä pihaa

Piha
Pensasruusut kukkivat näyttävästi keskikesällä. Niiden lajikemäärä on suuri ja joukosta löytyy erikokoisia ja -värisiä ruusuja jokaiseen makuun. Lue hoito-ohjeet!

Kun juhannusruusun sukuiset pimpinellaruusut ovat jäähdyttelemässä kesäkuun loistoaan, aloittavat muut pensasruusut näyttävän kukintansa.
Erikokoisia ja -värisiä lajikkeita löytyy jokaiseen makuun.

Yhdistelemällä ei lajikkeita saadaan pihaan pitkään kukkivia ruusuryhmiä ja jotkin pensaat jaksavat tehdä toisen kukintakierroksen vielä loppukesästä.

Kunnianpalautus kurtturuusuille

Suomessa ja maailmalla paljon käytetty kurtturuusu on meillä luokiteltu erityisen haitalliseksi vieraslajiksi. Sen istuttamista ja levittämistä erityisesti luonnonomaisiin paikkoihin on syytä välttää.

Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että muiden pensasruusujen käyttöä ei ole syytä rajoittaa. Kuitenkin meillä niiden istuttaminen on vähentynyt huomattavasti, mikä on suuri ja turha vahinko. Jalostetut tarhakurtturuusut ja myös muut pensasruusut pysyvät kasvupaikoillaan eivätkä leviä ympäristöön. Nyt onkin syytä antaa kunnianpalautus näille hienoille kasveille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suomessa on laaja pensasruusuvalikoima

Pensasruusu William's Double Yellow

William’s Double Yellow on keltaisista pensasruusuista Suomen oloissa kestävä.

Suomessa kasvatetaan satoja pensasruusulajikkeita. Tosin osan saatavuus on satunnaista. Taimitarhoilta ja puutarhamyymälöistä löytyy kuitenkin aina valinnanvaraa. Viljelyyn ovat vakiintuneet kestävimmät ja kauneimmat lajikkeet.

Suomalaisen aktiivisen ruusuharrastuksen myötä kuluttajien ulottuville on saatu runsaasti ns. löytölajikkeita, joita ei löydy mistään muualta. Lisäksi meille kotiutuu jatkuvasti kestävimpiä ulkomaisia lajikkeita.

Onpa tarjolla jopa suomalaisen kasvinjalostuksen kauniita tuotoksia. Niistä uusimmat ovat saaneet käyttöarvonsa perusteella arvostetun FinE-tunnuksen. Näitä lajikkeita ovat vaaleanpunainen ja kerrannaiskukkainen ’Ilo’, yksikertaisin ja voimakkaan karmiininpunaisin kukin pitkään kukkiva ’Loiste’, puolikerrannainen, vaaleanpunainen neidonruusu ’Lumo’ sekä pitkään kukkiva vaaleanpunertava ja puolikerrannainen tarhakurtturuusu ’’Sointu’.

Löytöruusuista parhaiten on saatavilla ranskanruusut ’Iitin Tiltu’ ja ’Olkkala’. Keltaisista pensasruusuista oloissamme varmimpiin kuuluu tarhaharisoninruusun William´s Double Yellow –lajike.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ruusujen hoitovinkkejä

Tarhakurtturuusu Ritausma

Tarhakurtturuusu ’Ritausma’ kukkii heinäkuun alusta syksyyn asti. Voimakkaasti kerrannaisista hennon punertavista kukista ei kehity kiulukoita.

  • Ruusut viihtyvät aurinkoisella ja runsasmultaisella kasvupaikalla.
  • Pensasruusut eivät ole ollenkaan niin vaateliaita kuin jalommat ryhmäruusut. Nekin palkitsevat hyvät olosuhteet hyvällä kasvulla ja runsaalla kukinnalla.
  • Kastelusta on huolehdittava kesän kuivina aikoina.
  • Paksu vähintään 60 sentin multakerros pidättää sopivasti vettä.
  • Pensasruusuja lannoitetaan vuosittain kohtuullisesti.
  • Joko keväällä tai syksyllä annettu hoitokalkitus on eduksi kaikille ruusuille.
  • Täysikasvuisista pensasruusuista leikataan keväisin vanhimpia versoja maata myöten pois. Näin pensas pysyy nuorekkaana koko ajan.
  • Omajuuriset pensasruusut voidaan leikata 5-7 vuoden välein alas. Silloin vuotuisia hoitoleikkauksia ei tarvita.
  • Pensasruusun yleisin tauti on härmä
  • Pensasruusun yleisin tauti on härmä, jota ehkäistään ennalta maltillisella typpilannoituksella ja pitämällä maa tasaisen kosteana.
  • Toisinaan kirvat iskevät ruusun nuoriin versoihin. Torjunta on tarpeen, jos kirvahyökkäys osuu nuppujen muodostumisen aikaan.

 

Lisätietoja: Taimistoviljelijät ry, www.puutarhaliitto.fi

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU