Kaikilla juhlapyhillä on omat tunnusmerkkinsä, makunsa ja tuoksunsa. Vappuperinteisiin kuuluvat tietysti sima, munkit, nakit ja perunasalaatti. Helppoa ja edullista tarjottavaa, mutta myös nii-iin tylsää ja tavanomaista. Samaan vappufiilikseen pääsee myös hieman menua varioimalla. Perunasta voisikin tänä vuonna tehdä perunasalaatin sijasta uuniperunoita. Jos uuniperunat kelpaavat pääministerille, niin varmasti meille tavallisille tallaajillekin…
Suunnittelemaani menuun kuuluu uuniperunoita ja erilaisia täytteitä. Täytteet voit tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana ja perunatkin valmistuvat uunissa isommallekin porukalle, ihan kuin itsestään. Jälkiruokakin on yhtä helppotekoinen; mansikoita, hunajamelonia, kivettömiä rypäleitä ja vaahtoutuvaa vaniljakastiketta. Budjetin kymppi per lärvi riittää paremmin, kuin hyvin. Lopuilla rahoilla voit hankkia juhlapaikan koristukseksi vaikkapa muutaman ilmapallon ja serpentiiniä.. sekä tietysti kuplajuomaa!

UUNIPERUNAT ja KOLME ERILAISTA TÄYTETTÄ

Varaa 1-2 kookasta perunaa henkeä kohti.
Uuniperunoiksi sopivat jauhoiset perunalajikkeet (esimerkiksi Rosamunda, Pito ja Van Gogh).

Pese perunat huolellisesti harjalla ja kuivaa pinta talouspaperilla. Jotta perunat eivät räjähdä uunissa atomeiksi, kannattaa ne pistellä haarukalla. Lado perunat uunipellille ja kypsennä niitä n. 200-asteisessa uunissa runsas tunti. (Kun kietaiset perunat folioon, voit pitää niitä kuumina 100-asteisessa uunissa niiden kuivumatta). Tee tarjolle tuotaessa perunaan ja folioon pitkittäisviilto ja paina perunaa kasaan päistä, jolloin täytteelle tulee tilaa.

Savukalatäyte:
n. 500 g ruodottomaksi perattua savukalaa (esim. siika/lohi)
1,5 dl maustekurkkukuutioita
2 keitettyä munaa
200 g raejuustoa
1 dl punasipulisilppua
1 prk (200 g) kermaviiliä
(1-2 dl hienonnettua tilliä)

Kinkkutäyte:
250 g kuutioitua palvikinkkua
2 dl paprikakuutioita
1 prk kermaviiliä
½ tl mustapippuria
valkosipulinkynsi
1 dl hienonnettua persiljaa

Herkkusienitäyte:
rasia tuoreita herkkusieniä
1 dl punasipulisilppua
1 dl hienonnettua persiljaa
200 g raejuustoa
1 prk kermaviiliä
n. 1 tl suolaa
n. ½ tl mustapippuria

Kaikki täytteet valmistetaan saman kaavan mukaan. Kaikki silpuksi ja sekoitetaan sekaisin. Helppoa, kuin heinänteko!

Laita tarjolle lisäksi patonkia ja yksinkertainen ja raikas salaatti jäävuorisalaatista, punasipulista, kurkusta ja tomaateista. Uuniperunoiden täytteet käyvät myös patongin päälle levitteeksi.

Vapun vieton ABC.

A) Juhlat ovat vain niin mukavat, kuin niille osallistuvat ihmiset. Kutsu siis vain ihmisiä joiden kanssa oikeasti viihdyt – ja jotka viihtyvät keskenään..

B) Vappupirskeiden järjestämisessä kannattaa muistaa, että myös isännällä/emännällä on oikeus pitää hauskaa, eikä vain hikoilla kyökin puolella. Valitse siis sekä taidoillesi, että aikatauluusi sopiva menu.

C) Älä stressaa. Vappu on ilon juhla!