MAINOS

Perunan istutus – juhannusperunat kätevästi kassista

Piha

Huhtikuun alussa alkaa olla se aika vuodesta, kun ensimmäiset varhaisperunat laitetaan itämään valoon ja kassiin tai ämpäriin kasvamaan. Mikään ei voita sitä hetkeä, kun alkukesästä tai viimeistään juhannuksena saa työntää kädet multaan ja laittaa ensimmäiset uudet perunat kiehumaan. Nämä ”kasvavat vaikka sängyn alla”, kuten eräs tuttavani sanoi.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Perunan istutus ja kasvatus kassissa sujuu helposti seuraavilla ohjeilla!

Perunoiden istutus ja kasvatus kassissa:

Perunan istutus kassissa

  • Laita perunat ensin itämään munakennoihin. Idättää voi toki vaikka paperin päällä tai missä vain, kunhan perunat eivät mieluusti kosketa toisiaan. Idätä 2–3 viikkoa: ensimmäiset 2 viikkoa pimeämmässä ja yhden viikon valoisassa. Lämpötila on +15–20 asteen välillä.
  • Kun idut ovat sentin parin mittaisia, istuta perunat kassiin, ämpäriin tai muuhun astiaan. Kassin tulee olla vähintään 15 litran vetoinen, ja siinä tulee olla reiät ylimääräisen veden valumiseksi pois.
  • Täytä kassi turvemullalla hiukan yli puoliväliin. Laita 3 mukulaa kassiin ja peitä ne varovasti, etteivät idut katkea.
  • Laita kassi lämpimään (valoa ei juurikaan tässä vaiheessa tarvita) paikkaan kasvamaan ja kastele turvemulta kunnolla, mutta ei liian märäksi. Käytän yleensä turvemultaa, joka pidättää vettä hyvin, mutta ei jää liian märäksi. Tällöin kastelu on helppo hallita ongelmitta.
  • Kun idut nousevat mullasta esiin, siirrä kassi valoisaan ja lämpimään paikkaan.
  • Kastele kassia niin, että se ei pääse kuivumaan mutta ei myöskään lillu vedessä. Kastelu on tärkeää etenkin siinä vaiheessa, kun varret kasvavat, sillä samalla myös mukulat muodostuvat ja aloittavat kasvunsa. Aivan lopussa kastelua vähennetään hiukan.
  • Varsinaista lannoitetta peruna kaipaa hyvin vähän, korkeintaan hiukan luonnonlannoitetta tai vastaavaa. Liian runsas, etenkin typpilannoitus (N) kasvattaa vain varsia eikä mukuloita.
  • 8–10 viikon päästä sato onkin sitten valmis herkuttelua varten!

Lajikkeina olen käyttänyt varhaisperuna Timoa ja kesällä myöhemmin joko Timoa tai Siikliä.

Varta vasten perunojen kasvatukseen tarkoitetussa kassissa on lisävarusteena vielä kätevät taskut kassin alaosassa. Niistä voi poimia satoa pidemmän aikaa ilman, että tarvitsee kaikkia perunoita nostaa kerralla.

Kasvatuskassi ja Timon siemenperunat >

Perunan istutus kassissa

Vinkki! Tomaatteja ja perunoita voi kasvattaa samasta kasvista!

Tomaatti ja peruna kuuluvat samaan Solanum-sukuun, joten molempien lajien varttaminen yhteen on mahdollista. Varressa kasvaa maukkaita kirsikkatomaatteja ja mullan alla muodostuu herkullisia perunoita.

Katso miltä TomTato-tomaattiperuna näyttää >

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy

Lue myös: Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kassiperuna peruna perunan istututs siemenperuna tomaattiperuna tomtato varhaisperuna