MAINOS

Perunoita pakastimeen ja vinkit muurahaisten torjuntaan

Piha

Haluatko joulupöytään uusia perunoita? Pakasta tai kasvata! Härmä on kosteudessa viihtyvä kasvitauti, joka tulee ottaa vakavasti. Muurahaisten invaasio pihassa ja puutarhassa ärsyttää meitä kaikkia. Lue puutarhurin vinkit muurahaisten torjuntaan! 

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Muurahaisten torjuntavinkkejä

”Muurahaiset muualle” -vinkit:

 1. Ripottele valkosipulijauhetta muurahaisten reitille.
 2. Laita käytetyt kahvinporot astiaan ja lämmintä vettä päälle, anan muhia jonkin aikaa ja ripottele sitä muurahaisten reiteille.
 3. Lorauta laimentamatonta etikkaa suoraan muurahaisten pesiin ja kulkureiteille. Tämä tehoaa samalla mm. rikkaruohoihin, jotka kasvavat laattojen ym. välissä.
 4. Kaupalliset Johnson/Raid/Muurahaissyötti > Murdosa
 5. Ripauta leivinsooda- tai kanelijauhetta suoraan pesään ja kulkureiteille.
 6. Vanhan kansan konsti muurahaisten torjuntaan oli suopursut. Seinien viereen tai esim. kompostin ympärille suopursun oksia ja muurahaiset pysyvät poissa.
 7. Paras keino saada muurahaiset vaihtamaan maisemaa on pissa-vesi. 

Havaitsitko härmää? Reagoi heti!

Härmä on kasvitauti, jota esiintyy kun kasvusto on pitkään kostea ja ilma seisova, ja lämpimän ilman jälkeen tulee viileämpiä jaksoja. Etenkin lämmittämättömissä kasvihuoneissa se on aika yleinen vieras. Kasvit ja sato eivät mene mitenkään ”myrkyllisiksi” tämän takia, mutta kasvukunnon heikkenemisen takia myös sato heikkenee ja loppuu aikaisemmin. Paras tapa välttyä härmältä on siis ennaltaehkäistä ja pitää kasvustoa ilmavana poistamalla esimerkiksi ylimääräisiä lehtiä tomaateilta ja kurkuilta. Näin ilma kiertää ja kasvusto kuivaa. Samoin kastelut tehdään aina aamuisin, jolloin kasvusto ehtii taas kuivahtaa päivällä, ennen kuin yö ja viileys tulevat.

Härmää saa torjuttua tai ainakin hillittyä myös kotikonstein. Hyväksi koettu ja puhtaasti luonnonmukainen ”lääke” sisältää:

1/2 litraa vettä
2 rkl mäntysuopaa
1 rkl ruokaöljyä (max 1 rkl – liika määrä voi aiheuttaa lehtisolujen tukkeutumista)
1/2 tl ruokasoodaa

Sekoita ensin mäntysuopa ja ruokaöljy sekaisin, lisää ruokasooda ja lopuksi (lämmin/haalea) vesi ja ravista kunnolla sekaisin esim. sumutinpullossa. Lisäbonuksena ainakin ruusun lehdet kiiltävät upeasti tuon ruokaöljyn ansiosta.

Ruiskuta kasveille enintään 1 krt viikossa. Usein riittää käsittely 2–3 viikon välein. Muista sumuttaa lehtien alapinnat ja myös mullan pinta.

Uusia perunoita pakkaseen – ja jouluna herkuttelemaan

Uusien perunoiden pakastusniksi.

Säilöntä:

 1. Otetaan uusia perunoita (pienet siiklit on minusta parhaita) tarvittava määrä.
 2. Pestään ne.
 3. Keitetään suolavedessä n. 5 min.
 4. Otetaan kattila pois levyltä, kaadetaan vesi pois ja annetaan perunoiden jäähtyä ilman kantta.
 5. Nostetaan jäähtyneet perunat pakastepusseihin ja imetään niistä ilmat mahdollisimman tarkkaan pois esim. mehupillillä. tai jos käytössä on vakuumikone, niin ehdottomasti sillä sitten. (Itse käytän tähän tarkoitukseen pelkästään tuota vakuumikonetta, joka on yksi keittiöni eniten käytetyistä laitteista muutenkin. On säästänyt hintansa jo monesti.)
 6. Ja sitten vain perunapussit pakkaseen.

Valmistus:

 1. Nostetaan perunat sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä.
 2. Laitetaan perunat kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitetään kypsiksi.
 3. Herkutellaan ja muistellaan kesää. 🙂

Jouluperunat kasvattamalla

Perunat laitetaan kasvamaan näin heinä-elokuussa astiaan. Ennen pakkasia katkaistaan varret ja suojataan ne jäätymiseltä. Astiat siirretään viileään astioineen päivineen pakkasöiltä turvaan ja sitten talveksi kokonaan viileään esim. kellariin tms. pakkasettomaan, mutta viileään paikkaan. Astiakasvatuksessa on hyvä käyttää reilua astiaa, pohjalle leca-soraa ja kasvatukseen hiekansekaista multaseosta (esim. kylvömultaa).

Sitten vain jouluna nostetaan uudet perunat ja herkutellaan.

Syyskuvasto ilmestyy elokuussa – varmista kuvaston saapumnen ja vinkkaa ystävälle!

Kuvaston lähetetään automaattisesti niille, jotka tilasivat kasveja viime syksynä tai tänä keväänä. Mikäli haluat varmistaa (tai vinkata ystävälle), että saat varmasti kuvaston, niin piipahda tuolla meidän sivuilla ja posti tuo sitten kuvaston elokuun puolivälin jälkeen suoraan kotiisi. Linkki kuvaston tilaamiseen löytyy täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

härmä Juha Toikka kassiperuna Kodin Kukat Kodinkukat muurahaiset muurahaisten torjunta peruna