MAINOS

Perusvinkkejä kasteluun – puutarhamuovien kierrätys

Piha

Helteet tietävät sitä, että hanoja tarvitsee availla entistä hanakammin. Kastelun perusvinkit sisäistämällä pääset helpommalla. Lue myös, miten puutarhamuovit kierrätetään, ryhmäruusut leikataan ja lämpölava rakennetaan!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kastelun perusvinkkejä

 • Älä kastele ”tuurilla” tai ”varoiksi”, vaan katso ja ennen kaikkea kokeile työntämällä sormi kasvualustaan, tarvitseeko kasvi vettä vai ei.
 • Amppelien ja ruukkukukkien kastelutarpeen voi oppia arvioimaan helposti myös kokeilemalla sen painoa.
 • Jos ruukkukasvi on oikein kuiva, kastele sitä useamman kerran. Aluksi vesi nimittäin karkaa ruukun ja mullan väliin tulleesta raosta.
 • Paras tapa kastella kuivahtanut ruukku on upottaa se esimerkiksi ämpäriin vartiksi.
 • Älä käytä liian lämmintä vettä, yli +25-asteinen vesi alkaa olla hapetonta.
 • Sadevesi on kasveille hyvää.
 • Puille ja pensaille on hyvä tehdä maahan reikä ja valuttaa vesi sitä kautta juurille, pintaan kastelu tuottaa usein vain pintamaan kostumisen ja auttaa vain rikkaruohoja kasvamaan, mutta puuta ei. Vesi siis aina kasvin juurille asti!
 • Helteillä kasvit eivät kuluta niin paljon kuin helposti luulisi, multa saattaa ylikastua ja vaikeuttaa kasvin eloa entisestään. Viileiden suihkujen antaminen lehdille on parempi keino piristää kasvia.
 • Kastelu kannattaa tehdä iltaisin, silloin haihtuminen on pienempää. Myös sateen jälkeen on hyvä kastella, sillä silloin pintamaa on vettynyt ja maa imee vettä hyvin.
 • Kuivan maan kastelussa kestää yllättävän kauan, ja paras tapa siinäkin on käydä työntämässä sormet maahan ja katsoa, kuinka syvälle vesi on imeytynyt. Usein hämmästys on suuri, kun pitkänkin sadetuksen jälkeen vain muutama sentti maata on märkää.
 • Suosi tippukastelusysteemejä, jos mahdollista. Ne säästävät vettä, ehkäisevät rikkaruohoja ja antavat veden kasville paremmin kuin letkulla suihkuttelu.
 • Kastelukannu on myös vallan mainio ja hyvä laite, lähes kaikkeen kasteluun. Suosittelen.

Hämäyspesän virkkausohje

Moni kysyi ohjetta ampiaisten hämäyspesän tekemiseen. Se sekä pari muutakin hyvää vinkkiä löytyvät täältä.

Puutarhamuovien kierrätysohje

Kierrätys on monille itsestäänselvyys, mutta hyvä on aina välillä tarkistaa ohjeet. Puutarhamuovien (multasäkit, istutusruukut jne.) kierrätyksestä kotitalouksien suhteen kyselin viimeisimmät neuvot ja ohjeet paikalliselta jäteyritykseltä ja sieltä sainkin Heidiltä hyvät ohjeet:

”Multapussit kelpaavat muovipakkausten keräykseen ekopisteille. Hyvä olisi, jos pussin voisi vaikkapa kääntää ylösalaisin ja antaa kostean mullan kuivahtaa. Sitten se rapisisi helposti irti ja keräykseen päätyisi mahdollisimman puhdas pakkaus.

Istutusruukut eli ne muoviset, mustat ruukut, joissa taimet ovat kaupoissa, kelpaavat muovipakkausten keräykseen, koska ovat pakkauksia eli tarkoitettu käytettäväksi vain kuljetuksen ajan. Kaupoista tyhjinä ostettavat muoviruukut eivät ole pakkauksia eivätkä kelpaa muovipakkausten keräykseen. Ne voi laittaa loppujätteeseen. 

Muovipakkausten keräyksestä saat tarvittaessa lisätietoa täältä.

Kaiken muovisen saa edelleen laittaa myös kodin loppujäteastiaan. Muovipakkausten keräys on vapaaehtoista.  

Suuren määrän muovisia ruukkuja ja vaikkapa ämpärit, saavit tai vadit voi toimittaa myös jäteasemalle. Niillä muovit otetaan yleensä vastaan energiajätteenä, joka on maksullista. Hinnat kannattaa tarkistaa suoraan jäteasemalta.”

Tärkeää! Tulipoltevaara tuontitaimissa, muista ZP-todistus

Tulipoltevaara ja sen leviäminen Suomeen on taas ajankohtainen asia. Se on erittäin vakava ja vaarallinen tauti, jota esiintyy hedelmäpuilla Euroopassa. Suomi on yksi niistä harvoista maista, joissa sitä ei ole tavattu. Se on hyvä, sillä se ei pelkästään tuhoaisi kotipuutarhojen hedelmäpuita, vaan voisi pahimmillaan jopa tuhota ammattiviljelijän elinkeinon ja kotimaisten omenoiden viljelyn. Suurimpana uhkana taudin Suomeen tulolle on pidetty yksityisten henkilöiden omena- ja päärynäpuiden tuontia Virosta. Siellä on paljon loistavia kasveja sekä hienoja ja erilaisia lajikkeita tarjolla, ja moni suuntaakin hankintamatkoille sinne. Valitettavasti myös Virossa on tulipoltteen saastuttamia alueita. Näiden tuonnin kanssa kannattaa olla tarkkana ja vaatia myyjältä (myös kotimaisilta puutarhakauppiailta) aina ZP-todistus ko. kasville. Tämä asia on sen verran tärkeä, että olisin iloinen, jos kertoisit ja levittäisit tietoa myös muille puutarhaharrastajille, ettei suotta kävisi peruuttamatonta vahinkoa.

Ryhmäruusujen ja kärhöjen leikkauksia

Nyt kun ryhmäruusut ja kärhöt alkavat hiljalleen heräillä, on hyvä ottaa sakset mukaan ja käydä hiukan siistimässä ja leikkaamassa niitä kasvukuntoon. Ryhmäruusut leikataan n. 10 cm tapeille ja poistetaan huonot pois kokonaan. Sellainen 3–5 hyvää ”tappia” olen jättänyt. Leikkaa varsi poikki sellaisen kohdan yläpuolelta, jossa on hyvä silmu ylöspäin.

Kärhöistä olen leikannut oikeastaan sen verran pois, kun selvästi on ollut mustia. Leikkaan latvasta alkaen pätkä kerrallaan ja jatkan niin kauan, kunnes leikkuupinnasta alkaa näkyä selvästi vihreää.

Sipulikukille lannoitetta ja siemenkodat pois

Jatka sipulikukkien miedon lannoiteveden antamista noin kerran viikossa ja jatka niin kauan, kun ne kukkivat ja vielä senkin jälkeen, kunnes lehdet ovat kellastuneet. Kukkineista narsisseista, tulppaaneista, laukoista ja hyasinteista leikataan siemenkodat pois kukinnan päätyttyä. Lehdet saavat olla paikallaan niin kauan, kunnes ne kellastuvat. Näin ne saavat parhaan mahdollisen avun kasvattaa kesän aikana uudet sipulit (sipulithan uudistuvat joka vuosi) ja kukkivat komeasti taas ensi vuonna.

Perennapenkkien putsausta

Jos rikkakasvit ovat vallanneet perennapenkkisi, nyt olisi loistavat ajat tehdä kunnon puhdistustempaus ja päästä helpommalla jatkossa. Kaiva vain juurakot varovasti ylös ja heitä kaikki rikkakasvin juuret pois. Puhdista juurakot hyvin, ettei niihin jää rikkakasvien juuria tai siemeniä (itse pesen ne vedellä puhtaiksi), lisää penkkiin uutta multaa ja istuta kasvit takaisin. Jos vielä hiukan laitat katetta penkin päälle, niin johan tulee kaunis ja helppohoitoinen penkki, jota on ilo katsella koko kesän.

Hallanvaara

Vaikka kesäkuu lähestyykin, ainakin nyt vielä kannattaa tarkkailla ilmoja iltaisin ja tarvittaessa peitellä tai nostaa yöksi sisälle suojaan kaikkein arimmat kasvit. Yksinkertainen harso suojaa jo hyvin ja kaksinkertaisena ihan uskomattoman paljon.

Lämpölava, helppo ja hyvä

Lämpölavojen määrä pihoilla ja puutarhoissa on ilahduttavasti kasvanut viime vuosina. Sehän on mitä parhain tapa kasvattaa hyvää satoa hallitusti omalla pihalla. Kätevämmin lämpölavan rakentaa esim. lavakauluksista, mutta eipä sitä kauaa nikkaroi laudoistakaan. Itse tykkään n. 60–80 cm korkeasta rakenteesta, jonka leveys on 100–120 cm. Näin hoitotyöt on helppoja tehdä sen suuremmin kurkottelematta tai köyristelemättä. Lämpölavan pohjalle laitan kerroksen kuivia risuja ja niiden päälle kompostia 20–30 cm ja lopuksi hyvän multakerroksen. Se ei saa olla mitään liian vahvaa multaa (ei ns. mustiamultia) vaan ihan tavallista kasvuturvetta. Komposti pitää huolen perusravinteista ja antaa lämpöä, lisälannoitus hoidetaan joko kastelemalla tai lannoitekävyillä. Tällainen rakennelma antaa hyvän sadon helpolla ja sen hoito on helppoa.

Lämpöisin terkuin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ampiainen ampiaisansa ampiaispesä kastelu kasteluvinkit perenna ryhmäruusu ryhmäruusut


Lisää samasta aiheesta