Kotona riittää kaikenlaista pestävää myös ulkona. Painepesurilla lika irtoaa nopeammin ja helpommin kuin puutarhaletkulla.
Teksti Anne Kytölä
Kuvat valmistajien ja maahantuojien

Painepesuri on hyödyllinen apulainen, kun pitää saada puhtaaksi esimerkiksi vene, asuntovaunu, puutarhan työvälineet, roskasäiliö, puutarhakalusteet tai käytävälaatoitus. Tietysti tavallisella vesiletkullakin voi pestä, mutta kovalla paineella suihkuava vesi irrottaa lian paremmin.

Alto Excellent 135-15 X-tra
Painepesurin käyttö on mukavaa ja säilytys siistiä, kun tarvikkeet ovat samassa paketissa. Alto Excellent 135-15 X-tra -laitteessa on painepesuri, kärry, puutarhaletku ja -kela, noin 515 euroa. Letkua voi käyttää myös ilman pesuria tavallisena puutarhaletkuna. Lisävarusteena seinäteline, jolla saat pesurin kiinteäksi malliksi. Alto-pesureita tuo maahan Tecalemit. Jälleenmyynti: Alto- kauppiaat kautta maan ja ketjut Carlson, Hartman, Hobby Hall, Starkki, Stockmann sekä Rautanet.

Painepesuri säästää myös vettä. Noin 3 barin paineella pulputtava vesiletku kuluttaa tunnissa vettä 3 500 litraa. Vastaavasti esimerkiksi 100 barin painepesuri käyttää samassa ajassa 400 litraa.

Painepesurien pumput valmistetaan useimmiten alumiinista. Nykyään on kehitetty myös erittäin vahvoja ja hyvin korroosiota kestäviä muovipumppuja. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa koneissa on yleensä messinkipumppu.

Kuluttajapesureissa pumppua pyörittää tavallisella verkkovirralla toimiva sähkömoottori tai polttomoottori. Polttomoottorilla varustettua painepesuria voi käyttää myös paikoissa, joissa ei ole sähköä. Moottorina painepesurissa on joko hiiliharjamoottori tai oikosulkumoottori. Näistä kestävämpi ja hiljaisempi on oikosulkumoottori. Hiiliharjamoottorin harjat kuluvat käytössä, ja ne pitää silloin tällöin vaihtaa uusiin.

Painepesurin käyttö onnistuu myös ilman vesijohtoa, jos painepesurissa on imuletku, jolla pesuvettä voi imeä järvestä tai säiliöstä. Jotta vedessä mahdollisesti olevat roskat ja muut epäpuhtaudet eivät rikkoisi painepesuria, vesi kannattaa ehdottomasti imeä lisävarusteena saatavan suodattimen kautta.Kotikäyttöön tarkoitetut painepesurit ovat pieniä ja helposti liikuteltavia. Älä kuitenkaan osta kovin kevyttä laitetta, sillä vielä ei ole kehitetty pientä laitetta, jolla saataisiin yhtä aikaa hyvään pesutulokseen tarvittava kova paine ja suuri vesimäärä.

 
Paine kohteen mukaan
Painepesurin suihkuputken päässä on suutin, jota säätämällä suihkun saa leveämmäksi tai kapeammaksi. Pistemäinen terävä suihku tulee kovemmalla paineella ja puhdistaa tehokkaammin, mutta pienemmältä alueelta kerrallaan. Leveä ja viuhkamainen suihku pesee isommalta alalta ja pienemmällä paineella. Viuhkamainen suihku on hellävarainen kankaille, joten sitä kannattaa käyttää esimerkiksi lastenvaunujen ja mattojen pesuun.

Yksinkertainen tapa pienentää painetta on ottaa etäisyyttä pesukohteeseen, eli ota pari askelta taaksepäin ja suihkuta vasta sitten. Joissakin painepesureissa on myös paineensäädin, josta painetta voi säätää tilanteen mukaan isommaksi tai pienemmäksi. Paineen vähentäminen hidastaa veden virtausta, joten huuhtelu kestää kauemmin.

 
Kärcher K 7.85
Painepesuri on kätevä apulainen myös aitaa pestäessä. Lian lisäksi irtoavat myös sammaleet ja jäkälät. Kuvassa Kärcherin K 7.85 -malli, noin 560 euroa. Kärcherin laitteita myyvät hyvin varustetut rautakaupat, esimerkiksi Rautiat ja K-Raudat.

Monipuolisuutta painepesuriin lisävarusteilla

Vakiovarusteiden lisäksi painepesureihin on saatavissa monenlaisia lisävarusteita. Ne parantavat painepesurin käyttömahdollisuuksia. Tavallisimpien lisävarusteiden avulla painepesurista saa työkalun esimerkiksi tukkeutuneen viemäriputken aukaisuun, vesi- ja hiekkapuhallusvarustuksen avulla irtoaa maali tai ruoste, ja pyörivää pesuharjaa voi käyttää vaikka ikkunoiden pesuun. Tehokkuutta pesuun tuo niin sanottu turbosuutin, jossa pyörivä pistesuihku piirtää ympyräkuvioita. Turbosuutinta voi käyttää esimerkiksi sammalen ja jäkälän irrottamiseen aidasta tai talon seinästä.
 
 
 
Alto Force E 5050 X-Tra
Lisävarusteet kasvattavat painepesurin käyttömahdollisuuksia. Alto-painepesureihin voi liittää esimerkiksi Patio Cleanerin, joka puhdistaa nopeasti ja vettä roiskimatta suuret pinnat, kuten terassit. Kuvan painepesuri Alto Force E 5050 X-Tra maksaa 295 euroa. Alto Patio Cleanerin suositushinta on 75 euroa.

Varo vaaraa! Muista huolellisuus painepesurin kanssa työskenneltäessä

Painepesurin kanssa on työskenneltävä erityisen varovaisesti, sillä vesi tulee pesurista kovalla paineella. Siksi suihkuputkella ei saa koskaan osoittaa ihmistä eikä eläintä. Älä myöskään jätä painepesuria lasten ulottuville, äläkä pese laitteella terveydelle haitallisia materiaaleja, kuten asbestia.

Painepesuri on kytkettävä maadoitettuun, ulkokäyttöön tarkoitettuun sähkörasiaan. Älä käytä tilapäisiä jatkojohtoviritelmiä. Pesurin ja pistorasian väliin kytketty vikavirtakatkaisija lisää turvallisuutta.

Hyvä painepesuri kestää käytössä vuosia. Koska laite kuitenkin tarvitsee hoitoa ja huolenpitoa, tarkista, että ostamaasi painepesuriin on mahdollista saada varaosia ja huoltoa vielä vuosien kuluttua. Ennen kuin ostat painepesurin, selvitä kuka sen on valmistanut ja miten huolto on järjestetty Suomessa. Katso, että saat laitteellesi kirjallisen takuun.

Käytä pesuainetta! Saat parhaan pesutuloksen, kun käytät lämmintä vettä ja painepesureille tarkoitettua pesuainetta.

 
 
 
 
CWN-pesuriMonitoimilaite imuroi, pesee ja desinfioi
CWN-pesuri ei ole varsinainen painepesuri, vaan imuroiva, pesevä, höyryttävä sekä desinfioiva monitoimilaite. Saksalaisen valmistajan mukaan suursiivous sujuu pelkällä vedellä ja koti puhdistuu näppärästi lattiastakattoon. Kun laitteeseen lisätään monitoimisuulake, se tekee yhtä aikaa kaikkea. Pölypusseja ei tarvita, koska lika imetään patentoituun vesisuodattimeen. Höyrypuhdistaja puhdistaa, huuhtelee, kuivaa ja desinfioi. Höyryllä voit pestä vaikka kaakelit, ikkunat, patjat ja verhot. Vesipesurilla voit pestä huonekalut,matot, asuntovaunun tai veneen verhoilun. Pesuri suihkuttaa vettä 4 barin paineella, ja kolmion muotoinen suulake imee likaisen veden pois. Lisätarvikkeita ovat esimerkiksi höyrysilitysrauta ja tamppaava mattosuulake. Monitoimipuhdistajalla on vuoden takuu, ja 150 eurolla laitteelle saat lisäksi viiden vuoden tuoteturvatakuun. Hinnat alkaen 900 euroa, CWN-Direct, (09) 3956 9220, asiakaspalvelu@cwn-direct.fi.
 
Yhteystietoja
Interpump Finland, (09) 350 8030, www.clen.fi
Kärcher, (09) 879 191, www.karcher.fi
Sähkötalo Harju, (03) 234 5000, www.sahkotaloharju.fi
Tecalemit, (09) 547 701, www.tecalemit.fi
Tooltechnic, (09) 825 4710, www.tooltechnic.fi