Pesu piristää talon ulkoverhousta

Talo

Pesu kannattaa silloin, kun ulkoverhouksen maalipinta on ehjä ja huoltomaalaus voi vielä odottaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Talon ulkopinta likaantuu. Etenkin maalattua puuverhousta kiusaavat siitepölyn, katupölyn ja seittien lisäksi homeet, jotka saavat ulkonäön rapistuneen näköiseksi, vaikka maalipinta olisi vielä ehjä ja toimiva. Valkoisissa nurkkalaudoissa ja vuorilaudoissa värjäytymät näkyvät selvästi.

Peseminen on helppo ja nopea tapa kirkastaa talon ulkonäköä. Peseminen saa puuverhouksen maalipinnan näyttämään uudelta, mutta myös ehkäisee homeen muodostumista ja saattaa jopa pidentää huoltomaalausväliä, kun kosteutta pidättävää likaa ei seiso maalipinnalla. Lisäksi pesu on huoltomaalauksen tärkeä pohjatyövaihe.

Etenkin valkoisissa laudoissa värjäytymät ja kulumat näkyvät helposti.
Etenkin valkoisissa laudoissa värjäytymät ja kulumat näkyvät helposti.

Tee näin

Maalatun puisen ulkoverhouksen voi pestä yksinkertaisesti mäntysuopaliuoksella, mutta saatavilla on myös tarkoitukseen suunniteltuja aineita. Huoltopesu on maalipintojen pesuun tarkoitettu likaa irrottava aine, jota voidaan käyttää niin sisällä kuin ulkona. Pese vain maalipintoja, joissa on kalvon muodostava maali – älä punamullattuja tai puunsuojattuja pintoja.

Kiinnitä harja vaikkapa maalaukseen tarkoitettuun jatkovarteen ja pese perinteiseen tapaan kastamalla harjaa pesuainevesiseokseen ja hankaamalla. Huuhtele pesty pinta huolellisesti vesiletkun avulla pian pesun jälkeen ennen kuin irronnut lika ehtii kuivahtaa. Tarkkaile verhouksen aukkoja esimerkiksi seinän yläreunassa räystäslautojen alla ja varo suihkuttamasta vettä laudoituksen taakse. Pese mieluummin käsin ja vesiletkulla kuin painepesurilla, jotta paine ei tunge rakosista vettä eristeisiin saakka.

Pesu kirkastaa ulkoverhouksen.
Pesu kirkastaa ulkoverhouksen.

Pestyn, puhtaan maalipinnan päälle voi halutessaan sivellä homeenestoainetta, jonka arvioitu tehoaika on noin viisi vuotta. Aine soveltuu myös puhdistetun tiilikaton pintakäsittelyyn sammaleen muodostumisen ehkäisemiseksi.  

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

julkisivu lautaverhoilu pesu puuverhoilu puuverhous ulkoverhous


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: