MAINOS

Muista pitää sähköasennukset ja –laitteet kunnossa

Talo

Sähkölaitteistojen kunnossapidon laiminlyönti voi johtaa pahimmillaan sähkölaitteiston palovaaralliseen vikaantumiseen ja sen seurauksena mittavaan tulipaloon.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pelastuslaitokset saivat noin 770 sähkölaitteiston vikaantumisesta johtuvaa hälytystehtävää aikavälillä 3/2012-2/2013. Eniten hälytystehtäviä aiheutui valaisimien, sähkökeskusten sekä sähköjohtojen ja kaapelointien vikaantumisesta.

Osa sähkölaitteiston vikaantumisesta johtuvista tulipaloista ja sammutustehtävistä voitaisiin välttää, jos laitteistojen haltijat pitäisivät parempaa huolta sähköasennusten kunnossapidosta.

Kunnossapito on aina sähkölaitteiston haltijan, esimerkiksi omakotitalon omistajan vastuulla

Pelastuslaitokselle aiheutui sähkönkäytöstä rakennuksiin kohdistuneita palohälytystehtäviä vuodessa 2590 kpl. Kun suljetaan pois ihmisen, usein käyttäjän, välittömän virheellisen toiminnan osuus kaikista hälytystehtävistä, jäljelle jäävien asennettujen sähkölaitteiston osien vikaantumisesta aiheutuneet sammutustehtävät aiheuttivat palohälytystehtävistä 30 prosenttia (n. 770 kpl).

Vikaantuneista sähkölaitteistoista johtuneista hälytystehtävistä rakennuspaloja oli n. 200 kappaletta. Selvityksessä sähkölaitteistolla tarkoitetaan kiinteitä sähköasennuksia sekä kulutuslaitteiden kiinteitä asennuksia (esim. kiuas, sähköliesi) sähköverkkoon.

Tukes haluaa muistuttaa, että sähkölaitteistojen kunnossapidon laiminlyönti voi johtaa pahimmillaan sähkölaitteiston palovaaralliseen vikaantumiseen ja sen seurauksena mittavaan tulipaloon. Kunnossapito on aina sähkölaitteiston haltijan, esimerkiksi omakotitalon omistajan vastuulla. Jos sähköasennuksissa tai -laitteissa ilmenee häiriöitä tai vikaa, on syytä ottaa välittömästi yhteyttä sähköalan ammattilaiseen.

Muista vaihtaa palaneet loisteputket

Yhtenä huolta aiheuttavana ryhmänä selvityksessä nousivat esiin kiinteästi asennetut loisteputkivalaisimet.

– Jo niinkin yksinkertaisella toimenpiteellä, kun oikea-aikaisella palaneiden loisteputkilamppujen vaihdolla voidaan merkittävästi pienentää kiinteistöjen paloriskiä. Paloturvallisuutta lisää, kun loisteputkivalaisimien sytyttimet vaihtaa turvasytyttimiin, jotka sammuttavat putken polttoiän loppuessa, ylitarkastaja Sakari Hatakka Tukesista sanoo.

Tukes muistuttaa, että sähkölaitteistoon liittyvien erilaisten laitteiden asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeita tulee ehdottomasti noudattaa.

Tiedot löytyvät Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tuoreesta Sähkölaitteistoista aiheutuneet tulipalot ja palovaarat Suomessa -selvityksestä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

paloturvallisuus sähköasennus sähkölaitevika