TEKSTI CLAS VON BELL JA MARTTI TALA
KUVAT VALMISTAJIEN JA MAAHANTUOJIEN
 
Parhaassa tapauksessa murtovarkaan aiheuttamat vauriot saadaan korjatuksi ja taloudelliset vahingot korvatuksi, ja joskus varastettu omaisuuskin saadaan takaisin. Vahinkojen korjaaminen ei kuitenkaan tyynnytä murron aiheuttamaa tunnekuohua eikä poista mieltä kalvavaa pelkoa saman toistumisesta. Eivätkä kaikki menetykset ole millään korvattavissa. Vietyjen videonauhojen tilalle saa uusia kaupasta, mutta arvo- tai muistoesineiden turmelemista ei korvaa mikään.
 
Asunnon murtosuojaukseen kannattaa siis paneutua, koska asiallisella suojauksella voi vähentää murtoriskiä merkittävästi. Murtosuojauksen parantaminen ei välttämättä maksa paljon, kun suojaus valitaan tarkoituksenmukaisesti. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Aivan hyvin voi aloittaa tärkeimmistä asioista ja parantaa järjestelmää myöhemmin budjetin ja tarpeiden mukaan.
 
Poliisin tietoon on viime vuosina tullut noin 8 000 asuntomurtoa vuodessa. Suurin osa niistä on satunnaisia, hetken mielijohteesta tehtyjä murtoja. Usein murtautuja on huumeissa eikä hänellä ole juuri kokemusta murtautumisesta ja murtosuojauksesta. Siksi hän murtautuukin sinne, minne pääsee helposti sisään ja missä voi työskennellä rauhassa. Tilaisuus tekee varkaan.
 
Hyvät ovet, ikkunat, lukot ja kalterit kertovat kohdetta arvioivalle murtautujalle jo ulkona, että ei kannata edes yrittää. Jos murtovaras kaikesta huolimatta yrittää, hälytin keskeyttää puuhat ja tekee vielä ilmoituksen.
 
Pelkät lukot eivät riitä murtosuojaksi
Pientaloissa pihapiiri kuuluu asuntoon. Siksi asunnon suojauksen kehittely kannattaa aloittaa pihapiiristä. Jos piha on selvästi rajattu aidalla ja sisääntulon kohdalla on lukittu portti, ei kenellekään ole epäselvää, missä tontin raja kulkee. Rajatun alueen valvontakin on helpompaa kuin rajaamattoman.
 
Pihapiirin suojaukseen kuuluu myös valaistus, joka kannattaa suunnitella vuoden pimeintä aikaa eli märkää ja lumetonta loka- marraskuuta ajatellen. Pihavalaistuksen pitää valaista kulkuväylät, mutta se ei saa häikäistä. Jos haluat, voit valaista koko rakennuksenkin, ja voit saada valaistuksen toimimaan liiketunnistimilla.
 
Ennen vanhaan talonväki laittoi lähtiessään luudan nojaamaan ulko-oveen. Se kertoi ohikulkijoille, että taloon ei pidä pistäytyä, koska ketään ei ole kotona. Valitettavasti luuta ei enää riitä asunnon suojaksi. Ovet pitää lukita kunnollisilla lukoilla, jotka ovat sekä helppokäyttöisiä että turvallisia. Lukko-alan ammattilaiset puhuvat kuorisuojauksesta. Asunnon kuori eli ulkoseinät ja katto pyritään suojaamaan niin, ettei niistä pääse sisään luvatta.
 
Tasapainoisuus onkin murtosuojauksen avainsana. Panssariovesta ei ole hyötyä, jos seinään saa reiän potkaisemalla, eikä etuoven kallis erikoislukko auta, jos takaoven lukko antaa periksi heti, kun kunnolla kiskaisee ovenkahvasta.
 
Kuorisuojaus on mainio ilmaisu, sillä se ottaa huomioon myös katon. Murtautuja voi näet tunkeutua esimerkiksi kattoluukun kautta välikatolle, mistä saattaa päästä helpostikin asuintiloihin, ja vaikka kulkua ei olisikaan, välikaton läpi voi usein murtautua katseilta piilossa.
 
Lukkoja on monenlaisia
Asiantuntijat suosittelevat ulko-oveen kahta lukkoa, varsinaista käyttölukkoa ja varmuuslukkoa. Niiden välisen etäisyyden pitäisi olla vähintään 40 senttiä. Ulko-oven pitää olla riittävän tukeva ja sellainen, että sitä ei saa helposti saranoiltaan. Ovenkarmien pitää olla rakenteissa kiinni niin tukevasti, että ne eivät pääse joustamaan murtoraudan voimasta.
 
Oven lukitus voidaan hoitaa myös ovipalvelimella
Oven lukitus voidaan hoitaa myös ovipalvelimella, joka on kytketty laajakaistaverkon adsl-modeemiin. Yhdellä palvelimella voidaan hoitaa kaksi ovea. Oven lukkoja voidaan valvoa Internetin kautta tai älypuhelimella. Järjestelmä, johon kuuluu kaksi ovea ja murtovalvonta, maksaa tunnistimien määrästä ja sähkölukkojen tyypistä riippuen 2 500–3 700 euroa. Lisätietoja advancedlocking.com.

Jos varas pääsee sisälle, pitää tavaroiden kantamisen asunnosta olla mahdollisimman hankalaa. Siksi ulko-ovi pitää voida tarvittaessa takalukita niin, että oven saa auki sisältä vain avaimella. Valitettavasti monessa vanhassa asunnossa on käyttölukko, jota ei saa takalukkoon. Tällaisen lukon saa aina auki sisäpuolelta kahvaa tai nuppia kääntämällä. Jos ovessa on ikkuna, varas voi rikkoa lasin ja avata sitten oven tuossa tuokiossa. Tällaisen oven saa varsin helposti auki myös postiluukun kautta tiirikoimalla.

 
Käyttölukon pitää kuitenkin olla sellainen, että asukkaat pääsevät hätätilanteessa ulos ilman avaimia. Siksi ovea ei myöskään pitäisi lukita varmuuslukolla asukkaiden ollessa paikalla. Kotosalla oltaessa voidaan turvallisuutta lisätä tukevasti kiinnitetyllä turvaketjulla, jota käytettäessä oven saa vain raolleen. Ovessa voi myös olla ovisilmä tai kameralla varustettu ovipuhelin.
 
Lukko avataan yleensä avaimella. Avainten turvallisuustasot vaihtelevat. Mitä vaikeampaa avain on kopioida, sitä kalliimpaa on vara-avaimen teettäminen. Markkinoilla on myös sekä käyttö- että varmuuslukkoja, jotka voi avata sähköisesti, esimerkiksi näppäilemällä koodin tai liikuttamalla tunnistusnappia tunnistimen editse. Muita avaustekniikoita ovat matkapuhelin ja sormenjälkitunnistin. Onpa olemassa jo sellainenkin ratkaisu, jolla lukon saa auki ja kiinni Internetin kautta vaikka maapallon toiselta puolelta.
 
Varsinaisen ulko-oven lisäksi moneen asuntoon pääsee myös terassin tai parvekkeen kautta. Näiden tilojen ovessa on usein iso lasiruutu ja heiveröinen lukko. Tällaisen oven salpa kannattaisi vaihtaa takalukittavaan malliin.
 
Kalteri voidaan asentaa ikkunan sisäpuolelle.
Kalteri voidaan asentaa ikkunan sisäpuolelle. Se voidaan helposti poistaa päiväksi ja laittaa paikalleen yöksi. Kuvan kalteri maksaa noin 220 euroa. Lisätietoja tamar.fi.

Tee ikkunasta kulku hankalaksi

Murtomiesten perinteinen kulkureitti moneen asuntoon on ikkuna, varsinkin, jos avattava ikkuna-aukko on miehenmentävä. Usein rosvo pääsee vaivatta sisään avatusta tai huonosti suljetusta ikkunasta. Lukitsemattoman ikkunan saa auki rikkomalla lasin.
 
Jos ikkuna on lukossa, rosvon pitää poistaa rikotun lasin vaaralliset sälöt karmista, ennen kuin ikkunasta voi kulkea sisään ja ulos. Haavoja ei saa tulla, koska verijäljistä saadaan dna talteen.
 
Monissa uusissa ikkunoissa on hyvin kapea tuuletusikkuna, mikä parantaa murtoturvallisuutta, koska sisään päästäkseen murtautujan pitää humauttaa rikki varsinaisen ison ikkunan lasi.
 
Joissakin tapauksissa ikkunan murtoturvallisuutta voidaan parantaa kaltereilla. Kalterit eivät haittaa kellaritilojen ikkunoissa, mutta varsinaisten asuintilojen ikkunoihin sopii huomaamattomampi suojaus: murtosuojakalvo, joka sekin hidastaa lasin rikkomista merkittävästi. Keski- ja Etelä-Euroopassa käytetään yleisesti ulkopuolisia, alas laskettavia metalliverhoja. Ne suojaavat sekä auringolta että murtautujilta. Suomessa niitä ei käytetä kuin liiketiloissa.
 
Hälytysjärjestelmään voidaan liittää myös palovaroitin
Hälytysjärjestelmään voidaan liittää myös palovaroitin, kuten tässä Securitaksen järjestelmässä. Lisätietoja securitas.fi.

Hälytysjärjestelmä valvoo aina

Viime vuosina hälytysjärjestelmät ovat yleistyneet myös pientaloissa. Yleistymistä on edistänyt varmasti järjestelmien kotimyynti, jolloin esittelijä tulee kotiin ja myy asukkaalle valmiin järjestelmän laitteineen, asennuksineen ja valvontapalveluineen. Nykyaikaiseen valvonta- ja hälytysjärjestelmään voi kytkeä melkein mitä vain. Nykyilmaisimet ovat yleensä langattomia, mikä helpottaa merkittävästi asentamista.
 
Perustason murtohälytysjärjestelmään kuuluu kytkin, joka tunnistaa, kun ovi avataan, sekä vähintään yksi liiketunnistin. Lisäksi voidaan asentaa ikkunoihin tunnistimia, jotka havaitsevat lasin rikkoontumisen.
 
Järjestelmässä voi olla sisällä myös langaton käyttöpainike, jolla saadaan vartiointiliike hälytetyksi, jos joku murtautuu taloon asukkaiden ollessa kotona. Murtohälytysten lisäksi valvontajärjestelmään voidaan kytkeä muun muassa palovaroitin, kosteushälytin ja pakkashälytin. Järjestelmän hälytys voidaan ohjata vartiointiliikkeeseen tai johonkin matka- tai lankapuhelinnumeroon. Hälytystiedon voi saada myös sähköposti- tai tekstiviestinä.
 
Hälytysjärjestelmää suunniteltaessa voidaan ottaa huomioon myös asunnossa oleskelevat kotieläimet.
 
Kameravalvontaa kännykällä
Tekniikan kehitys on tuonut myös kameravalvonnan pientaloasukkaan ulottuville. Kamerat ovat nykyään digitaalisia. Ne tallentavat kuvat tai videon joko erilliselle tallentimelle tai tietokoneeseen. On myös mahdollista katsella valvontakameran kuvia Internetin kautta tai saada kuvat multimediaviestinä matkapuhelimeen.
 
Kamerat näkevät myös pimeässä infrapunavalon avulla, joten esimerkiksi ulkotilaa voi valvoa yöaikaan melko huomaamattomasti. Liiketunnistimen avulla kamera kuvaa vain silloin, kun joku liikkuu alueella.
 
Kameravalvonta sopii hyvin esimerkiksi kesämökille. Silloin kannattaa sopia yhteistyöstä jonkun paikallisen asukkaan kanssa, jotta hän voi tarvittaessa käydä tutkimassa tilanteen.