Pienennä sähkölaskua helposti – muista myös kilpailuttaa sähkösopimus säännöllisesti

LämmitysTalo

Omakotitalon sähkönkulutukseen vaikuttaa esimerkiksi lämmitystapa, kodinkoneiden ikä ja kunto, viihde-elektroniikan määrä sekä perheen koko. Mutta miten sähkönkulutusta ja siten myös sähkölaskua voisi pienentää?

Lämmitystapa vaikuttaa eniten sähkönkulutukseen ja siten myös sähkölaskun kokoon. Jos esimerkiksi nelihenkisen perheen omakotitalokoti lämpiää muulla tavalla kuin sähköllä, kuluu sähköä vuodessa noin 5 000 kilowattituntia ja sähkölasku on noin 60 euroa kuussa.

Mutta jos omakotitalossa onkin sähkölämmitys, perheen sähkönkulutus voi olla vuodessa noin 19 000 kilowattituntia. Sisätilojen ja käyttöveden lämmitys haukkaavat tällöin noin 70 prosenttia sähkönkulutuksesta.

Sähkölaskun suuruus vaihtelee luonnollisesti lämmitystarpeen mukaan. Kesällä sähkölasku voi olla 100 euroa kuussa, mutta talvipakkasilla jopa 300 euroa kuussa.

Sähkölasku koostuu sähkönmyynnistä ja sähkön siirrosta sekä niistä maksettavista veroista ja perusmaksuista. Siirtomaksu maksetaan paikalliselle sähköverkkoyhtiölle, eikä sitä voi kilpailuttaa, kun taas sähkönmyynnin voi.

Lue lisää: Sähkön kilpailutus kannattaa – opas sähkön kilpailuttajalle

Näin säästät sähköä sähkölämmitteisessä talossa

Vaikka talo lämpiäisi sähköllä, sen sähkönkulutusta ja sähkölaskua voi pienentää.

Lämmityskulut pienenevät noin viisi prosenttia, jos pudottaa kodin huonelämpötilaa yhdellä asteella.

Ilmalämpöpumppu kodin lisälämmityslaitteena pienentää sähkönkulutusta, koska se ottaa hukkalämpöä talteen. Esimerkiksi jos omakotitalo kuluttaa vuodessa 19 000 kilowattituntia sähköä, ilmalämpöpumppu voi pienentää sähkölaskua 500–800 euroa vuodessa.

Käyttövettä ei kannata lämmittää tarpeettoman kuumaksi: lämminvesivaraajan lämpötilan pudottaminen 80 asteesta 55 asteeseen vähentää energiankulutusta noin 30 prosenttia.

Sähkösauna tuo oman lisänsä kodin sähkölaskuun. Nyrkkisääntö on, että saunan pitäminen päällä tunnin ajan kuluttaa sähköä saman verran kuin kodin muut sähkölaitteet päivän aikana, ja tunnin saunominen esilämmityksineen maksaa noin 1–2 euroa. Kannattaakin saunoa mieluummin pitkään ja harvoin kuin pikaisesti ja usein, sillä yli puolet energiasta kuluu saunan esilämmitykseen ja loput saunan pitämiseen kuumana.

↑Viihde-elektroniikka voi yllättäen kuluttaa enemmän sähköä kuin jääkaappi ja pakastin yhteensä.

Viihde-elektroniikka kuluttaa yllättävän paljon sähköä

Monessa kodissa on paljon erilaisia laitteita, jotka tekevät elämästä mukavaa ja hauskaa. Viihde-elektroniikka, kuten tietokoneet, pelikonsolit, tabletit, kuulokkeet ja kaiuttimet, syövät monessa kodissa enemmän sähköä kuin jääkaapin ja pakastimen sähkönkulutus yhteensä.

Viihde-elektroniikkalaitteet kannattaa sammuttaa silloin, kun niitä ei käytä. Monet laitteet kuluttavat sähköä valmiustilassa, joten varminta on sammuttaa ne kokonaan. Myös laturit kannattaa irrottaa seinästä, kun niitä ei tarvitse.

Kannettava tietokone kuluttaa jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin pöytätietokone, joten sitä kannattaa käyttää, jos vain mahdollista.

Valitse energiatehokkaat kodinkoneet, kun tulee aika hankkia uusi

Kodinkoneet haukkaavat kodin taloussähkön käytöstä noin puolet, koska niitä tarvitaan arjen pyörityksessä jatkuvasti. Laitteiden energiankulutukseen vaikuttaa myös niiden ikä ja kunto. Esimeriksi uudempi, lämpöpumpputoiminen kuivausrumpu voi kuluttaa sähköä kolmanneksen siitä, mitä vanhempi kuivausrumpu.

Kun vanhat laitteet on aika korvata uusilla, kannattaa valita energiatehokkaat vaihtoehdot. Energiatehokkuusmerkki auttaa valitsemaan ekologisen kodinkoneen.

Kylmälaitteet sijoitetaan keittiössä viileään paikkaan, eli ei hellan tai astianpesukoneen viereen tai suoraan auringonpaisteeseen. Näin laitteet joutuvat jäähdyttämään itseään mahdollisimman vähän ja käyttävät vähemmän sähköä.

Jääkaapissa sopiva lämpötila on 5 astetta ja pakastimessa 18 astetta pakkasta, mikä kannattaa tarkistaa lämpömittarilla. Tarkista myös, että ovien tiivisteet eivät falskaa. Muista sulattaa pakastin säännöllisesti.

Kun uunin laittaa päälle, kannattaa siellä valmistaa enemmän ruokaa kerralla: makaronilaatikon lisäksi voi paistaa vaikka sämpylät tai pullat samalla kertaa. Mikro ja liesi kuluttavat vähemmän sähköä kuin uuni, joten niitä kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan.

Tiskejä ja pyykkiä kannattaa pestä täysiä koneellisia ja myös astian- ja pyykinpesukoneiden energiansäästöohjelmia hyödyntäen.

 

↑Sähköt on hyvä kilpailuttaa aina, kun etsii uutta sähkösopimusta, tai vähintään joka toinen vuosi.

Seuraa sähkösi kulutusta ja kilpailuta omakotitalon sähkösopimus

Vaasan Sähkön mobiilisovelluksessa ja Online-palvelussa voi seurata kaikkien sähkönkäyttöpaikkojensa sähkönkulutusta jopa tunnin tarkkuudella, verrata nykyhetken kulutusta menneeseen tai vaikka vuoden takaiseen. Jos hankkii uuden laitteen, sen voi merkata palveluun ja seurata vaihdoksen vaikutusta kodin sähkönkulutukseen.

Sähköt on hyvä kilpailuttaa vähintään kahden vuoden välein tai aina, kun etsii uutta sähkösopimusta. Sähkösopimuksia ja niiden hintoja voi vertailla suoraan sähköyhtiöiden nettisivuilla tai Energiaviraston ylläpitämällä vertailusivustolla.

Omakotitalossa asuvan kannattaa kiinnittää vertailussa huomiota pääasiassa energiahintaan (c/kWh), eikä niinkään kuukausittain maksettavaan perusmaksuun: mitä suurempaa kodin sähkökulutus on, sitä enemmän energiahinta painottuu sähkölaskussa ja sitä pienempi on perusmaksun osuus sähkölaskusta.

Perussähkön tuotannossa on hyödynnetty monipuolisesti eri tuotantomuotoja. Omakotitaloon voi valita myös ympäristöystävällistä Vaasan Sähkön Suomessa tuotettua Tuulisähköä tai päästötöntä Ilmastosähköä.

Tuulisähkö ja Perusähkö ovat toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia, mikä antaa vapauden muuttaa mieltä ja irtisanoa sähkösopimus 14 päivän irtisanomisajalla milloin tahansa.

Ilmastosähkö on kahden vuoden määräaikainen sopimus, jossa sähkön hinta pysyy koko sopimuskauden samana, kun taas toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön hinta seurailee rauhallisesti sähkön markkinahintaa.

Lue asiantuntijan neuvot: Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus? 

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

energiatehokkuus kodin sähkölaitteet kodin sähköt sähkö sähkölasku sähkön kulutus sähkön säästö sähkönkulutus sähkönsiirtomaksu sähkösopimus Vaasan sähkö

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.vaasansahko.fi/

Vaasan sähkön kotipaikka on Vaasassa, mutta sillä on asiakkaita Suomen jokaisessa kunnassa: Vaasan Sähkö myy sähköä koko Manner-Suomeen ja kaukolämpöä vaasalaiskoteihin. Tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy vastaa Vaasan seudun sähkönsiirrosta.

Vaasan Sähkö -konsernissa työskentelee noin 120 henkilöä. Toiminnan painopisteet ovat sähkökaupassa, kaukolämmössä ja sähkönsiirrossa. 

Lue lisää: Vaasan Sähkö Oy