MAINOS

Pieni keittiö? Lue IKEAn vinkit!

Keittiö

Ruoan laittamisesta ja ruokailusta voi nauttia pienessäkin kodissa. Pieni keittiö ei ole ongelma, kun sen järjestää oikein.

Jaa sosiaalisessa mediassa

 IKEAn tekemän kansainvälisen, yhdeksässä suurkaupungissa toteutetun Life at home -kyselyn mukaan oman keittiön ahtaus ahdistaa ja hävettää helsinkiläisiä. Kaupunkikodeissa keittiöt ovat usein pieniä ja usein vain keittokomeroita. 21 prosenttia helsinkiläisistä häpeäisi, jos kaveri näkisi oman keittiön. Eniten keittiössä harmittaa epäjärjestys ja epäsiisteys sekä ahtaus. Helsinkiläiset haluaisivat kuitenkin panostaa ruoanlaittoon ja yhdessä syömiseen myös arkena.

– Ahtauden ei kannata antaa ahdistaa. Tilanpuutteen ei tarvitse olla este ruoanlaittamiselle, ruokailulle ja ystävien kyläilylle. Pienillä kikoilla ahtaaseenkin keittiöön saa riittävästi tilaa astioille ja ruoanlaitolle. Voihan aterian kattaa vaikka olohuoneeseen, kertoo IKEA keittiöiden tuoteryhmäpäällikkö Vesa Riihelä.

Ohessa Vesan vinkit siihen, miten saada pienestäkin keittiöstä enemmän irti.

ikea_keittio_2

Miten pieneen keittiöön tai keittokomeroon mahtuu kokkaamaan paremmin? 

Työtasot ovat ruoanlaittoa varten, eivät säilyttämistä. Päivittäin käytössä olevat tuotteet voi sijoittaa ylälaatikoihin, seinähyllyille tai esimerkiksi katosta riippuviin koreihin, josta ne on helppo ottaa käyttöön.

Keittiön pienkoneet vievät helposti paljon työtasotilaa. Ne kannattaakin sijoittaa pöytäkaappiin, jossa on pistokkeet valmiina. Näin koneet ovat heti saatavilla, mutteivät vie turhaan työtasotilaa.

Apupöydillä saa lisää työtilaa. Kun apupöytiä ei tarvita, ne voi työntää työtason alle tai ne voivat olla muissa huoneissa muussa käytössä.

Tee kokkauksesta illan päätapahtuma ja tuo kokkaus avarampiin tiloihin! Ruoanlaitto on parhaimmillaan parasta yhdessäoloa. Koko perheen tai kutsutut vieraat saat helposti mukaan ruoanlaittoon, kun siirrät ruokien valmistelun vaikka ruokailupöydälle.

Tee ahtaassa keittiössä vain välttämättömät. 

Miten saada kaikki tarpeellinen mahtumaan keittiöön?

Ota keittiön koko tila käyttöön. Esimerkiksi kaappien tilavuudesta on helposti puolet tyhjää. Tilaa saa helposti lisää pinoamalla tavarat säilytyslaatikoissa päällekkäin tai lisäämällä laatikoihin tilanjakajia, jolloin saat tavarat säilöttyä paremmin.

Vaihda hyllyt ulosavautuviksi laatikoiksi, jolloin myös takana oleviin tavaroihin ulottuu helpommin ja ne saa pidettyä järjestyksessä. Mieti myös laatikoiden oikea korkeus, sillä yhden hyllyn tilalle saa helposti ainakin kaksi laatikkoa.

Integroidut kodinkoneet vievät vähemmän tilaa ja mahdollistavat erilaiset keittöratkaisut. Esimerkiksi sijoittamalla integroidun uunin ja mikron korkeaan kaappiin saa lieden alla olevan kaapin säilytyskäyttöön.  

Jatka yläseinäkaapit kattoon saakka. Monissa 80- ja 90-luvun keittiöissä yläkaapit jätettiin vajaiksi ja täytettiin korkealla yläsokkelilla tai jätettiin avoimeksi keräämään pölyä.

Mieti, mitä oikeasti tarvitset keittiössä ja mitä voi säilyttää muualla. Arkiruoanlaittovälineiden ja -tarvikkeiden täytyy olla helposti saatavilla ja järjestyksessä, muut harvemmin käytettävät tarvikkeet voi säilyttää jossain muualla. 

ikea_keittio_3

Miten järjestää vieraille muille syöjille viihtyisiä ruokailutila, jos tilaa on vähän?

Omat tarpeet kannattaa ottaa huomioon jo ruokailutilan huonekaluja hankittaessa. Jos tilat ovat ahtaat, mutta haluaa kutsua silloin tällöin vieraita syömään, ovat jatkettavat pöydät sekä pinottavat tai taitettavat tuolit käteviä. Arkikäytössä pöytä on pieni ja ylimääräiset tuolit saa kätevästi varastoitua.

Käytännössä ruokaillahan voi missä vain, kunhan ottaa huomioon, minkälaista ruokaa tarjoillaan. Sormiruokaa varten ei tarvita välttämättä pöytätilaa, ruokailu onnistuu leppoisasti vaikka sohvalla.

Pinottavat jakkarat ovat kodin monipuolisimpia huonekaluja. Niistä saa helposti käteviä lisäpöytiä esimerkiksi sohvan eteen tai parvekkeelle.

Keittiön kaaos haltuun

Miksi asuntonäytöissä keittiöt näyttävät (melkein) aina siisteiltä? Vastaus on helppo: Niissä on puhtaat ja tyhjät työtasot. Kaikki ylimääräinen on laitettu kaappeihin. Kokeilun arvoinen vinkki arkeen! Kun koko keittiö on järkevästi ja käytännönläheisesti suunniteltu, keittiö on helppo pitää siistinä.

Ruoka-aineille ja keittiövälineille on hyvä miettiä tarkat säilytyspaikat. Jos esimerkiksi kuiva-ainekaapin tila loppuu, on syytä käydä kaapin sisältö ensin läpi kuin hakea lisätilaa muista kaapeista.

Keittiön siivoaminen kannattaa ottaa osaksi ruoanlaittoa. Samalla kun ruoka kypsyy uunissa, voi ruoanlaittovälineet laittaa astianpesukoneeseen ja pyyhkiä työtasot. Kun keittiö pidetään siistinä jatkuvasti, ei erillisiä siivouspäiviä tarvita!

Materiaalivalinnat vaikuttavat paljon keittiön siisteyteen. Sileät kovat pinnat on helpompi pitää puhtaana kuin esimerkiksi aidot puupinnat tai laattojen saumat. Lasi, kivi ja kestävät laminaattipinnat on helppo pitää puhtaana.

Lisätietoja:

IKEA

www.IKEA.fi

IKEA-visio on luoda parempi arki mahdollisimman monille ihmisille. Visiomme ja liikeideamme mukaisesti tarjoamme kauniisti muotoiltuja, toiminnallisia, edullisia ja laadukkaita kodinsisustustuotteita, jotka on valmistettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. IKEA-konsernilla on 322 tavarataloa 28 maassa. IKEA-konserniin kuuluvissa tavarataloissa vieraili toimintavuoden 2014 aikana yhteensä 716 miljoonaa ihmistä ja IKEA-kotisivuilla 1,5 miljardia ihmistä. IKEA perustettiin Ruotsissa vuonna 1943. Suomessa on viisi IKEA-tavarataloa: Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa sekä lisäksi IKEA-lähipiste Jyväskylässä. IKEA-tuotteita voi ostaa myös nettikaupasta: www.IKEA.fi

Lähde: ePressi.com, kuva: IKEA

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

keittiö keittiöidea keittiön remontointi keittiön suunnittelu keittiön taso keittiöremontti


Lisää samasta aiheesta