MAINOS

Sisustusideoita – pientalo keskellä kaupunkia

SisustusTalo

Kiikarissa oli urbaani pientalo, kun helsinkiläisperhe etsi uutta kotia muutama vuosi sitten. Unelma asumisesta pientalossa kaupunkialueella toteutui, kun perhe kuuli kiinnostavasta Townhouse-rakennusprojektista.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

↑ Isoista verhottomista ikkunoista tulvii valoa runsaasti sisään. Olohuoneessa on takka­varaus, joka mahdollistaa toiveiden mukaisen takan asentamisen tulevaisuudessa.

Eriväriset, mutta harmonisesti yhteen sopivat englantilaistyyppiset toisissaan kiinni olevat tiilitalot näyttävät hauskoilta keskellä kaupunkimaisemaa. Emme kuitenkaan ole Englannissa vaan vajaan viiden kilometrin päässä Helsingin ydinkeskustasta, meren äärellä. Townhouse-talomalli eli kaupunkipientalo on yleinen talotyyppi ja tuttu näky erityisesti Keski-­Euroopassa. Ulkoisesti kaupunkipientalojen rivi muistuttaa rivitaloa, mutta se ei ole rivitalo, vaan jokainen asunto on oma talonsa.

Kaupunkipientalot muistuttavat rivitaloa, mutta jokainen asunto on oma talonsa.

Tyttären huoneessa on käytetty hentoja värejä. Suosituille Ikean Lack-seinähyllyille on sijoitettu lempi­esineet.

Itselle räätälöity pientalo

Tyypillisesti kaupunkipientaloissa perustukset, kellari ja rakennuksen vaippa on kaikilla samanlaiset, mutta kukin talo on oma kiinteistönsä. Sisätiloiltaan ne ovat muunneltavia.

Helsinkiläisperhe muutti vastavalmistuneeseen kaupunkipientaloonsa vuonna 2013. Rakentaminen toteutui ryhmä­rakennuttamisen mallilla. Alusta lähtien jokainen asukas pääsi vaikuttamaan oman asumisensa ratkaisuihin.

– Meille oli hyvin tärkeää, että saimme suunnitella talon omien tarpeiden mukaan. Lähes kaikesta sai päättää itse, perheen isä kertoo.

Vierashuoneen tekstiilit ja tapetti ovat saumattomasti linjassa kodin graafisen tyylin kanssa. Markslöjd-pöytävalaisin on Laatuvalaisimesta.

Kolmen kerroksen koti

Asuinkerrosalaltaan 182-neliöisessä talossa on paljon avaraa tilaa. Kolmikerroksisen kodin tilat suunniteltiin mahdollisimman selkeiksi ja toimiviksi.

– Ylimmässä kerroksessa sijaitsee meidän vanhempien makuuhuone, kylpyhuone ja sauna sekä aulatila, jossa istumme usein saunan jälkeen vilvoittelemassa. Kerroksen aulatilasta on käynti aurinkoiselle terassille.

 Ylimmän kerroksen välitilassa vilvoitellaan löylyjen jälkeen.

Mauno-kissa ­tykkää loikoilla­ vanhempien sängys­sä. Romant­tinen tapetti on Kodin Terrasta ja gepardifiguuri Kellopeliappel­siinista.

Talon keskikerros jakautuu kahteen osaan, ja se muodostuu keittiöstä, ruokailutilasta sekä työhuoneesta. Puoli kerrosta alempana avautuu korkea olohuone, joka luo tilantunnetta. Korkeutta olohuoneen ikkunan edessä on 3,9 metriä, ja suurikokoinen (3,3 x 1,2 m) ikkuna takaa luonnonvalon tilaan. Olohuoneesta on pääsy asunnon toiselle parvekkeelle, joka suuntautuu kaupunkimaiselle etupihalle.

Hissi helpottaa arkea: autotallista pääsee hissillä suoraan muihin kerroksiin.

Asunnon alimmasta kerroksesta löytyy vielä perheen tytön huone ja vierashuone. Luksusta asuntoon tuo lasi­seinäinen hissi ja kahden auton talli.

– Talossa halusimme yhdistää esteettisyyden ja käytännöllisyyden. Alin kerros on autotalli, josta pääsee hissillä suoraan asuinkerroksiin. Nyt kauppakasseja ei tarvitse raahata portaita pitkin.

Keittiön kaapistot toteutettiin mittatilaustyönä. Yläkaappien ovet aukeavat vaakatasoon sähköisesti, ja kaikki alakalusteet ovat vetolaatikkoja. Alatasojen korkeus on jopa 97 cm.

Yhtenäinen värimaailma

Perheen kodin värimaailma muodostuu valkoisen ja mustan ympärille, jota on höystetty harmaalla ja hopealla. Kodin sisustusratkaisut suunniteltiin yhdessä ja hankintoja tehtiin eri liikkeistä. Kotiin on valikoitunut myös suvussa kulkeneita aarteita. Keittiön upea lasivalaisin on 1960-luvulta ja saatu perheen isän isovanhemmilta.

Lasinen 1960-luvun valaisin on suvussa kulkenut aarre. Keittiön­ yhtenäistä ilmettä täydentää graafinen tapetti ja hopeanväriset lattialistat.

– Mielestämme tällaiset vanhat löydöt täydentävät moderneja hankintoja ja tuovat persoonallisuutta sisustukseen. Uudessa kodissa on nyt asuttu pari vuotta, ja perhe on ollut tyytyväinen kaupunkipientaloonsa. Tosin pian on muutto edessä ja koti myynnissä.

– Toivottavasti säät suosivat niin, että voimme nauttia ylimmän kerroksen terassilla istuskelusta pitkälle syksyyn vielä ennen muuttoa.

Persoonallisen 4,9-neliöisen saunan päätyseinä ja katto ovat sormipaneelia. Sivuseinät ovat koivuvaneria, ja leveät tervaleppälauteet on maalattu mustaksi. 

 

Teksti: Anni Lehti, kuvat: Seija Rajander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kaupunkipientalo moderni koti sisustus sisustusideoita


Lisää samasta aiheesta