MAINOS

Pientaloasujalla energiansäästö mielessä joulunakin

Lämmitys

Energiaviisas joulunviettäjä antaa lahjaksi vain tarpeellista ja muistaa myös aineettomat lahjat. Joulupöydän saa koreaksi ostamalla ruokaa riittävästi muttei liikaa. Joululomalle lähtiessä kannattaa varmistaa, että asumaton koti on asetettu poissaolotilaan ja energiankäyttö säädetty minimiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Energiansäästössä pienillä asioilla on merkitystä. Kun säästät energiaa, säästät samalla ilmastoa ja vähennät energiakuluja.

Energiansäästö matkasi aikana

– Huonelämpötilat kannattaa alentaa kaikista asuintiloista vähintään muutamalla asteella matkan ajaksi. Lämpimissä kylpyhuonetiloissa lämpötilaa voi reilusti pudottaa useammankin asteen matkan ajaksi, neuvoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Myös koneellisen ilmanvaihdon asetus on syytä tarkistaa ja varmistaa, että se jää matkan ajaksi poissaolotilaan. Lämpötila- ja ilmanvaihtosäädöt kannattaa tehdä jo muutaman päivän poissaoloa varten parin viikon lomasta puhumattakaan.

Lämmityksen ja ilmanvaihdon asetusten lisäksi tarkistetaan, ettei kodin sähkölaitteita jää päälle tai valmiustiloihin matkan ajaksi. Samalla varmistetaan kodin turvallisuus mahdollisten laiterikkojen varalta.

– Muutamia valoja kannattaa jättää ajastettuna päälle, jotta koti näyttää asutulta, Suur-Uski vinkkaa.

Vinkkejä sisälämpötilojen säätöön:

  • Tarkkaile sisälämpötiloja huoneittain lämpömittarista ja säädä tarvittaessa.
  • Pidä kylpyhuoneiden ja pesutilojen ovet kiinni, koska niissä tiloissa on korkeampi lämpötila kuin muualla huoneistossa.
  • Alenna sisälämpötilaa kun talo on tyhjillään esimerkiksi lomien aikana tai päivisin työpäivän aikana. Alentamisen voi toteuttaa koko talossa, huonetiloittain, lämmitysryhmittäin tai lämmönjakotavoittain.
  • Käyttämättömien huoneiden tai tilojen, joissa ei oleskella jatkuvasti, lämmitys kannattaa alentaa pysyvästi tai kytkeä pois päältä. Lämpötilan voi nostaa tilapäisesti takaisin normaaliksi tarvittaessa ja käytön jälkeen alentaa uudelleen.
  • Pidä tuulikaapin molemmat ovet kiinni ja säädä tuulikaapin lämpötila reilusti alle muun huonelämpötilan.
  • Varmista aika ajoin, että ilmankierto on vapaa pattereiden läheisyydessä.

Lisää vinkkejä huonelämpötilojen säätämiseen täältä >

Vältä joulun kulutusähky

Lahjat ja ruoka kuuluvat kiinteästi joulun viettoon. Vaikka aineettomien lahjojen antaminen on tullut yleisemmäksi ja niiden hankkiminen vaikkapa erilaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta helpoksi, saatamme silti sortua lahjoittamaan vastaanottajalle tarpeettomia tavaroita.

– Anna mieluiten lahja, jolla todella on käyttöä. Lahjakortit kulttuuritapahtumiin tai vaikka hierojalle ovat palvelulahjoja, joiden antaminen tuo työtä kotimaahan ja kuormittaa ympäristöä vain vähän, jos ollenkaan, sanoo asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta.

Jouluna on tapana syödä hyvin ja paljon. Hankimme usein ruokaa jääkapit täyteen, miettimättä tarkemmin todellista tarvetta ja kulutusta.

– Ruokaa ei kannata hamstrata, vaan ostaa vain sen, minkä syö. Näin vältetään ruokahävikkiä. Joulun välipäivinä voi etsiä tähderuokareseptejä, joilla kinkku muuttuu muuksikin kuin perinteiseksi hernesopaksi. Jätteeksi päätyvä ruoka on niin rahan kun ympäristön turhaa kuluttamista, Ovaskainen muistuttaa.

Katso vinkkejä välipäivien ruoanlaittoon täältä >

Lisätietoja:

Motiva Oy

www.motiva.fi

Teksti: Motiva, kuva: sxc.hu

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energia energian kulutus energian säästäminen lämmitys sisälämpötila