MAINOS

Pientaloasujan asialla – antenniverkon HD-lähetykset

Talo

HD tulee, oletko valmis? Antenniverkon tv-kanavat siirtyvät parin vuoden päästä HD-lähetykset mahdollistavaan tekniikkaan. Maksukanavat näkyvät jo nyt uudella tekniikalla.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Teräväpiirto- eli HD-lähetykset tuovat tv-ohjelmiin lisää tarkkuutta, kirkkautta ja eloisampia värejä. HD-lähetykset ovat suurelle osalle suomalaisista tuttuja, sillä esimerkiksi Ylen HD-ohjelmia on voinut katsoa jo vuosia ilmaiseksi. Antennitaloudet pääsevät nauttimaan teräväpiirtokanavien iloista, kunhan kotona on T2-virittimellä varustettu telkkari tai digiboksi. Laitteen tunnistaa helpoiten Antenna Ready HD -merkinnästä. Vastaanottimen lisäksi katolla pitää olla oikeanlainen antenni suunnattuna oikeaan suuntaan. 

Antennitelevision maksu-tv-tarjonta siirtyi uuteen DVB-T2-tekniikkaan viime toukokuussa. Suurin osa antennin maksullisista kanavista sekä kaikki teräväpiirtokanavat lähetettiin jo ennestään uudella tekniikalla. Päivitys on osa laajempaa televisiotarjonnan kehittämistä: muutkin kanavat ovat siirtymässä HD-jakelun mahdollistavaan T2-tekniikkaan keväällä 2020. Muutos ei koske kaapeli- ja iptv-verkkoa.

Kaksi antennia katolle

Antennikodeissa voidaan sijainnista riippuen katsella jopa kymmeniä kanavia, sillä uusi tekniikka hyödyntää kahden rinnakkaisen antenniverkon taajuuksia. Digita operoi UHF-verkkoa ja DNA puolestaan VHF-verkkoa. Yhdelläkin antennilla pärjää, mutta kaiken maksu-tv-tarjonnan vastaanotto vaatii kaksi antennia katolle: UHF- ja VHF-antennin.

– DNA on ainoa maksutelevisiotarjoaja antenniverkossa. Se käyttää kanavien välittämiseen oman antenniverkkonsa lisäksi verkkoyhtiö Digitan verkkoa. DNA:n antenniverkko toimii eri taajuusalueella kuin Digitan verkko ja vaatii siksi oman VHF-antennin, DNA:n viihdeliiketoiminnan johtaja Mikko Saarentaus kertoo.

Saarentaus arvioi, että uusi VHF-antenni maksaa asennettuna n. 200–300 €. Ennen antennikauppaan ryntäämistä kannattaa katse suunnata katolle, sillä usein siellä jo on kaksi antennia ja monesti riittää, että VHF-antenni suunnataan oikeaan verkkoon. Uudiskohteissa on hyvä varmistaa, että katolle asennetaan molemmat antennit. Näin antenniverkon koko kanavavalikoima HD-kanavineen on asukkaiden käytössä. Antenniasennuksessa on suositeltavaa kääntyä paikallisen antenniurakoitsijan puoleen.

Televisio ja netti halutaan yhdistää

Antenniverkon lisäksi maksukanavia voi vastaanottaa laajakaistan kautta.

– Antenniverkko kattaa 85 % Suomen väestöstä. Antennin maksukanavat tämän alueen ulkopuolella ovat siirtyneet laajakaistan yli toimivaksi. Laajakaistajakelu mahdollistaa nykyisenkin antenniverkon asiakkaille enemmän kanavia, Saarentaus sanoo. Tällöin ohjelmia voi katsoa joko mobiilisovelluksen kautta kännykällä tai tietokoneen nettiselaimella. Markkinoille on tullut myös laite, jolla laajakaistan kautta saatavat kanavat saa näkymään telkkarissa. Kyseessä on Android tv -käyttöjärjestelmään perustuva boksi, joka yhdistää tv-lähetykset ja nettitelkkarin. Suomessa laite on toistaiseksi ainoa laatuaan.

Television ja netin yhdistämiselle on kysyntää. Esimerkiksi tänä keväänä Nepa-tutkimustoimiston tekemään kyselyyn vastanneet pitivät tärkeänä sitä, että kaikki netti- ja televisiotarjonta olisi samassa paikassa. Saman kyselyn mukaan tv-sisältöjen katselu on kasvanut ja monipuolistunut: erityisesti nuoret katsovat enemmän tv-ohjelmia. Suurin kasvu tulee netin kautta katsottavasta sisällöstä.

Lue lisää:

Miksi teräväpiirto? Mistä tiedät, onko talossasi UHF- vai VHF-antenni? → www.hdtvopas.fi

Mitä laitteita tarvitset tv-lähetysten katseluun? → www.testatutlaitteet.fi

Mitä kanavia on saatavilla antenni-, kaapeli-, iptv- ja satelliittitelevisioverkoissa? Mistä kanavapaketista löydät haluamasi kanavan? → www.kaikkitelevisiosta.fi 

Teksti: Elina Turunen, kuva: DNA

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

antenniverkko HD-lähetykset hd-televisio Pientaloasujan asialla televisio Televisioantenni


Lisää samasta aiheesta