MAINOS

Pientaloasujan asialla – Aurinkoenergia omaan kotiin

LämmitysMökki

Kiinnostus ilmastoasioihin ja aurinkopaneeleiden kustannusten laskeminen ovat saaneet yhä useamman valitsemaan aurinkoenergian.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Olitpa sitten huolissasi sähkölaskusi suuruudesta tai maa­pallon tilasta, on aurinkoenergia hyvä ratkaisu pienentä­mään molempia murheita. Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet ja tekniikka kehittynyt, joten kiinnostus oman aurinkovoimalan perustamiseen on kasvussa. Auringosta saadaan energiaa lähes ilman päästöjä – ilmaiseksi.

– Aurinkoenergialla voi korvata fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian käyttöä eikä aurinkoenergia itsessään maksa mitään. Kustannukset koostuvatkin mm. paneelien, invertterin ja akkujen hankinnasta sekä asennustöistä. Myös sähkön hintakehitykseen varautuminen voi olla peruste investoida aurinkosähköön, Mervi Suni Motivalta sanoo.

Auringonsäteily voidaan muuntaa lämmöksi tai sähköksi. Aurinkosähkö syntyy aurinkopaneeleissa, kun auringonsäteet muuttuvat kennoissa tasavirtasähköksi. Invertteri käsittelee sähkön kotitalouksissa käytettäväksi vaihtovirraksi. Aurinkolämpöä saadaan aurinkokeräimis­tä, joissa kiertävä neste kulkeutuu lämminvesivaraajaan. Aurinkolämpö sopii kaikkien päälämmitysjärjestelmien kaveriksi, ja kesämökeillä aurinkolämmitys voi olla pää­lämmönlähde ainakin käyttöveden lämmityksessä.

– Aurinkolämpökeräimien tuotantoa hyödynnetään usein käyttöveden ja tilojen lämmityksessä kesäkaudella. Myös ympärivuotinen matalan lämpötilatason lattialämmitys sekä ulkouima­altaan lämmitys ovat otollisia kohteita aurin­kolämmölle. Alhainen ulkolämpötila tosin heikentää keräi­mien tuotantoa kevättalvella, Sami Seuna Motivalta kertoo.

Oma aurinkovoimala tuottaa osan sähköstä

Aurinkoenergiaa on perinteisesti hyödynnetty paikoissa, joihin sähköjen vetäminen on mahdotonta tai kallista. Kesämökkien, veneiden ja erämaakämppien lisäksi aurinko­sähkö on hyvä vaihtoehto myös pientaloihin, kun aurinko­ energiajärjestelmä liitetään sähköverkkoon.

Aurinkosähköä kannattaa vakavissaan harkita, jos säh­könkulutus on suurta esimerkiksi talon tai käyttöveden läm­mitessä sähköllä. Seunan mukaan kannattavinta investointi on suuremmissa järjestelmissä, joissa saadaan huomattavaa mittakaavaetua. Suni lisää, että oma pientuotanto on hyvä vaihtoehto, jos sähkönkulutus on mahdollisimman tasaista tai kesäaikaan painottuvaa.

Aurinkoenergiaa voitaisiin hyödyntää enemmän var­sinkin Etelä­-Suomessa. Säteilyn määrä on samaa luokkaa kuin Pohjois­-Saksassa, joka on aurinkoenergian tuotannon edelläkävijöitä. Suomessa vuoden pimeimpänä aikana au­ringosta saatava energia on lähes olematonta, mutta kesällä tuotto on suurta ja lisäksi kylmät kelit lisäävät paneeleiden tuottavuutta. Haasteena onkin se, että silloin kun sähköä olisi eniten tarjolla, sitä ei valoisien ja lämpimien kesäöiden takia niin paljoa tarvita kuin sysitalvella. Seuna muistuttaa, että sähköauton akustoa voidaan jossain määrin käyttää vuorokauden sisäisessä varastoinnissa.

Ylimääräinen sähkö voidaan myydä sähköyhtiölle, mutta rikastumaan sillä ei pääse. Eniten säästää, jos järjestelmän mitoittaa niin, että valtaosa tuotetusta sähköstä käytetään itse.

– Sähköyhtiölle myytävästä ylituotannosta saadaan korvaus parhaimmillaankin vain sähkön hinnan osalta, joka on noin kolmannes sähkön kokonaishinnasta, Seuna toteaa.

Jotta paneeleista ja keräimistä saataisiin eniten irti, ne asennetaan mahdollisimman aurinkoiselle paikalle eli yleensä talon katolle. Seinät ja piha­alueetkin voivat sopia keräimille tai paneeleille, kunhan niiden päälle ei lankea varjoja. Myös kallistuskulma vaikuttaa energiantuotantoon. Etelä­-Suomessa aurinkosähköjärjestelmällä voidaan tuottaa noin neljännes sähkölämmitteisen omakotitalon sähköstä. Sivustolla www.energiatehokaskoti.fi on seurannassa nollaenergiatalo Villa Isover, jossa aurinkopaneelit vähentävät vuositasolla sähkönkulutustasetta lähes nollatasolle.

Valmistajat lupaavat aurinkoenergiajärjestelmilleen pitkää käyttöikää, jopa 30 vuotta. Talojen päälämmityksen ollessa poissa käytöstä kesäisin lämmityslaitteistojen elin­ikä pitenee, ja panostus aurinkosähköjärjestelmään nostaa myös kiinteistön arvoa – asumisen hiilijalanjäljen pienenty­minen tulee kaupan päälle.

Teksti: Elina Turunen, kuva: iStockphoto

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkoenergia aurinkoenergiajärjestelmä aurinkolämpöjärjestelmä aurinkosähkö