Pientaloasujan asialla – Aurinkoenergia tuo mukavuutta mökkiasumiseen

Aurinkoenergia on mainio energianlähde kesäkäytössä oleville mökeille toukokuusta syyskuun alkuun, mikäli mökin varustelutaso pidetään maltillisena.
Talviteloilla ollut mökki otetaan yleensä käyttöön viimeistään toukokuussa. Ajankohta on otollinen myös aurinkoenergia tuotannolle, sillä aurinkoisia päiviä on tuolloin jo paljon, mutta ilma on vielä viileähkö, jolloin aurinkosähkön tuotto on parempi.
Suomen Lähienergialiitto ry:n hankejohtaja ja Utu-apu Oy:n aurinkoenergiakehittäjä Markku Tahkokorven mukaan aurinkosähköjärjestelmä kannattaa ehdottomasti hankkia, mikäli mökillä ei kaivata liiallisia mukavuuksia.
– Jo suhteellisen pienellä aurinkosähköjärjestelmällä voi hoitaa led-valaistuksen, jääkaapin viilennyksen sekä tietokoneen ja kännykän latauksen. Paremmin varusteltuun mökkiin aurinkosähkö puolustaa paikkaansa etenkin silloin, jos mökki sijaitsee sähköverkon kannalta hankalassa paikassa, Tahkokorpi kertoo.
Käyttöaste ja varustelutaso
Aurinkopaneeleiden avulla auringon säteily muutetaan sähkövirraksi, joka voidaan käyttää joko suoraan tai varastoida akkuihin myöhempää käyttöä varten. Laitteiston hankintaan ja mitoitukseen vaikuttavat käyttäjien lukumäärä, mökin varusteluaste, eli kuinka paljon ja millaisia sähkölaitteita mökillä halutaan käyttää; käyttöaste eli vuodenajat, jolloin mökki on käytössä sekä painottuuko oleskelu viikonloppuihin vai oleskellaanko mökillä tasaisesti koko viikon ajan.
Paras apu järjestelmän mitoituksessa ja tarvittaessa myös asennuksessa on aurinkosähkökauppias. Mikäli järjestelmä rakennetaan käyttämään normaaleja verkkojännitelaitteita, tulee sähköasennukset teettää sähköurakointiyrityksellä.
Pienjännitteisen mökkijärjestelmän, jossa ei ole yli 120 V tasajännitteitä tai yli 50 voltin vaihtojännitteitä, saa asentaa ilman asennusoikeuksia.
– Tällaisessa järjestelmässäkin voi olla verkkojännitettä tuottava invertteri, josta verkkovirta otetaan normaalin pistorasian kautta esimerkiksi tietokoneelle tai televisiolle, Tahkokorpi neuvoo.
Kesäajan sähköntuotantoa ajatellen paneelit kannattaa asentaa 45 asteen kulmaan ja mahdollisimman tarkasti etelän suuntaan varjostuksia välttäen. Usein paneelit sijoitetaan etelänpuoleiselle katon lappeelle. Elämäntavat vaikuttavat asentamiseenkin.
– Jos kulutus keskittyy vahvasti aamuun, paneelit kannattaa suunnata aamuauringon suuntaan, esimerkiksi kaakkoon ja iltakulutuksen tapauksessa lounaaseen. Jos käyttöaikaa halutaan pidentää sekä keväästä että syksystä, kannattaa paneelit asentaa jyrkempään 60 asteen kulmaan, vinkkaa Tahkokorpi.
Mikäli mökkiin halutaan lämmin vesi, suosittelee Tahkokorpi tekemään sen aurinkolämpökeräimellä. Järjestelmään kuuluu keräimen lisäksi varaaja, pumppaus, putkitus ja muut järjestelmään liittyvät komponentit. Aurinkolämpöjärjestelmä maksaa noin 3000 – 4000 euroa.
Akut talveksi lämpimään
Paneelien pinta kannattaa puhdistaa kerran pari vuodessa, ellei sade huolehdi siitepölyn ja muun lian poistosta.
Mökkijärjestelmissä eniten huoltoa vaativat akut. Talven ajaksi perinteiset lyijyakut on hyvä siirtää lämpimään ja hyvin ilmastoituun säilytystilaan, sillä latausprosessissa syntyy vety- ja happikaasua, jotka voivat suljetussa tilassa aiheuttaa räjähdysvaaran. Uudemmat litium-akut ovat vähemmän huoltoa vaativia, mutta nekin on hyvä ottaa talveksi lämpimään, jos laitteistoa ei käytetä.
Tarpeen mukaan mökkijärjestelmiä on helppo laajentaa lisäämällä paneeleita ja/tai akkuja, sekä hankkimalla tarvittaessa suuremman lataussäätimen, jonka hankinta ei ole merkittävä kustannus.
Alla kaksi esimerkkiä aurinkoenergian käytöstä:
Mökki 1 – 50 m² saunatupa ja vieraskäytössä oleva 30 m² aitta. Käyttäjinä kaksi aikuista ja satunnaisia vieraita kuten lapset ja lapsenlapset.
Varustus
- muutama led-valaisin
- televisio
- kannettava tietokone
- jääkaappi
- lämmin vesi tuotetaan saunan padassa
- kemiallinen wc
- puu- /kaasuliesi/uuni
Tarve: 250 watin aurinkopaneelit ja niihin sopiva akusto.
Hinta: n.1 500 €.
Mökki 2 – 70 m² huvila, jonka lisäksi tontilla on aitta, varasto ja sauna. Pihalla muutama ulkovalo. Mökin käyttäjinä 5 henkinen perhe kesävieraineen.
Varustus
- pumppukaivo
- ilmalämpöpumppu viilennystä varten
- lämmin vesi hanasta / suihkusta
- jääkaappi
- led-valaistus kaikissa tiloissa
- kemiallinen wc
- televisio
- stereot
- induktioliesi
- tiskikone
- imuri
- led-ulkovalot
Tarve: 1 750 W aurinkopaneelit, akusto sekä dieselaggregaatti, jolla korvataan osa akustosta. Vesi lämmitetään aurinkolämpökeräimellä.
Hinta: n.17 000 €.
Aurinkosähköjärjestelmiä myyviä yrityksiä:
- Ahlsell Oy, www.ahlsell.fi
- Akku-Ässä Oy, www.aurinkopaneelit.info
- Areva Solar Oy, www.arevasolar.fi
- Aurinkopaneelikauppa.fi, www.aurinkopaneelikauppa.fi
- Aurinkosähkötalo Eurosolar Oy, www.eurosolar.fi
- Aurinkovoima, www.aurinkovoima.fi
- Dimplex, www.glendimplex.no/fi
- Finnwind Oy, www.finnwind.fi
- Fortum Oy, www.fortum.fi/aurinko
- JN-Solar, www.jn-solar.fi
- Kaasuvalo, www.kaasuvalo.fi
- Roaming Oy, www.roaming.fi
- Solarking
Teksti: Anne Korkala, kuvat: valmistajat
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja