MAINOS

Pientaloasujan asialla – Esteetön asuminen, kunnosta koti ajoissa

SisustusTalo

Kotia kannattaa vilkaista ikäihmisen silmin: voisiko täällä asua huoletta, vaikka toimintakyky heikkenisi? Esteettömyysremontteihin voi saada taloudellista tukea.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suurin osa haluaa asua tutussa ympäristössä mahdollisimman kauan, vaikka sairaus tai ikääntyminen vaikeuttaisi arkea. Omaa kotia on hyvä tarkkailla kriittisin katsein ajoissa, jotta arki rullaisi tulevaisuudessakin. Myös yhteiskunnan kannalta on parasta, jos jokainen voi asua kotonaan vielä vanhoilla päivillään: kun arki sujuu, palveluiden, palveluasumisen ja laitoshoidon tarve pienenee.

Miljoona esteetöntä kotia

Tämän vuoden lopussa päättyvän ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman tarkoituksena on taata, että vanhempi väestö pystyy asumaan kotona turvallisesti varallisuudesta tai toimintakyvystä riippumatta. Helppoa tämä ei ole, sillä tarvitsemme noin miljoona ikääntyneille sopivaa kotia vuoteen 2030 mennessä – siis vain reilun kymmenen vuoden päästä. Tämä tarkoittaa suuria korjausurakoita sekä kerros- että pientaloissa.

– Näistä miljoonasta asunnosta kolmannes on valmiina, kolmannes tulee uudisrakentamisesta ja kolmannes korjausrakentamisen kautta. Haaste on mittava, joten tähän on nyt todellakin herättävä! Vaikka kaikki uudet kerrostaloasunnot rakennetaan esteettömiksi, sekään ei riitä kattamaan tulevaa tarvetta, ohjelmapäällikkö Sari Hosionaho ympäristöministeriöstä sanoo.

Korjauksiin myönnetään avustuksia

Pienilläkin muutoksilla, kuten kynnysten poistamisella tai pesuhuoneen tukikaiteilla, voi kohentaa kodin turvallisuutta. Toisinaan esteettömyys vaatii kalliita remontteja, joihin kaikilla ei ole varaa. Kehittämisohjelman keskeisiä keinoja esteettömyyden parantamisessa onkin rahoituksen turvaaminen korjausavustuksiin.

– Tukea myönnetään yli 65-vuotiaille tai vammaisille tietyin reunaehdoin, esimerkiksi ruokakunnan varallisuus otetaan huomioon, Hosionaho kertoo.

Korjausavustuslakiin tuli muutos alkuvuodesta, kun avustusten hallinnointi siirtyi kunnista ARA:lle ja samalla otettiin käyttöön sähköinen hakujärjestelmä. Avustusten hakemisessa ja kodin korjaustarpeiden arvioinnissa auttavat Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat. Jos avustuksia ei myönnetä, remonttitöistä voi saada kotitalousvähennystä. Hosionaho kertoo, että kehitysohjelman avulla on edistetty myös hissirakentamista, koska se mahdollistaa monen ikäihmisen asumisen kotona kauemmin. Taloyhtiöt voivat hakea tukea hissien jälkiasennuksiin ja liikkumisesteiden poistamiseen.

Myös pientaloissa kerroksista toiseen liikkuminen helpottuu erilaisilla hissiratkaisuilla, kuten jälkiasennettavilla kevyt- ja tuolihisseillä.

Muutoksia esteettömyysvaatimuksiin

Esteettömyysmääräykset eivät juuri pientaloja kosketa, vaikka yli puolet ikäihmisistä asuu omakoti- tai rivitaloissa.

– Esteettömyysvaatimuksista pientaloja koskettaa vain vaatimus ovien leveydestä ja rakennukseen johtavasta kulkuväylästä. Esteettömyysasetuksia uudistetaan parhaillaan, ja tänä keväänä on tarkoitus antaa uusi asetus. Asetuksen soveltaminen alkaisi ensi vuoden alussa, yliarkkitehti Niina Kilpelä ympäristöministeriöstä kertoo.

Koti kannattaa kunnostaa ajoissa – eikä vain remonttilainojen tai kotitalousvähennysten takia. Jos oma toimintakyky heikkenee, remonttivastuu jää lähiomaisten harteille, eikä kaikilla näitä ole. Jo yli viisikymppisenä voi alkaa varautua tulevaan.

Lisätietoja:

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma | www.ymparisto.fi/ikaantyneidenasuminen

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonta | www.vtkl.fi

Hissi – Esteetön Suomi 2017 | www.hissiin.fi

Teksti: Elina Turunen, kuva: Hissipörssi Yhtiöt Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

esteettömyys esteetön esteetön asuminen esteetön koti hissi kotihissi liikkumisesteet Pientalo ja piha


Lisää samasta aiheesta